
Kirsten Jensen har været en del af Grundtvigs Højskoles bestyrelse siden hun blev borgmester i 2007. Vi har interviewet hende om Grundtvigs Højskoles rolle i lokalsamfundet og højskolens betydning for samfundet i det hele taget.
Jeg sagde ja til bestyrelsen, fordi jeg havde mange års erfaring fra Den Internationale Højskole i Helsingør. Jeg ved, at der er mange, der skal bære til for at få en højskole til at virke.
Billedet: Kirsten Jensen taler til festivallen Ordet er løs-festival, Fotograf Christian Skylv
Grundtvigs Højskole er vigtig for Hillerød bl.a. fordi den er et sted, der samler. Den er åben for byen og er en debatplads for lokalsamfundet. Grundtvigs Højskole har sat sig for at ville være en del af det lokale og deltager i det sociale og kulturelle arbejde. Det er vigtigt og giver noget tilbage til byen.
Jeg har mærket højskolen helt konkret lige før nedlukningen, hvor højskolen havde arrangeret en klimafestival. Der var højskoleelever med til at lave en scene hvor vi kunne debattere, hvad vi skal gøre for at modvirke klimaforandringer.
Det er vigtig i demokratiet, at man lærer at reflektere og sætte sig i den andens sted. Det har jeg set mine børn lære på højskole. De er har en enorm interesse for, hvad deres venner tænker, og de har haft tid til at blive ordentligt venner, med alle fejl og mangler. Det overfører de til andre relationer.
Jeg har selv været på en kort sommerhøjskole som 18 årig. Det lærte mig, at man skal skabe noget sammen med andre, og det har givet et større indblik i evner og tanker hos andre.
Tænk hvis man en igen får tid til at få så meget tid sammen med andre og tid til at fordybe sig. Vores samfund får brug for at mennesker kan finde på noget nyt undervejs i livet. Hvis man grundlæggende skal skifte kurs, tror jeg højskolen kunne bidrage med en rum til at skabe den forandring.