Studieture
På studieture rejser vi sammen ud i verden omkring os og oplever andre kulturer. Tag med på fotosafari i Tokyo, lav radiomontage fra flygtningetragedien på Lesbos, besøg gallerier og jazzklubber i New York, nørd EU i Bruxelles eller tag med på en af vores andre rejser. Skal du med?
På hvert hold rejser du sammen med hele højskolen på en fælles studietur og en hovedfagstur, hvor du får lov at nørde igennem med dit hovedfag. Studieturene er forskellige på forårs- og efterårsholdene, og destinationerne kan ændre sig, men herunder er en beskrivelse af turene, som de kan se ud.
Forår
Fælles studietur
Om foråret tager vi på en fælles studietur for at blive rystet sammen.
Destinationen for foråret 2021 ligger ikke på plads endnu, men den fælles studietur i marts 2020 går til Marokko.
Når vi lander i Marokko, kører vi direkte op til Atlasbjergene, Nordafrikas højeste bjergkæde. Her skal vi, afhængig af hvilken undergruppe du vælger dig ind på bjergbestige, trekke eller lave forskellige aktiviteter med de lokale i en berberlandsby. Vi benytter certificerede og erfarende guider til alle turene.
Efter to overnatninger i bjergene kører vi til Marrakech, en magisk by med lunt og solrigt klima. Her er kaotiske markeder, æselkærrer i de snævre gyder, overdådige paladser og hammammer, hvor du kan blive masseret og kommer i dampbad.
Vi bor i Medinaen, den gamle by, som er på UNESCOS liste over verdensarv, nær ved den berømte plads Jemaa El Fna og Soukken, den kæmpestore bazar.
Ud over fælles rundvisning i byen vil der i grupper arbejdes ud fra faglige temaer. Der vil dog også være god tid til oplevelser og indkøb på egen hånd.
Vi er afsted fra 12.-20. marts 2020
Lesbos: Radio
I et glemt hjørne af Europa findes en af verdens værste flygtningelejre – Morialejren på Lesbos. Den skal radioholdet besøge. For med egne øjne og ører at opleve livet i om omkring ”helvede på jord”, som flygtningelejren bliver kaldt.
Siden flygtningekrisen startede i 2015 er der dagligt kommet både med flygtninge til den lille græske ferieø og lige nu er der omkring 25.000 flygtninge på øen. Omkring 15.000 af dem bor i Morialejren, en lejr med plads til 3000 mennesker.
Vi skal til Lesbos for at fortælle historier fra en fortrængt katastrofe. Om nød og håbløshed. Men også om håbet, der også lever i Moria, ikke mindst på grund af de mange frivillige, der tager til øen for at hjælpe og skabe bare lidt bedre forhold for de mennesker, der er flygtet fra krig, fattigdom, forfølgelse og nu oplever endnu mere lidelse.
Men vi skal også lægge mikrofonen fra os. Og hjælpe til i Hope&Peace center, der er nødhjælpsorganisationen Team Humanitys center for børn og kvinder, hvor børnene kan lege og få en snert af en børneliv, kvinderne kan få et frirum sammen og hvor der bliver delt tøj, ting og mad ud.
Det bliver en øjenåbnende, hjerteskærende, meningsfuld oplevelse, vi aldrig vil glemme.
Radio er afsted fra 25.april-2. maj
Læs mere om undervisningen i Radio her
Bergen: Skriveværksted
Skriveholdet rejser til Bergen, som er Norges mest litterære by.
I Bergen skal vi møde norske forfattere, besøge byens Litteraturhus og Skrivekunstakademiet, som er Norges forfatterskole. Derudover skal vi selv skrive tekster, ud at vandre på fjeldet, og om aftenen opsøger vi de små cafescener, hvor der ofte er digtoplæsinger, Open mic med videre.
Rejsen derop foregår med skib og tog. Togturen fra Oslo til Bergen er kendt som Europas flotteste, da den kommer op i 1200 meters sne- og isdækkede højder.
Skriveværksted er afsted fra 25.april-2. maj
Læs mere om undervisningen i Skriveværksted her
Madrid: Maleri
Temaet for maleriholdets rejse til Madrid er den dramatiske skønhed. Derfor tager vi udgangspunkt i nogle mesterværker fra spansk maleri til at give nogle inspirationer og teknikker, der kan udvikle ens eget maleri.
I Madrid skal vi se de helt store værker hos Velasques, Goya, Dali, Picasso osv. Madrid har en fantastisk kunstsamling fordelt over flere museer og står helt centralt i europæisk kunst. Tag for eksempel bare Picassos Guernica-billede, et af de største maleriske udsagn man kan se, sådanne værker skal ses i virkeligheden.
Denne fantastiske kunst med smukke store følelser viser både det enkelte menneskes skæbne og skønhed, og det udtrykker også store dramatiske omvæltninger i kunsthistoriens udtryk.
Du lærer praktiske metoder, stilarter, om de store kunstnere, vi ser værker, og vi snakker om, hvad kunsten betyder for det enkelte menneske og samfundet.
Maleri er afsted fra 25.april-2. maj
Læs mere om undervisningen i maleri her
Bruxelles og Hamborg: Politik
Det er en politisk brydningstid i EU. Briterne er på vej ud, mens lande på Balkan er på vej ind. Europa-Parlamentet er i gang med sit første år siden valget, der styrkede især den grønne gruppe.
Derfor tager vi toget til Bruxelles. Her skal vi tale med parlamentarikere, måske en kommissær eller i al fald en medarbejder. Embedsfolk og en journalist, der forsøger at formidle EU-politik til danskerne. Vi skal blive klogere af mødet med dem, men også forsøge at påvirke parlamentarikerne i retning af det projekt, vi har arbejdet på.
Bruxelles byder på andet end EU. Udover pommes frites, specialøl og chokolade, er det her i området, Europas skæbne blev afgjort på – Napoleons tid og under begge verdenskrige. I år er det 100 år siden Genforeningen med Sønderjylland. En begivenhed, der blev mulig efter 1. Verdenskrig. Det gør det ekstra oplagt at vi besøger slagmarken og museet i Ypres. Vi varmer op hjemmefra, blandt andet ved at se den aktuelle biograffilm ”1917”.
På vej til Bruxelles stopper vi et par dage i Tysklands næststørste by, Hamborg. Her skal vi opleve bylivet – det farverige Reeperbahn, hvor Beatles spillede hver aften inden de slog igennem. Og vi skal se hvordan historien har sat sit tunge præg på byen. Du kan også på hjemturen vælge at opleve Arbejdernes Internationale Kampdag, 1. maj, med den tyske venstrefløj.
Politik er afsted fra fredag d. 24. april – torsdag d. 30. april, men du har mulighed for på egen hånd eller med højskolekammerater at udnytte de sidste rejsedage på interrail-billetten, hvis du vil tage en ekstra weekend med efter den fælles tur.
Der bør påregnes et ekstra tillæg på 500 kr. for turen. Det kan vise sig ikke at skulle bruges, men skal reserveres.
Læs mere om politikundervisningen her
Berlin: Fotografi
At forvilde sig ind i en storbylabyrint med et kamera i hånden åbner for en af fotografiets magiske sider. Kameraet lokker dig rundt om hjørnet, åbner dine øjne og dit sind og giver dig en ny sans at møde storbyen med.
Dette afprøver vi i Berlins gader. Vi indlogerer os på et centralt og hyggeligt hostel sammen med musikholdet. Herfra forvilder vi os sammen – eller alene – ind i Berlins mylder for at omsætte indtryk til visuel poesi. Hvad enten du møder konkrete mennesker, eller du dyrker storbyens mystik. Om du fotograferer hastigt forbipasserende på U-bahn-stationer, eller du møder en musiker i en baggård.
Målet er, at du får skabt din helt egen fotobog. En poesibog, hvor ordene er fotografier. Hvor du med lige præcis din visuelle stemme tager en bid af Berlin og omdanner den til et lille værk. Fotobogen redigerer vi efterfølgende. Du kommer til selv at lave den i hånden, og vi eksperimenterer derved også med fotobogen som unikt medie.
Derudover er Berlin også en uofficiel europæisk hovedstad for en fotografisk international scene, men også lige nu en ramme for en sprudlende fotoundergrund.
Vi skal se de store fotoudstillinger. Herunder det imponerende Helmuth Newton museum. Men vi finder også små særlige galleriudstillinger, og vi besøger blandt andet en analog fotoskole for unge passionerede fotografer.
Fotografi er afsted fra 25.april-2. maj
Læs mere om undervisningen i fotografi her.
Berlin: Musik
I foråret tager musikholdet til Berlin for at besøge nogle af byens undergrundsscener og for selv at give koncerter.
Berlin er fuld af musik, og musiklivet er levende. På byens små og store musikscener sker der altid noget magisk.
Noget af det musik, der kommer ud af Berlin når også til Danmark. Men meget mere bliver i byen, og det er spændende at opsøge og møde.
Vi skal møde nogle af de musikere, der bor og arbejder i Berlin, og vi skal besøge ét af de helt store musikstudier.
Sidst, men ikke mindst, samler vi inspiration til selv at skrive sange, når vi kommer hjem igen – eller undervejs.
Læs mere om undervisningen i Musik her
Efterår
OBS: Efterårets A-fags rejser bliver selvfølgeligt kun gennemført, hvis der er kommet styr på Coronavirus på alle destinationer. Vi er igang med at arrangere alternativer i Danmark. Aflysning af rejserne vil i givet fald betyde at højskoleopholdet bliver billigere. Vi regner med ca. 3.000 kr. ligesom man så heller ikke skal betale det ekstra tillæg på nogen af destinationerne.
Fælles Danmarkstur
Nærmere beskrivelse følger snarest
Tokyo: Fotografi
At drage ud i verden med et kamera i hånden åbner op for en af fotografiets mest magiske sider. På den ene side bliver kameraret en lokkende legekammerat, der giver dig lov til at være nysgerrig. Samtidig har du med dig en ekstra sans, med hvilken du genopdager dit syn, din tilstedeværelse og en poetisk indre stemme.
Derfor tager vi så langt væk, vi næsten kan komme for at prøve dette. Til det fjerne Tokyo. Hvor alt er anderledes. Hvor du ikke kender sproget. Hvor virkeligheden til tider overgår din fantasi i et bombardement, der giver dig en umiddelbar lyst til at fotografere. Hvor du farer vild i storbyens mylder eller hænger ud i ”The golden Guy” – kunstnernes snørklede smugkro-kvarter. Hvor du bliver blæst omkuld i verdens vildeste lyskryds og også kommer til at se storbyens berømte lyshav vågne i tusmørket fra 350.etage.
Dette eventyr tager vi sammen på fotografiholdet. Vi indlogerer os som en fotoredaktion på et lille hostel. Herfra drager vi sammen – og alene – ud i Tokyos labyrint for hver især at omsætte vores indtryk til visuel poesi.
Rejsen vil være en fælles oplevelse af Tokyo, hvor vi også hygger os og oplever Japan, og er sammen om at være fuldstændig ’lost in translation’.
Læs mere om undervisningen i Fotografi her.
Madrid, Cuenca og Valencia: Maleri
Studieturen med maleri begynder i Madrid med at se de store kunstnere som Picasso, Goya, Dali. og naturligvis Guernicamaleriet, et verdensberømt værk. Dernæst Cuenca, byen med de hængende huse og museet for abstrakt kunst. Afslutningsvis tager vi til Valencia, en smuk by med ny og ung kunst. Undervejs laver vi skitser og spiser tapas!
Læs mere om undervisningen i Maleri her
Washington DC og Virginia: Politik
Politikholdet tager i efteråret til Washington DC og Virginia i anledning af præsidentvalget.
F’et i vores initialer, GHF, står normalt for Frederiksborg, men til november skifter vi på politik-holdet stavemåde til Fredericksburg. Det er nemlig navnet på den by, på størrelse med Hillerød, hvor vi skal bo under valgkampen. Fredericksburg ligger nemlig i svingstaten Virginia, hvilket gør staten til en vigtig politisk slagmark.
Ved præsidentvalget 2016 stemte staten på Clinton, men måske var det fordi hendes vicepræsidentkandidat Tim Kaine er fra
Virginia. I år er der nok større mulighed for, at Trump kan vinde denne vigtige stat.
Ud over landets præsident, er to af delstatens senatorer også på valg. Derudover skal også vælges medlemmer til Repræsentanternes Hus, og her er Virginias 11 poster fordelt med fire til Republikanerne, heraf ham fra Fredericksburg-distriktet, og syv til Demokraterne.
Vi bruger en håndfuld dage i Fredericksburg, hvor du kommer du til at engagere dig med det af partierne, du vil. Vi bor privat hos partimedlemmer, som er henrykte over, at vi kommer.
Fredericksburg er ikke kun en politisk slagmark, men også en historisk. Et af borgerkrigens største slag fandt sted her i 1862, hvor Sydstaterne påførte Nordstaterne et sviende nederlag. Og faktisk var Virginia den afgørende stat i borgerkrigen, der afskaffede slaveriet.
Charmerende Fredericksburg er en af landets ældste byer fra den engelske koloni og USA’s første præsident, George Washington, voksede op her. Vi får derfor også lejlighed til at lade os bære væk af historiens vingesus.
Efter valget, der kulminerer tirsdag d. 3. november, tager vi til nationens hovedstad, Washington. Her skal vi besøge kongressen, se politiske og historiske sights som The Mall og Arlington-kirkegården, studere præsidentportrætter, Forfatningen og Uafhængighedserklæringen, måske se en ishockey-kamp, møde folk fra den danske ambassade, en nyhedskorrespondent og en ung amerikaner, der arbejder for regeringen, vil tage os med ud i byens natteliv.
Læs mere om undervisningen i Politik her
Lesbos: Radio
Flygtningetragedier på ferieøen
I rejsebureauernes farverige brochurer kan man læse om Lesbos: På Lesbos Mytilini bliver du mødt af ægte græsk charme. På den autentiske græske perle midt i det Ægæiske Hav, venter der fantastiske oplevelser uanset om du er til natur, kultur, historie eller ren afslapning og hygge.
Men virkeligheden på Lesbos er andet end sølvgrå oliventræer, blågrønne bugter og afslappet atmosfære. For siden flytningekrisen i 2015 er tusindvis af flygtninge sejlet fra Tyrkiet mod Grækenland, landet på øen og lever nu under umenneskelige forhold i underdimensionerede flygtningelejre.
Det skal vi ned og lave radiofortællinger om i samarbejde med nødhjælpsorganisationen Team Humanity, der hjælper de flygtninge, der kommer til øen.
Det bliver en øjenåbnende, hjerteskærende, meningsfuld oplevelse, vi aldrig vil glemme.
Læs mere om undervisningen i Radio her
Bergen: Skriveværksted
Skriveholdet rejser til Bergen, som er Norges mest litterære by.
I Bergen skal vi møde norske forfattere, besøge byens Litteraturhus og Skrivekunstakademiet, som er Norges forfatterskole. Derudover skal vi selv skrive tekster, ud at vandre på fjeldet, og om aftenen opsøger vi de små cafescener, hvor der ofte er digtoplæsinger, Open mic med videre.
Rejsen derop foregår med skib og tog. Togturen fra Oslo til Bergen er kendt som Europas flotteste, da den kommer op i 1200 meters sne- og isdækkede højder.
Læs mere om undervisningen i Skriveværksted her