Det startede med en alternativ symfoni for alle 124 elever på Grundtvigs Højskole. Højskolens underviser i elektronisk musik, Aske, gav besked på forhånd: Medbring kreativitet og et ud-af-boksen-tænkende mindset. Sådan lød optakten til en temaweekend i musikkens tegn.
Foredragssalen var pakket med forventningsfulde elever fredag aften.
At spille efter noder uden at bruge noder
Hvordan spiller man sammen efter noder uden at bruge (traditionelle) noder? Aske introducerede til den alternative kunstform, som har eksperimenteret med at udforme alternative nodehæfter for sammenspil. Højskolens inventar blev hurtigt omdannet til instrumenter. Stole kunne stompe i gulvet, skeer klire i faste rytmer og raslen med papir blive til stemningsfuld underlægningsmusik.
Symfonien blev en musikalsk fortolkning af rumraketter, natur og japanske reklamer, hvor videoklip var aftenens alternative nodehæfte. Det lyder måske syret, fjollet eller mærkeligt. Det var det nok også. Men sammen fandt eleverne i fællesskab en alternativ vej ind i musikken og oplevede en musikalsk symbiose med deres kammerater.
En klassisk temaweekend på Grundtvigs Højskole består ofte af en række workshops, eleverne kan vælge efter interesse. Lørdag i URBAN MUSIC ART-weekenden var ingen undtagelse.
STOMP og kroppen som instrument
Smilene var store, rytmerne taktfaste og kroppene i bevægelse. I Gymnastiksalen leverede omkring 30 elever et brag af en stomp-koncert med murerbaljer og kroppen som instrument. Mikkel Schnettler fra RYTMEworkshoppen stod for workshoppen, som efterlod smil på læberne hos både musikere og tilhørere.
Et moderne take: Kor til krop og hjerte
”Kor kan mere, end man lige tror”. Sådan lød det, da Sharon fra bandet Ravi Kuma og Grundtvigs’ egen kor-underviser, Mette, bød velkommen til dagens kor-workshop. Med udgangspunkt i nutidens popmusik, fortolkede det nydannede kor på få timer sangenes budskaber. Det blev til en spektakulær koncert til nye tracks og mere traditionelt klaver, der var både befriende og bevægelige, pulserende og industrielle.
Bliver der Party i provinsen? One-take musicvideo
1-2-3-PLAY! Som var det en forudsigelse for aftenens begivenheder, buldrede ”Party i Provinsen” ud af højtalerne. På skærmen tonede eleverne frem én efter én, festede på forstanderens kontor, kyssede i krogene og endte i løbet af musikvideoen til fælles warm up i Garagen.
Det var resultatet af dagens workshop ”One-Take Musicvideo”, hvor højskolens lærer i filmproduktion, Bodil, og elektroniske Aske havde fundet filmudstyr og soundbox frem og udfordret eleverne til at få de vildeste ideer til dramatiske optrin, sjove effekter og teknisk flow i kameraet til et selvvalgt musiknummer.
Gilli Jam (feat. KESI)
Hvert eneste af de sidste fire år, 2019-2022, har Gilli været en af de mest hørte kunstnere i Danmark. Det er lyden af byen, lyden af 10’erne, lyden af 20’erne og lyden af det konkrete Danmark. Alligevel har hans musik af uransalige årsager sjældent været genstand for hyldestbands. Indtil nu.
Grundtvigs’ universitetspraktikant, Tobias, sørgede med weekendens workshop nemlig for at etablere to fede partybands. De forkælede hele F23 med en hitparade af Gilli-/KESI-numre som optakt til lørdagens fest.
Det blev et brag af en fest med en symfoni af højskolesang under middagen, musikalske bangers på dansegulvet og en taktfast søndagsoprydning med lidt tømmermænd.
Tusind tak for en groovy weekend!
Foto: Vilma Søndergaard Jensen
Alle fag Musik Elektronisk musik Rytmisk kor Vocal Performance Filmfabrikken Livet på Grundtvigs