Jacob Mchangama, direktør for den juridiske tænketank Justitia, var forbi Grundtvigs d. 11 september, og holdt i anledning af årsdagen for terrorangrebet i New York i 2001, et oplæg om den øgede fokus på sikkerhed, der har været i fokus i de vestlige demokratier siden.
Oplægget startes ud med Jacob M. som spørger ud i forsamlingen, “Hvor mange er bange for at der kan ske et terrorangreb som kan gå ud over jer eller jeres familie?”.
Der er 4 ud af de ca. 40 mennesker i forsamlingen som rækker deres hånd i vejret.
Han spørger dernæst forsamlingen hvor mange der synes at folketinget har gjort nok, – for meget – for lidt, for at sikre os mod terror.
Der er folk ved hvert spørgsmål, som rækker deres hånd i vejret.
Jacob M. tager os herefter igennem en række grafer, tabeller og begreber som han undervejs forklarer er, hvad vi måske allerede har en ide om – nemlig at i takt med stigningen af terrorangreb i vesten stiger antallet af love som giver diverse beføjelser til efterretningstjenesterne i Danmark. Beføjelser som skal give efterretningstjenesterne mulighed for målrettet at forebygge og bekæmpe terrorisme. Bl.a. kan PET få adgang til din telefons data, hvis du er terrormistænkt. Ligesom at du kan få konfiskeret dit pas, hvis de mistænker, at du er på vej til f.eks. Syrien for at kæmpe for IS.
Desværre er det ikke kun de først antagne, der bliver ramt af loven, men også folk som f.eks. rejser til Syrien for at kæmpe sammen med kurderne, der jo kæmper mod netop IS. Samtidig med at de danske kampfly bomber IS fra luften. Disse folk som jo kæmper på samme side de danske soldater bliver nu frataget deres pas og udrejse ret. Ligesom diskussionen om en given organisation består af terrorister eller frihedskæmpere hurtigt kan afgøre, om folk der billiger dem skal straffes eller hyldes.
Derfor mener Jacob M. at det er så vigtigt at værne om bla. ytringsfriheden og retssikkerheden, både imod udefra kommende trusler, men også fra vores egne foranstaltninger. For som han siger “[…] synes jeg at det er vigtigt med nogle love, der bla. giver mulighed for målrettet overvågning. Men vi skal hver dag beskytte vores demokratiske samfund, da det ikke er naturgivet.”
Tekst: Bjarke Hansen
