FAQ – Her får du svar på lidt af hvert

Hvad er højskole?

Vi begynder helt fra starten: En højskole er en form for kostskole, hvor du bor, hygger, sover, spiser, fester og følger selvvalgt undervisning sammen med en masse nye mennesker. Der er ingen eksamener eller karakterer, og det kræver ingen bestemte forudsætninger at deltage. Du skal blot være fyldt 17½ år ved start og kunne forstå og tale dansk, eftersom al undervisningen på Grundtvigs Højskole foregår på dansk.

Højskolen ligger i Hillerød, Nordsjælland, ca. 40 km nord for København.

Forårsholdet begynder i start januar og slutter i midt-juni.

Efterårsholdet begynder i slut august og slutter i midt-december.

De fleste af vores elever har sabbatår efter afsluttet ungdomsuddannelse. Men andre tager en pause fra deres studie på universitetet eller er i tvivl om, hvad de i det hele taget vil med uddannelse.

De kommer fra alle dele af landet, er typisk mellem 18-28 år og har vidt forskellige interesser og baggrunde.

Her er plads til at mene noget forskelligt, og du kan tale frit om  det, der betyder noget for dig. Omvendt forventer vi også, at du er nysgerrig, tolerant og åben overfor andres meninger og argumenter.

På højskolen går der mellem 100-125 elever.

Højskoleopholdet er opdelt i to perioder, hvilket giver dig mulighed for at vælge nye fag undervejs. På Grundtvigs sammensætter du dit eget skema ved frit at vælge mellem
over 30 fag.

Du kan vælge at fordybe dig i forskellige fag
inde for samme område eller udforske en masse forskelligt. Grundtvigs er en almen højskole hvilket betyder, at vi tilbyder en stor vifte af fag indenfor politik, foto, kunst og design, radio og medie, musik og performance, filosofi og livstil, friluftsliv, litteratur og bevægelse m.fl. Hvert semester er forskelligt, og derfor vil udbuddet af fag også ændre sig fra hold til hold. A-faget fylder mest i skemaet og er gennemgående igennem hele opholdet. Du skal have valgt dit A-fag, før du starter. B, C og D-fag skifter du halvvejs inde i dit ophold, disse fag vælger du, når du er startet.

Et højskoleophold kan give dig en ny vinkel på tingene. Du vil møde nye mennesker – også nogen, der er helt anderledes end dem, du plejer at omgås. Der vil være spændende fag og foredrag, der kan give dig nye inputs og inspiration. Og så vil du møde højskolelærere, der brænder for deres arbejde og er dybt engagerede i at give dig det bedste højskoleophold.

Nogen tager på højskole for at få nye venner eller en kæreste. Nogen vil prøve at afklare, hvad de vil med deres liv, og hvilken uddannelse, de skal vælge. Mange trænger bare til nye perspektiver og har lyst til at prøve noget nyt.

Hvis du trænger til en pause undervejs i din uddannelse, kan du vælge et pitstop på Grundtvigs Højskole. Her kan du tanke op, tænke dig om, og generobre lysten til at lære. Vi har om både foråret og efteråret mange studerende, der vælger at lægge vejen omkring Grundtvigs.

Ved pitstop kan du få højskoleopholdet til nedsat pris. Prisen afgøres ud fra en individuel vurdering, men i mange tilfælde kan du få opholdet til halv pris.

For at få bevilliget et pitstop til rabatpris, skal du skrive en mail til [email protected], hvor du kort fortæller, hvem du er, hvilken uddannelse du er i gang med, og hvorfor du trænger til et pitstop på Grundtvigs Højskole. Når du har fået svar, kan du tilmelde dig på normal vis og blot anføre pitstop på din tilmelding.

Ja det kan du bestemt.
Der kan være mange grunde til, at du ikke har gennemført en ungdomsuddannelse. Her kan højskolen være et godt sted at tage hen for at prøve noget nyt og få energien og lysten til at lære tilbage.

Du kan få en særlig økonomisk støtte, hvis du er ung uden ungdomsuddannelse. Støtten kan udgøre en stor del af udgiften til opholdet, så du får opholdet til nedsat pris. For at få støtte, skal du have et højskoleophold ind i din uddannelsesplan. Det skal du aftale med din UU-vejleder eller kontaktperson ved kommunen. Hvis det bliver skrevet ind i uddannelsesplanen, får du tilknyttet en lærer på højskolen, som du kan bruge som mentor.

Læs mere om støttemuligheder til unge uden ungdomsuddannelse.

Skriv til [email protected] eller ring på tlf. 48 26 87 00, hvis du har spørgsmål, vil have en rundvisning eller har brug for råd om din situation eller uddannelsesplan.

Den eneste regel er, at man skal være fyldt 17 ½ år, når kurset starter.

De fleste elever på vores lange højskoleophold er mellem 18-25 år gamle, men vi har også altid nogen, der er lidt ældre og som måske holder pitstop fra deres uddannelse.

Hvordan med økonomien?

Priserne på vores lange kurser varierer alt efter, om du tilmelder dig et højskoleophold om foråret (22 uger) eller efteråret (18 uger), og om du vælger at bo på enmands- eller tomandsværelse med eller uden bad.

Du kan se prisen for dig her.

Det er naturligvis meget individuelt, hvad elever bruger af penge, mens de går på højskolen. Alle måltider og langt de fleste ture og aktiviteter, der er i forbindelse med undervisningen, er betalt ved tilmelding.

Så det er mest på souvenirs på studieture, vaskepoletter til vaskemaskinen, shopping i Hillerøds mange gode genbrugsbutikker, pizza, burgere eller popcorn, drikkevarer til festerne, og hvad du ellers vil bruge penge på, at du skal til lommerne.

Du kan evt. lægge et budget for din brug af lommepenge, inden du starter på skolen.

Der er en række støttemuligheder og elevforeningens legater.

Du kan søge støtte som:
Udenlandsk elev
Elev uden ungdomsuddannelse
Pitstopper (elev, der tager pause fra studie)
Sønderjyde (bopæl i Sydslesvig eller gennem Sønderjysk Skoleforening)
Som ledig

Læs mere om hvordan du søger støtte her

Du kan også søge elevforeningens legat.

Efter skolestart er der fire ugers opsigelsesvarsel, hvor der stadig betales skolepenge. Hvis du afslutter opholdet, før du har gået her i 12 uger, betales et tillæg på 700,- kroner per uge af dit samlede opholds varighed.

Nej. Studieture er obligatoriske og er betalt i din højskolepris.

Nej. Du kan ikke modtage SU, mens du går på højskole. Du må heller ikke arbejde ved siden af.

Værelserne på højskolen

Vi har forskellige typer værelser på højskolen med og uden bad. Men fælles for dem alle er, at de er udstyret med senge, skabe, opslagstavle, borde og reoler. Værelserne er omkring 15 kvadratmeter  i gennemsnit. Du kan se nogle af værelserne her

Langt størstedelen af værelserne på højskolen er tomandsværelser. Men vi har også nogle eneværelser. Ønsker du et eneværelse, oplyser du det blot ved tilmelding.

Højskolen giver dig en roomie på nogenlunde samme alder, hvis du har ønsket at bo på dobbeltværelse.

Nogen gange bor man sammen med én, man har meget til fælles med, andre gange er man vidt forskellige, men i langt de fleste tilfælde fungerer det rigtig godt uanset ligheder og forskelle. Hvis det skulle ske, at I ikke synes, det fungerer, finder vi en løsning på det.

For at gøre værelset mere personligt anbefaler vi, at du medbringer lidt nips og pynt, så du kan sætte dit præg på det – du og din roomie skal jo her et stykke tid. 

Du kan læse mere om hvad der er rart at vide, før du flytter ind her

Fag

Når du tilmelder dig Grundtvigs højskole skal du angive, hvilket A-fag du gerne vil have. A-faget er gennemgående for hele dit ophold. B, C og D-fag vælger du i introdagene og skifter halvvejs i opholdet.
Lærerne holder fagpræsentationer i de første dage, så du kan høre mere om fagene, de udbyder. Du skal her vælge dine fag med en 1. og 2. prioritet, og så gør vi alt, hvad vi kan for, at du får din 1. prioritet.

I fagpræsentationen hører du også om dit A-fag. Hvis du synes et andet A-fag lyder mere spændend end det, du har valgt på forhånd, er det mulighed for at skifte, hvis der er plads på holdet.

Hvis du indenfor den første uge erkender, at et fag ikke lige er dig, kan der godt være mulighed for at skifte. 

Inden du skifter fag, skal du snakke med underviseren på dit hold og på det hold, du vil skifte til, samt med vores viceforstander. Du kan kun få et andet fag, hvis der er plads på holdet.

Du får altid det A-fag, du har forhåndstilkendegivet ved tilmelding.

B,C og D-fag vælger du først, når du er begyndt. Her har du mulighed for at vælge en 1. og en 2. prioritet. Vi gør alt for at alle får de fag, de gerne vil have. 

Selvfølgelig kan det ske, at det ikke kan lade sig gøre, men så kan det være, du får garanti på at få faget i anden periode eller i en temauge, eller du kan vælge et andet fag, der minder om din 1.prioritet. 

Ja. Alt på Grundtvigs forgår på dansk. Vi har ofte elever med et andet modersmål end dansk – for eksempel islændinge og nordmænd. Her er vores erfaringer, at de efter et par måneder forstår stort set alt – men at det også kræver en indsats og vilje at kunne forstå og tale flydende dansk.

Der er morgensamling kl 8.40. Her synger vi en sang fra Højskolesangbogen, og efterfølgende har en lærer eller elev ordet i et kvarter og kan fortælle om hvad som helst.

Fra 9.00-16.00 er der undervisning med indlagte pauser, frokost, udvalgsmøder og nogle dage rengøring.

Om mandagen er der obligatorisk foredrag om aftenen kl. 19.30

Maden

Nej. Vi har et dygtigt og rart køkkenpersonale, der laver lækker morgen-, middags- og aftensmad til dig.

Engang imellem har du tjans og skal hjælpe til med rengøring og afrydning før og efter måltider. 

Ja. Ved tilmelding noterer du, hvis du lider af nogle allergier eller spiser vegetarisk eller vegansk. Får du lyst til at springe ud i vegetarlivet, kan du også tilmelde dig vegetarordningen undervejs.

Andre praktiske oplysninger

I hverdage og weekender er du velkommen til at få besøg. Hvis vedkommende er med til nogle måltider, skal du blot huske at give køkkenet besked mindst en dag i forvejen, så de kan lave mad til én ekstra.

Cirka hver anden weekend er en friweekend, her er du fri til at gøre lige, hvad du vil. Du er også velkommen til at blive på skolen, hvor køkkenet vil stå for brunch og aftensmad. Her arrangerer de elever, der er tilbage, ofte nogle hyggelige aktiviteter.

Når der ikke er friweekend, holder vi temaweekend. Her har lærerne eller elevrådet sammensat et program for weekenden, som typisk består af nogle workshops og foredrag, der omkranser et tema og som regel slutter vi af med en fest fredag eller lørdag aften.

Det er et ikke krav, men du må gerne, hvis det er mere praktisk for dig. Adressen er i så fald Frederikværksgade 147, 3400 Hillerød.

Vi har tilknyttet et lægehus til højskolen. Så skulle du gå hen og blive syg og få brug for en konsultation hos en praktiserende læge, har du mulighed for at benytte dig af denne.