Støttemuligheder til lange højskoleophold
Et højskoleophold kan være svært at finansiere. Derfor er der en række støttemuligheder, du kan søge alt afhængig af, om du trænger til et pitstop, er uden ungdomsuddannelse, kommer fra et andet land end Danmark, er sønderjyde eller bare har svært ved at finansiere dit højskoleophold.
Støttemuligheder for alle højskoleelever
Individuel elevstøtte
Du kan søge individuel elevstøtte hos højskolen. Støtten ydes primært til elever, som er danske statsborgere eller sidestillede dermed, som skal betale deres ophold selv og har svært ved dette. Individuel elevstøtte gives kun, hvis man tilmelder sig og gennemfører minimum 12 uger. Støtten ligger normalt mellem 100 og 300 kr. pr. uge, som bruges til at reducere betalingen i slutningen af det tilmeldte højskoleophold. Individuel elevstøtte kan ikke søges, hvis man kan modtage støtten til unge uden ungdomsuddannelse (se længere nede).
Elevforeningens legat
Elevforeningen råder over flere stipendier, som du kan få nærmere oplysninger om på deres hjemmeside www.grundtvigselever.dk
Ansøgningsfrister:
Kommende elever på forårsopholdet 2023 kan ansøge frem til opholdets start d. 4. januar 2023
For ansøgninger om støtte til efterårsopholdet 2023 – Ansøgningsfrist d. 1. juli 2023
For ansøgninger om støtte til forårsopholdet 2024 – Ansøgningsfrist d. 15. oktober 2023
Der er en behandlingstid på ansøgningerne på 30 dage.
Kommunestøtte
Nogle få danske kommuner yder støtte til højskoleophold – spørg din kommune.
Højskolestipendiet
Du kan søge individuel elevstøtte gennem Højskolestipendiet. Støtten ydes kun til elever, som er danske statsborgere eller sidestillede dermed, og er bosiddende i Danmark, Grønland eller Færøerne. Stipendiet er en del af Mangfoldighedspuljen, som bl.a. betyder at elever som kan mangfoldiggøre højskolens elevsammensætning bliver tilgodeset. Fx vil ansøgere med minoritetsetnisk baggrund eller ansøgere fra håndværksfaglige skoler ofte være underrepræsenterede på højskoler. Læs om vilkår og ansøgningsmuligheder hos Højskoleforeningen.
Pitstop for studerende
Pitstop
Hvis du trænger til en pause undervejs i din uddannelse, kan du vælge et pitstop på Grundtvigs Højskole. Her kan du tanke op, tænke dig om, og generobre lysten til at lære. Vi har om både foråret og efteråret mange studerende, der vælger at lægge vejen omkring Grundtvigs.
Ved pitstop kan du få højskoleopholdet til nedsat pris. Prisen afgøres ud fra en individuel vurdering, men i mange tilfælde kan du få opholdet til halv pris.
For at få bevilliget et pitstop til rabatpris, skal du skrive en mail til [email protected], hvor du kort fortæller, hvem du er, hvilken uddannelse du er i gang med, og hvorfor du trænger til et pitstop på Grundtvigs Højskole. Når du har fået svar, kan du tilmelde dig på normal vis og blot anføre pitstop på din tilmelding.
Støtte til udenlandske højskoleelever
Færøske og grønlandske
Elever fra Færøerne og Grønland i alderen 18-25 år kan søge Rigsfællesskabets højskolestipendium til ophold af minimum 12 ugers varighed på en folkehøjskole i Danmark. Stipendiet består af et tilskud på 700 kr. per uge til reduktion af dine udgifter til folkehøjskoleopholdet på op til 20 uger. Fordelingen af midlerne foregår efter først-til-mølle-princippet.
Stipendiet søges af dig, men udbetales til folkehøjskolen. Læs mere på hojskolerne.dk
Internationale elever
Elever fra hele verden (undtaget danske statsborgere og elever fra Færøerne og Grønland) kan søge støtte til et højskoleophold af mindst 12 ugers varighed. Støtten skal søges på højskolen ved at sende en mail til højskolen på [email protected]. Det er en betingelse, at udenlandske elever kan følge den almindelige undervisning på skolen. Undervisningen foregår på dansk.
Færøske elever kan i øvrigt søge rejsestipendium til minimum ét studieår fra Studulsstovnurin, Tórshavn. www.studul.fo tlf:+298 356 800
Grønlandske elever kan også kontakte den lokale fritidsinspektør/hjemmestyret.
Islandske elever kan søge støtte hos: Foreningen Norden, Kbh. Ø tlf: +45 35 42 63 25. Derudover er det muligt at søge Nordplus legat via Nordisk informationskontor.
Svenske elever kan søge støtte gennem: Centrala Studiestödsnämmden, www.csn.se , tlf: +46 60 18 60 00
Som noget helt nyt kan svenske elever igen modtage svensk studiestøtte under deres ophold på højskole i Danmark.
Norske elever kan søge stipendium og lån til ophold af mindst et semesters varighed ugers varighed gennem (Høst: 4 måneder. Vår: 5 måneder): Statens lånekasse for utdanning, Oslo www.lanekassen.no , tlf: +47 22 72 67 00.
Information til den norske lånekasse: (priser angivet for dobbeltværelse uden bad)
Ugepris efteråret 2023 = 2.000 DKK. Heraf betaling for undervisning (skolepenge 18 uger) = 28.800 DKK (80 pct)
Ugepris foråret 2024 = 2.077 DKK. Heraf betaling for undervisning (skolepenge 22 uger) = 36.560 DKK (80 pct)
Ugepris efteråret 2024 = 2.078 DKK. Heraf betaling for undervisning (skolepenge 18 uger) = 29.920 DKK (80 pct)
Tillæg eneværelse 425 kr. pr. uge
Tillæg for værelse med eget bad og toilet: 100 kr. pr. uge
Du er altid velkommen til at kontakte os ved spørgsmål på [email protected]
Finske elever kan søge støtte gennem Statens Studiestøttecentral i Finland og stipendium gennem Pohjola-Norden tlf:+358 9 4542 0800
Støttemuligheder for sønderjyder
Sydslesvig og Sønderjylland
Elever med bopæl i Sydslesvig kan søge støtte hos Dansk Skoleforening for Sydslesvig. Elever fra Sønderjylland kan søge støtte hos Sønderjysk Skoleforening, hvis man er medlem.
Støtte til højskoleelever uden ungdomssuddannelse
Støtte til unge uden ungdomsuddannelse
Der er mulighed for at få en særlig støtte til unge uden ungdomsuddannelse. Støtten kan udgøre en betragtelig del af udgiften til opholdet.
Støtten gives, hvis man har en uddannelsesplan, hvor et højskoleophold indgår. Hvis det bliver skrevet ind i uddannelsesplanen, kan du også få tilknyttet en lærer, som du kan bruge som mentor. I så fald vil der være endnu større muligheder for støtte. Der er sat tid af til både start-, midtvejs og afslutningssamtale og til løbende samtaler ugentligt med din mentor. Skriv til [email protected], hvis du har spørgsmål.
Støttemuligheder for ledige
Ledige under 25 år
kan komme på højskole det første halve år af ledighedsperioden med halve dagpenge. Skal aftales med A-kasse/Jobcenter.
Dagpenge og kontanthjælp
I forbindelse med aktivering kan højskoleophold være en mulighed. Nærmere oplysninger kan fås ved henvendelse til Jobcentret eller din kommune.
Sygedagpenge
Retten til sygedagpenge bevares under et højskoleophold, hvis opholdet kan forenes med sygdommen og ikke forhindrer evt. behandling.
Supplerende kommunestøtte
Nogle kommuner yder særlig støtte til unge arbejdsløse under 30 år (specielt til 18-30-årige på kontanthjælp).
Kontakt os, hvis du ønsker de omtalte støttemuligheder uddybet
Tlf. 48268700
Mail: [email protected]
På Fundraising.how, kan du læse om de forhold studerende skal tage højde for ifbm. ansøgning af fonde og få hjælp til at skrive ‘den gode ansøgning’.