Sommerkursus: Grundtweek
Uge 32
4/8 – 10/8 2024
Det bedste fra et højskoleophold kogt ned til en uge
OBS. Vær opmærksom på at du ved tilmelding skal vælge indkvartering med eller uden afbestillingsforsikring
Særlige priser for Grundtweek. Læs nederst på denne side.
Obs! Nye vilkår ved betaling.
Kursusbeskrivelse
På Grundtweek koges alt det bedste fra et 5 måneders højskoleophold anno 2024 ned til en oplevelsesrig sommerkursusuge.
Fokus er på det allerbedste ved højskolelivet: en række fede workshops, morgensamlinger, bangers fra højskolesangbogen, temafester etc.
I løbet af ugen følger du undervisningen på et spor, som er udviklet særligt til årets Grundtweek. På sporene vil du møde en blanding af højskolens lærere og tidligere elever, som underviser i lige netop dét, de brænder mest for. Du vælger selv hvilket spor, du vil følge.
Ugen er tilrettelagt af Højskolens lærere i samarbejde med elevforeningens bestyrelse, der består af tidligere Grundtvigs-elever.
Kurset er åbent for alle, der har lyst til at opleve eller genopleve højskoleånden.
Der tages forbehold for ændringer i programmet
Kursusleder: Jesper Erland Christensen
Jesper underviser på højskolens lange hold, hvor han bl.a. har fagene i Løb & Styrke, Aktiv i Naturen og Krop & Sind.
Højskolelærere Joachim Adrian og Vanessa Pröschold er også med på kurset.
Medarrangør: Elevforeningen
Elevforeningen Grundtvigselever er en forening af tidligere elever på Grundtvigs Højskole, der arbejder for at vedligeholde den gode forbindelse og styrke sammenholdet mellem tidligere elever og højskolen.
Det sker gennem forskellige initiativer på og udenfor højskolen. Det vil som oftest være Gl. elevweekender, Grundtweek og Grundtvigs i byen.
Foreningens opgaver tager bestyrelsen sig af. Det er derfor også dem, der har været med til at arrangere en stor del af Grundtweek.
Særlige priser for Grundtweek
Studierabat! Særpris for studerende under 30 (flersengsværelser)
2.600
kr. pr. person
Prisen er en totalpris, som inkluderer al undervisning, fuld kost og logi, sengetøj og linned, håndklæde, slutrengøring, undervisning, de i programmet nævnte udflugter m. evt. entré (bortset fra, hvor andet anført; f.eks. individuelt materialeforbrug eller transport på kreative kurser).
Afbestillingsforsikring
250
kr. pr. person
Tillæg: Specialkost v. laktose- eller glutenallergi:
200
kr. pr. person
Tidligere elever og dermed medlem af elevforeningen får 750 kr. i rabat pr. kursus. Kombiner med studierabatten (flersengsværelse) *Særligt: kun for Grundtweek! =
1.850
kr. pr. person
–
Program
Søndag den 4. august
15 – 17 Ankomst og indkvartering
16.30 Rundvisning 1
17.00 Velkomst i Foredragssalen
17.45 Rundvisning 2
18.00 Aftensmad
19.00 Ganggruppemøde
19.30 Samtalesalon
21.00 Bålaften
Mandag den 5. august
8.00 Morgenmad
8.30 Morgensamling
9.30 SPOR
12.15 Frokost
14.00 Det store Højskoleløb
18.00 Aftensmad
20.00 Sangaften
Tirsdag den 6. august
8.00 Morgenmad
8.30 Morgensamling
9.30 SPOR
12.15 Frokost
14.00 SPOR
18.00 Aftensmad
20.00 Musikbanko
22.00 Midtvejsfest
Onsdag den 7. august
9.00 Morgenmad
9.30 Fælles rengøring
10.00 Workshop
12.15 Frokost
14.00 SPOR
18.00 Aftensmad
20.00 Onsdagsmix (alle kan byde ind)
21.00 Filmvisning med introduktion
Torsdag den 8. august
8.00 Morgenmad
8.30 Morgensamling
9.30 SPOR
12.15 Frokost
14.00 Foredrag
16.00 Ganggruppemøde
20.00 Open Mic
Fredag den 9. august
8.00 Morgenmad
8.30 Morgensamling
9.30 SPOR
12.15 Frokost
14.00 Pynte op. Klargøring til fest.
17.00 Fernisering
18.00 Fællesbillede i Parken
18.30 Festmiddag. Afslutningsfest med DJ-liste.
Lørdag den 10. august
9.30 Oprydning og rengøring
10.30 Brunch
11.30 Farvel og tak for denne gang
SPOR 1
Nybyggerne
ved Line og Julie
Hvem er vi?
Vi hedder Julie og Line, og vi har begge en stor passion for træ – derudover var vi roomies på Grundtvigs Højskole. Line (E20) har arbejdet 1 ½ år som bygningssnedker hos Copenhagen Interior Design og hos Experimentarium. Lige nu er hun i gang med uddannelsen Bæredygtigt Design på AAU CPH.
Julie (F20+E20) arbejder til daglig som bygningssnedker hos RUST og vil helt vildt gerne dele sin glæde ved træhåndværk og håndværk generelt.
Hvad skal vi lave?
Det bliver en sjov uge, hvor vi selvfølgelig skal være meget praktiske og skal bruge hænderne, men vi skal også bruge lidt tid på at fordybe os i træ-teori og kigge på bæredygtighed i byggeri, som både er relevant for det, vi laver i løbet af ugen og i et større perspektiv. Du vil blive bekendt og mere komfortabel med værktøj. Vi skal både lave projekter sammen og hver for sig – det vil også være muligt at medbringe mindre projekter/møbler, som trænger til noget momentum eller en restaurering.
Du vil få en masse viden, nye egenskaber og forhåbentlig nogle gode byg med videre.
SPOR 2
Mærk jordforbindelsen
ved Damla og Freja
I faget ‘Mærk Jordforbindelsen’ vil vi i fælleskab søge at komme ned i kroppen og ud af hovedet. Vi skal på dette fag blandt andet dyrke yoga, meditere, gå stillevandringer og lave skovbad.
Ind i mellem de praktiske øvelser vil vi også dyrke tænkepauser, hvor vi vil forholde os mere introspektivt til koncepter og teorier, der knytter sig til krop og natur.
Her får du mulighed for at træde ind i et rum uden forventninger. Det eneste, du skal gøre, er at komme lige præcis, som du er, så vi sammen kan mærke jordforbindelsen. Vi håber, du har lyst til at slå rødder sammen med os.
Præsentation af os:
Vi er Damla og Freja og er gamle venner fra Grundtvigs højskole, hvor vi var elever på forårssemesteret i 2014. Siden da har vi begge to taget en uddannelse og fået løbende undervisningserfaring, og vi drømmer om at kunne undervise sammen på vores gamle højskole. Dengang fik vi fornøjelsen af berigende, inspirerende undervisning i et halvt år, og vi vil gerne give lidt igen med den ballast vi har opnået siden hen.
Damla har en bacheloruddannelse i filosofi og sociologi og en kandidatgrad i analytisk journalistik. Derudover er hun certificeret yogalærer fra Indien, har undervist i filosofi og etik i folkeskoleregi, arbejdet som instruktor i filosofihistorie og været tovholder på sociale indsatser for udsatte børn og unge. Hun brænder for formidling til unge og arbejder som freelance-journalist for Soundvenue.
Freja har en bacheloruddannelse i religionsvidenskab og antropologi, er i gang med en læreruddannelse på Den frie lærerskole på tredje år og er sideløbende psykoterapeutstuderende på SEOP. Hun har haft flere undervisningspraktikker på frie skoler, senest på Krogerup højskole i faget Heksekreds, og har derudover arbejdet som fagredaktør på Kristeligt Dagblad og faglig formidler hos Forsorgsmuseet i Svendborg.
SPOR 3
Vildmarks Essentials
ved Jakob
Tag med på en unik rejse ind i hjertet af friluftslivet, hvor naturen er vores klasseværelse, og eventyret venter om hvert hjørne. Dette intensive, men lærerige kursus giver dig nøglen til naturens hemmeligheder og er designet til at vække din indre friluftsentusiast. Udforsk kunsten at tænde bål, mestre knivens magi og skabe lækre måltider under åben himmel. Fra kompasorientering til kreative bushcraft-værksteder vil du opdage, at du er mere end bare en deltager – du er en medskaber af dine egne naturoplevelser.
Din guide, Jacob Ludvigsen, kombinerer sin erfaring som klasselærer, friluftsvejleder-aspirant og eventyrer til at skabe en læringsoplevelse, der går ud over det sædvanlige. Hans passion for det simple liv og dedikation til sporløs færdsel gør denne uge til mere end bare et kursus; det er et eventyr, du vil huske for livet.
SPOR 4
Papirværksted
ved Francesca
Jeg vil gerne skabe en sammenhængende udvikling i løbet af den uge, vi har sammen. Derfor starter vi med collage, som er en kunstform, hvor alle kan være med og alle kan skabe noget i løbet af ret kort tid, der kan hænges op eller bruges som kort.
Det er altid en spændende proces at skabe noget ud af ingenting. Der er nogle fede naturlige begrænsninger ved at have et udvalg af materiale til rådighed, men at alt kan ske med det. Der kan skabes noget, der er abstrakt, en afbildning, noget tekstbaseret, noget surrealistisk – kun fantasien sætter grænsen.
Derudover vil jeg introducere jer for marmorering, så vi prøver at skabe vores egne motiver, som også kan bruges i vores andet arbejde med papir.
Vi slutter ugen med at lave vores egne notesbøger, her kan vi også samle eksperimenter og løse ender fra ugens arbejde. Efter ugen vil I have fået introduceret nye metoder og koncepter med arbejdet med papir. I vil have oplevet det meditative og fascinerende ved at komme ind den analoge verden i et trygt fællesskab.
Jeg er uddannet kommunikationsdesigner ved Designskolen Kolding. Som kommunikationsdesigner har jeg en bred visuel værktøjskasse. Jeg har som designer en grundlæggende forståelse af farve, form og komposition.
SPOR 5
Klog på kærlighed
ved Vanessa
Hvad er kærlighed egentlig? Det vil vi udforske på årets Grundtweek i en samtalegruppe om relationer. Hvad er det, der får nogle venskaber til at holde for evigt? Hvad er forelskelse egentlig? Hvad betyder vores forældre for vores evne til at elske? Hvad kan kærestesorg gøre ved os? Hvorfor ender nogle i dysfunktionelle forhold? Og hvordan lærer vi at elske os selv og andre?
I ugens løb vil vi gå ture, lytte til podcasts og lave en masse forskellige øvelser. Den eneste forudsætning for at kunne deltage på kurset er, at du er villig til at dele egne erfaringer.
Din underviser har arbejdet i 10 år som journalist, hvor hun beskæftigede sig meget med både debat- og eksistensstof, og blandt andet lavede en interviewserie om dysfunktionelle forhold. Desuden har hun lavet en podcast for Politiken, “Mads Fisker & Mads Fisker” om kærlighed og tosomhed og om kærlighedsjagtens selvbedrag.
Vanessa underviser til daglig på Grundtvigs Højskole i fagene Politik, Journalistik og Kærlighedens psykologi.
SPOR 6
Pinhole og analog magi
ved Joachim
I denne workshop vil du møde fotografiet i dets grundnatur. En leg med simpel og original fotografisk teknik. Langsomt, fysisk, fejlfuldt … og magisk.
“Hvis jeg skal skelne råt, så er der imellem alle andre kunstudtryk og fotografiet en eller anden grundlæggende forskel, som har med magi at gøre”. (Citat af den berømte analoge fotograf Krass Clement).
Vi vil i workshoppen søge ind i mørkekammerets røde mørke og lede efter lige præcis denne magi. Workshoppen tager udgangspunkt i simple teknikker som blev brugt ved kameraets opfindelse – et lille hul i en lystæt kasse.
Vi bygger i workshoppen vores egne kameraer ud af en papkasse, som vi fotograferer med og efterfølgende fremkalder. Du vil således på en legende facon stifte bekendtskab med fotografiets grundprincipper. Pinholefotografering er på den ene side en kreativ proces, hvor kontrollen må slippes, og fantasien får frit løb. På den anden side er det kendskab til fotografiets oprindelige natur og grundteknik, som en historisk og poetisk dannelse i det visuelle medie.
Underviser er Joachim Adrian. Uddannet fotograf fra Journalisthøjskolen og Fatamorgana. I ti år har han været fastansat fotograf på Dagbladet Politiken og har siden været underviser på en lang række fotoskoler. I dag er han fast underviser på Grundtvigs Højskole. Han har vundet danske og internationale priser, herunder kåret som årets pressefotograf 2013. Joachim arbejder fotografisk bredt, men altid med et stærkt personligt udtryk.
Pinholefoto taget af Daniel Jürgensen
Se alle sommerkurser