Kursusbeskrivelse
Kunne du tænke dig at opleve alt det bedste fra et klassisk langt højskoleophold kogt ned til én helt forrygende uge. Så er det Grundtweek!
I samarbejde med skolens elevforening har vi lavet et kursus med essensen af et højskoleophold. Lige fra inspirerende morgensamlinger til temafester i garagen. Fra levende workshops med energiske lærere til underholdende dysts med tidligere elever. Fra nærværende samtaler under den store eg til aftenfællessang med bangers fra Højskolesangbogen.
Altsammen i højskolens traditionsrige rammer med lækker mad, lyse sommernætter på terrassen og en masse nye højskolevenner.
Kurset er åbent for alle, der har lyst til at opleve eller genopleve højskoleånden.
Medarrangør: Elevforeningen
Elevforeningen Grundtvigselever er en forening af tidligere elever på Grundtvigs Højskole, der arbejder for at vedligeholde den gode forbindelse og styrke sammenholdet mellem tidligere elever og højskolen.
Det sker gennem forskellige initiativer på og udenfor højskolen. Det kan f.eks. være Gammelelevweekender, Grundtweek og Grundtvigs i byen.
Foreningens opgaver tager bestyrelsen sig af. Det er derfor også dem, der har været med til at arrangere en stor del af Grundtweek.
Kursusleder
Joachim underviser på højskolens lange hold, hvor han bl.a. har fagene Foto og Analog fotografi.
Højskolelærere Vanessa Pröschold og Sarah Stampe Lund er også med på kurset.
Programmet
Søndag d. 3. august
15-17
Ankomst. Kaffe, te og brød i Gaden.
16.30 og 17.45
Rundvisning 1
17.00
Velkomst i Foredragssalen
19.00
Ganggruppemøde
19.30
Samtalesalon
21.00
Bålaften
Mandag d. 4. august
8.30
Morgensamling
9.30
SPOR
14.00
Det store højskoleløb
20.00
Sangaften
Tirsdag d. 5. august
8.30
Morgensamling
9.30
SPOR
14.00
SPOR
20.00
Musikbanko
22.00
Midtvejsfest med DJ liste
Onsdag d. 6. august
9.00
Morgenmad
9.30
Rengøring
10.00
Workshops
14.00
SPOR
19.30
Onsdagsmix (alle kan byde ind)
21.00
Filmvisning m. introduktion
Torsdag d. 7. august
8.30
Morgensamling
9.30
SPOR
14.00
Foredrag
16.00
Ganggruppemøde
20.00
Open mic
Fredag d. 8. august
8.30
Morgensamling
9.30
SPOR
14.00
Oppyntning og klargøring til fest
17.00
Fernisering
18.30
Festmiddag
Afslutningsfest med DJ liste
Lørdag d. 9. august
9.30
Oprydning + rengøring
10.30
Brunch
11.30
Farvel og tak for denne gang i Spisesalen
Faste tider
8.00
Morgenmad
12.15
Frokost
18.00
Aftensmad
SPOR
SPOR 1: Aktivistisk billedkunst
Aktivisme er ofte nødvendigt for at rykke på noget i verden. I dette fag vil vi tage følelser, frustrationer, men også drømme for fremtiden og omdanne det til noget kreativt og visuelt. Du vil komme til at gøre dine utopier konkrete ved at skabe dine egne aktivistiske kunstværker. På dette spor skaber du kunstværker, der kalder på handling, ud fra de samtaler, vi har haft, og de tanker, vi har gjort os i løbet af ugen. Vi vil fokusere på tre forskellige kreative medier; plakater/malerier, bannere/skilte og graffiti, som du kan tage med hjem og pynte værelset med eller tage med til demo!
Lidt om os
Vi hedder Karoline og Katinka og gik sammen på Grundtvigs Højskole i foråret 2021.
Karoline er jurastuderende på Københavns Universitet. I sin fritid beskæftiger hun sig med forskelligt frivilligt og aktivistisk arbejde. Hun har bl.a. lavet workshops, oplæg og demonstrationer i feminismens og klimaets tegn.
Katinka studerer til daglig møbel- og rumdesign på Det Kongelige Akademi i København. Hun har altid haft en passion for kunst og har især tegnet og malet meget. Hun har taget flere forskellige kurser i kunst og design og har altid valgt de kreative fag i skolen.
SPOR 2: Natursociologi: Indendørsmenneskets natur
Vi tilbringer det meste af vores liv indendørs – men hvad gør det egentlig ved os?
Sporet tager udgangspunkt i natursociologi, som ser på forholdet mellem mennesker og natur – herunder hvordan samfund både påvirker og formes af naturen. På sporet skal vi lege med forskellige teorier om naturen, men vi skal også ud og se, mærke og dufte til den. Vi skal reflektere over vores egne personlige minder med og opfattelser af naturen for at få et tættere forhold til den.
Sporet er for dig, der søger teoretisk indsigt i menneskets relation til naturen, og som samtidig ønsker at forstå den bedre.
Sporet afsluttes med et mini-projekt, som I selv skal udtænke, udarbejde og præsentere – her er det nødvendigt at medbringe en computer og evt. andre ting, som man tænker kan give mening i den forbindelse. Derudover er det smart at medbringe noget at skrive med til reflektionsøvelser. Husk også solcreme og regnjakke – vi skal være udenfor i det omfang, det giver mening.
Lidt om mig
Mit navn er Bertram Kjær Johansen. Jeg er 24 år og bachelor i sociologi fra Aalborg Universitet. Jeg har gennem min uddannelse beskæftiget mig med flere fag og projekter, hvor natur- og klimasociologi har haft en central betydning. For nyligt har jeg været aktuel med et projekt lavet i samarbejde med friluftslivsorganisationen ”Friluftsrådet”, hvor jeg blandt andet har undersøgt sammenhængene mellem naturbrug og mental trivsel i danske landområder.
SPOR 3: Nybyggerne – sæson 2
Vi slipper bygge-kreativiteten løs og får brugt hænderne! Vi kommer til at arbejde praktisk med træ og værktøj, og undervejs dykker vi også lidt ned i træ-teori for at få en bedre forståelse af det, vi bygger.
Vi tror rigtig mange elsker at bruge hænderne og bygge med træ og den kreativitet, der ligger i det. Men ikke alle har midlerne eller nogen til at lære dem det – og det er synd. Derfor vil vi gerne være med til at invitere ind i et rum for læring, hvor alle føler sig trygge og velkomne. Vi håber på fremadrettet at kunne give jer mod på at kaste jer ud i nogle projekter i fritiden og få troen på, at I har, hvad der skal til.
Du behøver ikke at være ekspert – vi sørger for, at du bliver komfortabel med værktøjet og lærer en masse nye færdigheder. Vi har på forhånd udvalgt nogle projekter, som I kan vælge mellem for at sikre, at I når igennem alle processer. Det bliver en uge fuld af håndværker-energi. Og når ugen er omme, kan du tage noget fedt og hjemmebygget med hjem!
Lidt om os
Vi hedder Julie og Line og vi har begge en stor passion for træ – derudover var vi roomies på Grundtvigs Højskole. Line (E20) har arbejdet 1½ år som bygningssnedker hos Copenhagen Interior Design. Lige nu er hun i gang med uddannelsen Bæredygtigt Design på AAU CPH og arbejder for A Circular Design Studio, der genanvender plast. Julie (F20+E20) er i lære som bygningssnedker og har i den forbindelse tidligere været ansat hos spillestedet og natklubben RUST, og i skrivende stund er hun i lære på Grundtvigs Højskole. Julie er vant til at løse diverse opgaver uden store maskiner, hvilket gør træarbejde langt mere tilgængeligt, og den måde at arbejde på egner sig godt til selvbyg.
SPOR 4: Tilbage til børnehaven
Træd ind i barndommens magiske univers og leg med, som var vi tilbage i børnehaven! Her får du lov til at slippe hverdagen og genopdage glæden ved at være barnlig en hel uge.
Vi tager på udflugt, maler med fingrene og fejrer fødselsdag, alt sammen i et fællesskab, hvor spas og fantasi er i centrum. Med sanselige lege og skøre aktiviteter får du styrket din kreativitet, rykket grænser og genvakt din naturlige nysgerrighed. Kurset giver dig en unik mulighed for at genfinde dit indre barn, vække gamle minder og opleve, hvordan leg kan berige både krop og sind.
Lidt om os
Esther Marie Mattsson studerer Psykomotorisk Terapi, hvor hun arbejder med pædagogik, motorisk udvikling og samspillet mellem krop og sind. Derudover har hun en yogauddannelse og underviser flere hold om ugen. Hun brænder for, hvordan krop og bevægelse påvirker sindet, og er optaget af at få flere voksne til at lege.
Ane-Maj Sand læser medicin og har en særlig interesse i mental sundhed og trivsel. Hun har erfaring i arbejdet med børn, både som underviser og som frivillig på URK’s sommerlejre. Ane kombinerer sin legende tilgang til livet med medicinstudiet for at fremme det fysiske og mentale velvære hos børn og voksne
SPOR 5: Pinhole og analog magi
I denne workshop vil du møde fotografiet i dets grundnatur. En leg med simpel og original fotografisk teknik. Langsomt, fysiskt, fejlfuldt … og magisk.
“Hvis jeg skal skelne råt, så er der imellem alle andre kunstudtryk og fotografiet en eller anden grundlæggende forskel, som har med magi at gøre” (Citat af den berømte analoge fotograf Krass Clement).
Vi vil i workshoppen søge ind i mørkekammerets røde mørke og lede efter lige præcis denne magi. Workshoppen tager udgangspunkt i simple teknikker, som blev brugt ved kameraets opfindelse – et lille hul i en lystæt kasse. Vi bygger i workshoppen vores egne kameraer ud af en papkasse, som vi fotograferer med og efterfølgende fremkalder. Du vil således på en legende facon stifte bekendtskab med fotografiets grundprincipper. Pinholefotografering er på den ene side en kreativ proces, hvor kontrollen må slippes og fantasien får frit løb. På den anden side er det kendskab til fotografiets oprindelige natur og grundteknik, som en historisk og poetisk dannelse i det visuelle medie.
Lidt om mig
Underviser er Joachim Adrian. Uddannet fotograf fra Journalisthøjskolen og Fatamorgana. I ti år har jeg været fastansat fotograf på Dagbladet Politiken og har siden været underviser på en lang række fotoskoler. I dag er jeg fast underviser på Grundtvigs Højskole. Har vundet danske og internationale priser, herunder kåret som årets pressefotograf 2013. Arbejder fotografisk bredt, men altid med et stærkt personligt udtryk.
SPOR 6: Udeliv og bushcraft
Tag med, når vi på dette kursus går på opdagelse i naturen med alle de mange muligheder, den giver for fordybelse, leg, læring og røde kinder.
I denne uge skal vi lære at mestre bålet, lave mad i det fri og bearbejde naturens materialer til smukke skeer og pileflettede kurve. Vi skal sanse naturen – føle, smage, lytte og dufte. Bålet bliver samlingspunkt for samtaler om naturens og håndværkets værdi, hygge og afslapning.
Kurset er for alle, der drømmer om en fantastisk uge udendørs med spændende aktiviteter og fordybelse. Fokus er på konkrete teknikker, tips og tricks, der vil give den nysgerrige de basale færdigheder til at begå sig i naturen på egen hånd (måske for første gang) eller den eksisterende friluftselsker nye inputs til at videreudvikle sine færdigheder og sin glæde ved at begå sig i naturen.
Lidt om mig
Jeg hedder Sarah Stampe Lund, er uddannet friluftsvejleder og er en kæmpe nørd inden for bushcraft (friluftslivs-håndværk). Jeg drives af entusiasme og nysgerrighed i arbejdet med nye teknikker og materialer – og som fast underviser på Grundtvigs Højskole kombinerer jeg min passion for undervisning, håndværksfag, natur og friluftsliv til at skabe et rum for læring og gode oplevelser.
SPOR 7: Den politiske sommerhøjskole 2025
ved Vanessa Pröschold
Beskrivelse kommer snarest
Priser
Enkeltværelse med eget bad og toilet
7250 kr
pr person
Enkeltværelse med håndvask
6650 kr
pr person
Dobbeltværelse med eget bad og toilet
5850 kr
pr person
Dobbeltværelse med håndvask
5250 kr
pr person
Ekstern
kursist
4400 kr
pr person
Særpris studerende under 30 år
2700 kr
pr person
Afbestillingsforsikring
250 kr
pr person
Rabatter
Medlemmer af elevforening/skolekredsen: 750 kr. i rabat pr. kursus
Tilmeldt mere end 1 kursus:
1000,- i rabat pr. efterfølgende kursus
Rabatter kan ikke kombineres
Anfør i notatfeltet ved tilmelding
Rabatten fratrækkes først, når kursusbetalingen hæves på kortet
Tillæg
Fotofestival: 1000 kr. (Gælder ikke for studerende under 30 på flersengsværelser)
Specialkost v. laktose- eller glutenallergi:
200 kr. (opkræves på særskilt faktura)