Kursusbeskrivelse
Corona-pandemien og Ruslands angreb på Ukraine har sat selvforsyning som dominerende doktrin. Flere og flere folk tilvælger autoritære ledere, der går imod internationalt samarbejde og de konventioner, det bygger på.
Dette sommerkursus sætter verdenssituationen under lup med udgangspunkt netop i opfattelsen af at det globale pendul er svunget fra globalisering og demokrati og til national protektionisme og autokratiske tendenser.
Hvordan stiller kampen for sejr i Ukraine det fælles vestlige sikkerhedssystem? Hvilke konsekvenser har højredrejningen i USA – og i hjertet af Europa selv – for demokratiets vilkår? Hvad er perspektivet for Tyskland efter et forbundsvalg, hvor regeringen ser ud til at falde og højreradikale Alternative für Deutschland marchere frem? Hvordan kan Europa navigere på et kontinent, og en verden, hvor autokratierne bestemmer mere af den globale økonomi? Må den grønne omstilling nødvendigvis underlægges presserende sikkerhedsspørgsmål? Og er kønskampen den stærkeste modtrend til autokrati, som det ses i Rusland og Iran?
Alt det skal vi blive klogere, og kloge os, på i en uge, der også vil byde på muntert socialt samvær og kunstneriske oplevelser.
Kursusledere: Peter Westermann og Emil Hageman Christensen
Kursusledere
Emil Hageman Christensen underviser på Grundtvigs højskole i fagene Ud i naturen, Det er større end dig , Eksistentialisme og Tro, tanke og religion. Bachelor i filosofi og Kandidat i bæredygtighedsvidenskab. Emil er redaktør på Nyt Fokus og bestyrelsesmedlem i Filosofisk Forum.
Peter Westermann underviser på højskolen i Politiske ideer, Verdens brændpunkter og Historiske højdepunkter. Han er uddannet i statskundskab, er regionsrådsmedlem, tidl. folketingsmedlem og næstformand for SF. Sammen med SF’s Lisbeth Bech Poulsen har han skrevet bogen Oprør for fremtiden.

Programmet
Søndag den 27. juli
15.00-17.00
Ankomst og indkvartering
17.15
Velkomst
19.30
Velkomst og samtalesalon
Mandag den 28. juli
09.15
“I skyggen af Rusland – en historie om imperier og interessesfærer, fra Stalin til Putin 1939-2022″ ved Vibe Termansen, Cand.mag. i historie og østeuropastudier, freelancejournalist, oplægsholder og moderator.
14:00
“Mellemøsten” ved Deniz Serinci, journalist og forfatter
16:00
Eftersnak om dagens indlæg i grupper over et glas
19.30
Højskoleaften
Tirsdag den 29. juli
09.15
“Kinas ambitioner om en ny verdensorden: fremtidens globale samarbejder og alliancer” Ved Mette Thunø, ph.D. i kinastudier
14:00
Foredrag om Indien og Pakistan
16:00
Eftersnak om dagens indlæg i grupper over et glas
19.30
Koncert med Tue West
Onsdag den 30. juli
09.15
“Den grønne omstilling truer verdensfreden – om energitransition i den nye geopolitiske landskab” ved Jakob Dreyer, postdoc KU statskundskab.
14:00
“Europa – højre om! – om højredrejningen i Europa” ved Alberte Bové Rud, analytiker i Tænketanken Europa og ph.d. i italiensk politik, politisk lederskab, europæisk demokrati.
19.30
Fotoshow ved fotograf Mads Nissen
Torsdag den 31. juli
09.15
“Cyber og datakabler: Den nye krigsskueplads” ved Tobias Liebetrau, ph.d. og forsker i cybersikkerhed og maritim infrastruktur, statskundskab KU
14:00
“Hvordan står et polariseret USA i en polariseret verden?” v. Matias Seidelin, forfatter og indtil for nylig USA-korrespondent for Jyllands-Posten
16:00
Eftersnak om dagens indlæg i grupper over et glas
19.30
Filmaften: “No Other Land” – en israelsk-palæstinensisk dokumentar fra 2024. 25-årige Basel Adra dokumenterer ødelæggelserne på Vestbredden. Undervejs danner han en usædvanlig alliance med den israelske journalist Yuval. Men deres komplekse forhold præges af den ekstreme ulighed mellem dem. No Other Land modtog en oscar for bedste dokumentar.
Fredag den 1. august
09.15
“Hvordan forebygger og slutter vi krige?” Isabel Bramsen, fredsforsker, Lund Universitet
14:00
Politisk debat: “Hvad er det fjerne, og hvad er det nære, når verden ikke er det, den var?”
17.00
Fernisering ved fotohold
18:00
Festmiddag
Lørdag den 2. august
08.30-10.00
Morgenmad og afrejse
Faste tider
08.00 Morgenmad
08.45 Morgensamling
12.15 Frokostbuffet
18.00 Aftensmad
21.00 Aftencafe
Priser
Dobbeltværelse med håndvask
5250 kr
pr person
Dobbeltværelse med eget bad og toilet
5850 kr
pr person
Enkeltværelse med håndvask
6650 kr
pr person
Enkeltværelse med eget bad og toilet
7250 kr
pr person
Ekstern
kursist
4400 kr
pr person
Særpris studerende under 30 år
2700 kr
pr person
Afbestillingsforsikring
250 kr
pr person
Rabatter
Medlemmer af elevforening/skolekredsen 750 kr. i rabat pr. kursus
Tilmeldt mere end 1 kursus
1000,- i rabat pr. efterfølgende kursus
Anfør i notatfeltet ved tilmelding
Rabatter kan ikke kombineres
Rabatten fratrækkes først, når kursusbetalingen hæves på kortet
Tillæg
Fotofestival: 1000 kr.
(Gælder ikke for studerende under 30 på flersengsværelser)
Specialkost v. laktose- eller glutenallergi:
200 kr. (opkræves på særskilt faktura)