Fotofestival: Program 2024
Beskrivelse af programpunkter og workshops
Årets pressefoto
Igen i år er vi på fotofestivallen stolte over at få den aktuelle Årets Pressefotoudstilling til at åbne på højskolen på ankomstdagen. De bedste dokumentarfotografier fra indland og udland taget af danske fotografer.
Vi åbner udstillingen med et glas og en diskussion om, hvor dansk dokumentarfotografi bevæger sig hen.
Vi er på fotofestivallen særligt stolte over, at en lang række tidligere vindere, nominerede og sågar også dommere er på plakaten for årets fotofestival.
Se mere på www.åretspressefoto.dk
Helge Skodvin (Norge):
At se verden med forunderlige øjne
Det er en stor fornøjelse, at vi i år på fotofestivalen kan præsenterer en af Norges mest bemærkelsesværdige fotografer. Velkommen til Helge Skodvins forunderlige verden.
Helge har base i Bergen, men er bredt internationalt anerkendt for sit arbejde. Det er svært helt at sætte Helges fotografi i bås. Hans fotografier er overraskende og underlige, og de har et iscenesat udtryk. Men iscenesatte er de ikke. Det er gadefotografi, dokumentarfotografi, men med en så stærk personlig karakter og visuel stil, at det fremstår som sit helt eget.
I denne workshop for du mulighed for at møde fotografen med disse pudsigt nysgerrige øjne og selv blive besmittet af at se på verden med et helt nyt blik. Velkommen bag kulissen I en skør, skør verden.
OBS: Denne workshop vil foregå på engelsk.
Skodvin har vundet adskillige priser for sit fotografi. Herunder nomineret til Leica Oskar Barnack Award og Magnum Photography Award. Skodvin er en del af Moment Agency og arbejder til daglig for magasiner, aviser, udgivere, kommercielle klienter, såvel som han laver langsigtede personlige projekter. Han har udgivet fire fotobøger, hvoraf “240 landskaber” blev valgt som den bedste i verden i 2015 af fotograf, fotobogkritiker og guru, Martin Parr.
Se mere på www.helgeskodvin.no
Tobias Nicolai: Portrættet. Hands on.
En hands-on portrætworkshop, hvor vi skal arbejde med at optimere dine portræt sessions, så du får mest muligt ud af dem.
På dagen vil vi snakke om, hvordan du får formidlet din vision til personen overfor dig, hvordan en detaljeret planlægning af en skydning ser ud, fremgangsmåde og værktøjskasse og den efterfølgende sammensætning af serien.
På workshoppen vil du få konkrete redskaber som du kan arbejde videre med i din praksis.
Tobias Nicolai (f.1987) er fotograf og uddannet fotojournalist på DMJX. Han lever af at lave portrætter og reportage for en bred vifte af aviser, magasiner og fagblade i både ind- og udland.
Workshoppen vil tage udgangspunkt i fotografens egne opgaver og erfaringer.
Se mere på https://www.tobiasnicolai.com/
Kajsa Gullberg: Eksistentielt fotografi
Er et portræt ikke altid et selvportræt, og bruger vi ikke os selv som spejl på dét at være menneske, når vi vender kameraet mod os selv? Hvad kan vi lære om os selv og dét at være menneske, når vi fotograferer os selv og hinanden? Hvad kan der opstå i det fotografiske møde?
Kajsa Gullberg har fotograferet andre og sig selv, siden hun var ung teenager i begyndelsen af halvfemserne.
Hun har fotograferet og lavet bøger om intime, sårbare, politiske og eksistentielle emner som krop, seksualitet, magtdynamikker, livskriser og identitet.
Hun vil vise eksempler fra denne praksis og perspektivere dem gennem teorier fra hendes eksistentielle psykoterapeutiske praksis og guide dig gennem en fotografisk proces, der vil ekspandere dig både som fotograf og som menneske.
Kajsa Gullberg (f. 77) er født og opvokset i Göteborg og har boet i København siden 1996.
Hun er uddannet psykoterapeut, og hendes praksis er en ekspansion af hendes kunstneriske virke, hvor fotografiet er hendes primære medie.
Derudover har hun fire fotobogsudgivelser bag sig og har udstillet og undervist i ind- og udland.
Se mere på kajsagullberg.com
Kasper Løftgaard: Hurtig og kreativ redigering i Camera Raw
Workshoppen er til dig, der gerne vil blive bedre og hurtigere til at bruge Adobe’s Camera Raw som dit primære redigeringsværktøj, når billederne både skal stå lige i skabet, men også afleveres til tiden.
Kurset har både fokus på, hvordan et overordnet Camera Raw workflow kan se ud, hvordan man bruger det kreativt til at udfordre sit billedsprog, samt alle de nye værktøjer der er blevet tilføjet de seneste par år. Camera Raw vil blive gennemgået fra A-Z, så workshoppen henvender sig både til den øvede og til nybegynderen.
På denne workshop vil du lære:
- Grundlæggende redigering af raw-file
- Workflow tilpasset til kun at bruge Camera Raw til din redigering
- Kreativ brug af farveprofiler
- Batch-redigering af hundredevis af billeder på samme tid
- Oprette og gemme dine egne presets
- Effektive masker i dine billeder ved brug af de nye AI-værktøjer.
Workshoppen vil bestå af gennemgang af funktioner på projektor samt øvelser, hvor deltagerne skal arbejde med deres egne billeder eller forsøge sig med billeder, der bliver udleveret af underviseren.
Du kan medbringe din egen computer eller arbejde på skolens stationære macs. Kasper har øvelsesfiler med, men du må gerne medbringe nogle få af dine egne billeder, som I kan kigge på.
Kasper Løftgaard er uddannet fotojournalist fra DMJX og arbejder til hverdag for bl.a. Weekendavisen, Zetland, Fagbladet 3F og diverse andre redaktionelle og kommercielle kunder i både ind- og udland. Han har tidligere vundet 1. og 2. priser ved Årets Pressefoto. Han arbejder primært med portræt- og reportagefotografi. Se mere på www.loftgaard.com
Andreas Haubjerg: Den nære fortællling
Hvorfor skal DU fortælle netop den historie? Det spørgsmål bør vi stille os selv jævnligt for at blive kloge på, hvad vi egentlig interesserer os for – for det er derigennem, at de gode historier fortælles. Om det er fra din baghave eller på den anden side af jorden, er underordnet. Denne workshop vil arbejde med den personlige indgang til historiefortællingen. Vi vil arbejde med en hybrid mellem reportage- og portrætgenren.
Andreas Haubjerg er freelance dokumentarfotograf og uddannet fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i 2020. Han skaber egne projekter i tæt samarbejde med andre fotografer og faglige partnere. Han har allerede vundet stribevis af priser, herunder flere gange i Årets Pressefoto og han har udstillet i både ind- og udland. Andreas arbejder både med fotografi og levende billeder. www.andreashaubjerg.com
Rineke Dijkstra: Mennesket
Det er med absolut stolthed, at vi i år på fotofestivallen kan præsentere et internationalt navn langt ud over det sædvanlige. Det er lykkedes os at lande en aftale med en stjerne på den internationale foto- og kunstscene: hollandske Rineke Dijkstra!
Rineke hører til blandt de internationalt mest anerkendte og prisvindende kunstnere. Hun har uden sidestykke inspireret fotografer og nyskabt portrætgenren på en nutidig måde. I Danmark er hun særligt berømt for sin anmelderroste store soloudstilling på Louisiana for nogle år siden.
“Rineke Dijkstra er mester i at eksponere det sprøde og sarte punkt, hvor masken krakelerer” skrev Information om Rinekes udstilling.
Politiken kvitterede ligeledes med en stjerneanmeldelse under overskriften: “Ny fotoudstilling på Louisiana grænser til det geniale”.
Nu kommer Rineke til Danmark igen. For at gæste fotofestivallen her til sommer på Grundtvigs Højskole. Intet mindre.
Rineke kan isolere mennesker fra deres hverdagskontekst og fokusere på subtile detaljer, de portrætteredes holdning og blik, på en måde som ingen anden. Hendes værker opfordrer på helt særlig vis beskueren til at se godt på mennesker, der på den ene eller anden måde er i forandring.
“Jeg forsøger at indfange noget af den enkeltes personlighed,” forklarer Rineke Dijkstra selv, “men samtidig uddrage noget universelt, der relaterer til mennesker generelt. Det er vigtigt for mig, at der er plads nok til, at man selv kan skabe sine egne fortællinger – der er rigeligt med billeder i verden, men så få, der reelt gør indtryk.”
Ud over at være en imponerende fotograf, er det en oplevelse i sig selv at se Rineke på scenen. Vi glæder os i den grad til at byde velkommen til Rineke Dijkstra mandag aften til et foredrag med legenden herself.
Rineke Dijkstra studerede fra 1981 til 1986 på Gerrit Rietveld Academy i Amsterdam.
I 2017 blev hun tildelt den prestigefyldte Hasselbladpris og Spectrum International Prize for Photography. I 2020 modtog hun Johannes Vermeer-prisen. I de seneste år har hun haft soloudstillinger på Jeu de Paume, Paris, La Caixa i Barcelona, Fotomuseum Winterthur, Museum für Moderne Kunst, Frankfurt, Museum of Modern Art i San Francisco, Solomon R. Guggenheim-museet i New York, Stedelijk Museum i Amsterdam, De Pont i Tilburg, Rijksmuseum, Amsterdam og Maison Européenne da la Photographie.
Se mere på: www.louisiana.dk/udstilling/rineke-dijkstra/
Sille Juline Høgly Petersen: Polaroid Transfer
Polaroidfotografiets opbygning giver et hav af muligheder for at eksperimentere med det analoge fotografi og se resultatet med det samme.
Vi arbejder med at skille polaroidfotografiet fra hinanden og løfte den ultratynde billedbærende emulsion fra fotografiet hen på fx et stykke kvalitetspapir, en lille flise/sten, et andet fotografi etc.
Polaroid Transfer er en vanedannende teknik og kalder på dybe vejrtrækninger, koncentration og kreativitet. Teknikken giver mulighed for et originalt, taktilt og drømmende udtryk og det er muligt at efterbearbejde udtrykket med fx tekst, tegning, broderi osv.
Vi vil på workshoppen hovedsageligt arbejde med Polaroid Labs, hvor man kan affotografere fotografier fra sin mobiltelefon over til Polaroidfilm. Der vil dog også være mulighed for at afprøve originale polaroidkameraer fra forskellige tider.
Sille Juline Høgly Petersen er billedkunstner med fotografiet som udgangspunkt. Hun har bl.a. gået på Fatamorgana. Derudover er hun uddannet konservator fra det Kgl. Akademi med polaroidfotografier som speciale. Som kunstner har Sille en stribe udstillinger, projekter og selvudgivelser på CV’et. Se mere på www. sillejulinehoglypetersen.dk
Liv Møller Kastrup: At fotografere mennesker
Hvorfor skal netop DU fortælle og fotografere den historie?
Det spørgsmål bør vi, som fotografer, stille os selv jævnligt for at blive kloge på, hvordan vi bedst udnytter vores egen nysgerrighed og erfaringer til at lave det mest nærværende portræt- og reportagefotografi.
Som man husker.
Fotografier, der viser de fotograferede menneskers univers i billederne.
På denne workshop vil vi gennem fotografering, samtale, sparring og kritik bruge dagen på at blive klogere på, hvordan vi kan gøre historierne mere interessante ved at bruge os selv.
Ikke i billederne, men bagved.
Liv Møller Kastrup er freelance dokumentarfotograf.
Hun er uddannet som fotojournalist i januar 2023 fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
Hun er bl.a. optaget af at komme sin egen berøringsangst og nysgerrighed til livs.
Liv har vundet både danske og internationale priser, mens hun studerede bl.a. to førstepladser ved Årets Pressefoto 2022.
Se mere på www.livkastrup.com.
Joachim Adrian: Historiefortælling
Det kaldes verdens ældste kunstart. Eller “Det Levende Ord”. At fortælle en god historie.
Joachim Adrian er historiefortæller, og han har som fotograf i over 20 år fortalt historier. Andres historier. Som højskolelærer genopdager han denne aften historiefortællingen i det medie, højskolen er. Og denne gang med kameraet rettet mod sig selv. Med noget på hjerte, humor og ublu fortællekraft byder aftenen på en fabulerende og personlig kærlighedshistorie om skæbnens lunefuldhed i jagten på at finde sig selv som menneske.
Joachim Adrian er uddannet fotojournalist fra Journalisthøjskolen og Fatamorgana. I ti år har han været fastansat fotograf på Dagbladet Politiken og er i dag underviser på en lang række fotoskoler, herunder fast underviser på Grundtvigs Højskole. Han har vundet danske og internationale priser, herunder kåret som årets pressefotograf 2013. Som højskolelærer har han desuden taget en fortælleruddannelse ved scenen “Besttellers”, samt undersøgt fortællekunsten under højskoleforeningens skoleudviklingspulje med projektet “Det levende ords genkomst”.
Louise Herrche Serup og Andreas Haubjerg:
“Ser I mig nu?”
For første gang holder dokumentarfotograferne Andreas Haubjerg og Louise Herrche Serup foredrag om deres aktuelle projekt ‘Ser I mig nu?’, hvor 22 voksne fortæller om en barndom præget af vold. Til foredraget kommer en af de medvirkende, som bl.a. vil dele sine oplevelser og personlige fortælling. Du vi således i foredraget opleve Louises og Andreas’ imponerende fotografiske projekt, der for blot få uger siden blev åbnet af justitsministeren som en stor udendørs udstilling på Kongens Nytorv. Du vil opleve to unge fotografiske fortællere, der som fotografiske pionerer afsøger nye fortælleformer og formater for fotografiet.
Bemærk, at projektet og dette foredrag vil være meget ærligt og direkte i belysningen af et vigtigt, men svært emne. Der vil således i foredraget blive omtalt beskrivelser af vold mod børn. Herunder psykisk, fysisk og seksuel vold samt selvskade, spiseforstyrrelse og selvmord. Projektet er lavet i samarbejde med Børns Vilkår og støttet af offerfonden.
Louise Herrche Serup (hun/hende, f. 1981, DK) og Andreas Haubjerg (han/ham, f. 1992, DK) er dokumentarfotografer med base i København. Gennem intime portrætter, kunst- og dokumentarfotografi udforsker deres arbejde sociale problemstillinger og tematikker såsom identitet, mental sundhed, social ulighed og køn. De er begge uddannet i fotojournalistik fra DMJX.
Sigrid Nygaard: Det nære fotografi
Foredrag med én af dansk fotografis mest markante stemmer. Om det nære reportagefotografi og betydningen af dette for den fortællende journalistik.
Sigrid Nygaard vil blandt andet vise billeder fra sit projekt ‘Abortfortællinger’, hvor 10 kvinder fortæller om deres meget forskellige erfaringer med abort.
Hun vil også tale om det nære reportagefotografi, om at komme tæt på mennesker – og ikke mindst om, hvorfor denne form for fotografi er vigtig for den fortællende journalistik.
Sigrid Nygaard er ansvarlig for billedredaktionen på Information, hvor hun også selv fotograferer.
Hun er uddannet fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i 2008. Hun har vundet adskillige priser for sit arbejde og senest modtaget hovedprisen ved Årets Pressefoto i 2022 for sit rørende fotografi af forældreparret Martin og Nicolai Køster Rimvall.
Ditte Haarløv: At møde verden og dig selv
I At møde verden og dig selv lukker Ditte Haarløv dig ind i sin kunstneriske proces og viser eksempler fra sit prisvindende dokumentariske arbejde.
Ditte Haarløv fortæller om, hvordan hun bruger bruge sin egen historie som metode i spændingsfeltet mellem social aktivisme og personlig, poetisk dokumentarisme.
Ditte Haarløv Johnsen er opvokset på Nørrebro og i Mozambique og er mor til to sønner. Hun er uddannet dokumentarfilminstruktør fra Den Danske Filmskole i 2007. Hun har også et virke som stillbilledefotograf, uddannet hhv. fra Ryerson University i Canada og Fotoskolen Fatamorgana.
Fotoserien “Maputo Diary” er grundstenen i hendes kunstneriske praksis. Hun har instrueret de prisbelønnede dokumentarfilm One Day (2007), Hjemløs (2010) og Under den samme himmel (2013).
Se mere på https://dihajo.com/
Personlig portfolioreview
med Sigrid Nygaard, Peter Hove Olesen, Sofie Amalie Klougart, Stinus Duch, Lærke Posselt, Andreas Haubjerg, Joachim Adrian samt assistenter.
Få kvalificeret kritik på dit eget arbejde. Du medbringer de fotografier, projekter eller portfolio, du vil have professionelle øjne på. I en personlig og koncentreret 20 minutters samtale vil du få kritik på lige præcis dit fotografi. Hvad enten du vil have feedback på en færdig portfolio, du har brug for friske øjne på et fastlåst projekt, eller du mere grundlæggende er i tvivl om, hvad dit fotografi kan.
Personlig portfoliorewiew v. fotochef fra Information Sigrid Nygaard, fotochef fra Politiken Peter Hove Olesen, redaktør og fotograf Sofie Amalie Klougart, redaktør og medstifter af ATLA og Årets Pressefoto-dommer Sara Gangsted, Redaktør og udgiver af DISKO BAY Stinus Duch, fotograf Lærke Posselt, fotograf Andreas Haubjerg samt fotograf og kursusleder Joachim Adrian.
Herudover vil der også være mulighed for at vise billeder til de unge øjne fra festivalens assistenter.
Slotsbiografen: “And the King Said, What a Fantastic Machine”
Særvisning af den anmelderroste og prisvindende dokumentar om fotografiets historie.
Vises i samarbejde med den hyggelige slotsbiograf.
Kameraet er en fantastisk maskine
AND THE KING SAID, WHAT A FANTASTIC MACHINE er en tankevækkende gennemgang af menneskehedens opslugthed af sig selv og af at indramme verdenen gennem et kameras linse.
Filmskaberne, Axel Danielson & Maximilien Van Aertryck (Ten Meter Tower, Jobs For All!) vender igen deres kamera direkte mod samfundet, denne gang for at udforske, forklare og afdække, hvordan vores uanfægtede besættelse af billedet har udviklet sig til at ændre vores menneskelige adfærd.
Samtidigt rejser filmskaberne også spørgsmålet omkring de samfundsmæssige konsekvenser af at have en billedproduktion fra 45 milliarder kameraer på planeten, og hvordan menneskeheden gik fra et billede af en baggård til en content industri, der er mange milliarder euro værd uden en overordnet køreplan på bare 200 år.
Se trailer på www.paradisbio.dk/cms_page_570
Fotografi under åben sommerhimmel
Showcases af nye DISKO Bay udgivelser
Screenings af Barbara Marstrand – Still Life of Teenagers, Paula Duvå – Killer Machine, Anne Lass – Tripple seven, m.fl.
Vi inviterer til Open Air fotografi i parken, når tusmørket falder på. Som på de store fotofestivaller sydpå tager vi chancen og håber på en lun dansk sommernat, hvor vi viser nye projekter under åben stjernehimmel fra det fremadstormende danske fotobogsforlag “Disko Bay”. Fotografi, musik og rosé i glassene. Med præsentation af både forlægger Stinus Duch og fotograferne bag de viste projekter.
Disko Bay er et lille uafhængigt fotobogsforlag med base i København. De fokuserer udelukkende på danske fotografer og præsenterer deres arbejde i lækre, eksklusive fotobogsudgivelser. Deres vision er at promovere dansk fotografi på en international scene. Disko Bay er den første udgiver i Danmark, der udelukkende fokuserer på fotokunst. Disko Bay blev etableret i 2018 af Stinus Duck og distribueres i dag i udlandet via Idea Books.
Se mere på www.diskobay.org
Ragne Kristine Sigmond: Ind i det ukendte. En rejse med oplevelse, møder med mennesker og udforskning af lys
Lyset. Nyt lys. Lyslægning med en lommelygte.
Du vil i denne workshop blive udfordret på egne komfortzoner, fordi Ragnes måde at arbejde med lys i mørket for mange vil være noget helt nyt.
Det handler om kamera på stativ, modeller, som sidder stille og eksponeringstider på flere sekunder. Lys er lys, lige meget om man bruger en lommelygte, en flash eller dagslys. Workshoppen er derfor udover en leg med lys også helt grundlæggende en undersøgelse og læring i formgivning af lys, som kan oversættes til alle andre måder at lyslægge en model på.
I 2006 skiftede Ragne erhverv fra at være professionel fotograf til at undervise i fotografi. Med sine mange års erfaring med at undervise i at forme med lys og arbejde på kreative måder vil Ragne vise dig, hvordan hun arbejder, og hvorfor det er vigtigt ikke at komplicere et fotoshoot for meget. Enkle koncepter og hvordan man skaber en atmosfære for spontane ideer på stedet. At give slip, tage chancer og udforske er en vigtig del af hendes kreative proces. Hvis dit sind er åbent, kan det meget vel føre til nyt og innovativt arbejde!
Ragne Kristine Sigmond er norsk fotograf. Hun modtog Fotografiprisen i 2017 fra Norske fagfotografers fond og blev Årets fotograf i Norges fotografforbund NFF i 2023. Derudover er hun hovedbidragsyder til bogen “Se her” fra 2013 om komposition.
Casper Dalhoff: Når reportagefotografiet bliver personligt
‘Du skal stå til ansvar for det lort, du laver…’ Sådan sagde fotografen Per Folkver (1953-2014) til Casper Dalhoff, da Casper, få dage inde i sit uddannelsesforløb på Jyllands-Posten, viste sit arbejde til Per. Det er blevet en læresætning, som Casper har taget med sig igennem sit virke som fotograf.
Nysgerrigheden omkring at fortælle historier om socialt udsatte er blevet den røde tråd i Caspers fotografi og fortællinger – og kærlighed til dem, Casper laver billeder af, er nøgleordet. Det har givet Casper adgang til at vise verden, hvordan livet leves, når alt ikke er så normalt. ‘Normal’ er netop titlen på Casper Dalhoffs nye bog med prisvindende fotografier, der giver et meget personligt indblik i, hvordan livet leves på Sølund, Danmarks største bosted for udviklingshæmmede, med ønsket om, at læseren selv skal forholde sig til fotografiet og begrebet normalitet.
Igennem 15 år har Casper været vejleder for fotojournaliststuderende på Jyllands-Posten, og mere end 50 fotografer har fået adgang til den store værktøjskasse, som Casper har opbygget med sin leg med fotografiet. Nu får du muligheden for at se med og tage løs i værktøjskassen.
I denne workshop vil du blive presset til at sætte ord på dine billeder, og du vil få et unikt værktøj til at udvikle dit fotografi, så du fremover konstant vil skulle forholde dig til din personlige udvikling som fotograf. Casper vil vise eksempler på sit fotografiske arbejde, og der vil blive stillet opgaver, som bearbejdes i fællesskab.
Casper Dalhoff er fastansat som fotograf på Jyllands-Posten. Casper har gennem sin fotografiske karriere modtaget priser ved bl.a. World Press Photo, Pictures of the Year International, Best of Photojournalism (NPPA) og Årets Pressefoto. Casper har været udnævnt til “PDN 30” som en af de 30 mest talentfulde unge fotografer i verden og udtaget til at deltage i World Press Photos Master Class. To gange har han været medlem af juryen for Årets Pressefoto.
Kristine Autzen: Lær at skrive om dit fotografi
For mange fotografer taler billeder stærkere end bogstaver, og det kan være svært at finde de rigtige ord til at beskrive sine projekter. Alligevel er der stor glæde og nytte i at arbejde med tekst omkring sit arbejde, og i Kirstine Autzens skriveworkshop er der hjælp at hente.
Gennem enkle, gennemtestede øvelser og fælles diskussioner får du en ramme omkring dit skrivearbejde, og du kan selv tilpasse og videreudvikle øvelserne derhjemme.
Om du arbejder dokumentarisk, eksperimenterende, iscenesættende eller måske med helt nye billedteknologier, så er metoderne de samme, for det handler om at trække alle de intuitive processer og erkendelser ind i sproget og øge bevidstheden om, hvorfor hvilke billeder er vigtigere end andre, og hvordan det formidles.
Kirstine Autzen er fotografisk billedkunstner og cand.mag. i visuel kultur. Udover at skabe egne værker, har hun solid erfaring med både kuratering, fondssøgning, formidling og undervisning og kender derfor til både at skulle sætte ord på egne værker, men også til at modtage og videreformidle andres.
Lise Johansson: I grænselandet mellem det velkendte og fremmede: ’Das unheimliche’ i fotokunsten
I 1919 beskrev Freud begrebet ‘unheimlich’, som på dansk betyder ‘uhjemlig’, som en tvetydig psykologisk oplevelse af noget som føles både velkendt, men også usikkert og mystisk på samme tid.
Udgangspunktet for Lise Johanssons kunstneriske praksis er at skabe en fornemmelse af en fordrejet virkelighed, hvor inspirationen hertil kommer fra det grænseland, der eksisterer mellem det bevidste og ubevidste. ’Det uhjemlige’ stedfæster sig i det velkendte og lokaliserer sig i det felt, der udvisker grænsen mellem virkelighed og fantasi.
I denne workshop skal vi eksperimentere med at skabe billeder, der leger med skala og perspektiv, men samtidig formår at bevare mystikken mellem det naturlige og det konstruerede.
Lise vil vise noget at sit arbejde og fortælle om sin arbejdsproces og metoder. Med udgangspunkt heri stilles der en opgave, som du efterfølgende vil få feedback på.
Lise Johansson er uddannet fotograf fra Medieskolerne i Viborg og kunstskolen Vera. Hendes arbejde har været udstillet i bl.a. London, Paris, København og New York. I 2017 modtog hun to priser ved den anerkendte Sony World Photography Awards, og fik sidste år titlen som ‘Photographer of the Year 2020’ i International Color Awards.
Se mere på www.lisejohansson.com
Ole Christiansen: Den enkle vej til det gode billede
Det handler om adgangen til det gode billede via simpel opmærksomhed, her og nu, ved at droppe alle mulige intentioner, der står i vejen, for at se det magiske i hverdagen. Det store i det små. Vær stille, vær åben, vær opmærksom, vær parat.
Så er der måske plads til, at der kan opstå noget, som er langt mere interessant, end du normalt formår med dine evner som fotograf.
Bliv bedre til at fotografere ved at fotografere.
Du vil i workshoppen blive udfordret med at skulle fotografere blot to papirstrimler. Samt øvelser i hænder, ansigter og rum. Fokus på de helt grundlæggende elementer som lys og komposition.
Ole vil i workshoppen desuden fortæller om hans seneste arbejder, White wall, og om de nyligt udgivne billeder fra altanen.
Dette er en chance for at møde en legende i dansk fotografi.
Ole Christiansen har fotograferet i over 50 år. Han har gennem årene leveret billeder til utallige bøger, tidsskrifter, magasiner, aviser pladeomslag m.v.
Har udgivet fire bøger gennem de sidste fire år: White Wall, Portrætter 1982-2022, Look og My View samt flere på vej.
Er kendt for sine forsider for Euroman og pladecovers af bands som Sort Sol, TV2, Thomas Helmig og mange andre.
Hans visuelle signatur er et meget grafisk look. Se mere på www.olechristiansen.dk
Joachim Adrian: Camera Obscura og analog magi
“Hvis jeg skal skelne råt, så er der imellem alle andre kunstudtryk og fotografiet en eller anden grundlæggende forskel, som har med magi at gøre”.
– Krass Clement
I denne workshop vil vi søge ind i mørkekammerets røde lys og fotografiets oprindelige natur og lede efter lige præcis denne magi. Vi lægger ud med at bygge et helt lokale om til et kamera, og du vil i workshoppen således opleve helt fysisk at træde ind i fotografiets sjæl. Rummet kaldet “Camera Obscura”, som bør være enhver fotografs egentlige fødsel.
Herefter bygger du dit eget håndlavede pinholekamera. Et kamera, hvor fotografiet skabes i sin allerreneste form. Med så mange små ukontrollerbare delelementer, at resultatet ender et sted, hvor noget ubevidst og tilfældigt kan få lov at komme til udtryk. I en form for surrealisme.
Denne workshop er derfor på den ene side en meget konkret workshop i pinholefotografi og fotografisk grundteknik. På den anden side vil det være en fabulerende filosofisk rejse ind fotografiets magi. I rummet mellem lys og mørke, tanke og held, blankt papir og pludseligt fotografi. Workshoppen vil slutte fredag med simpel affotografering, digitalt mørkekammer og print af de skabte værker.
Underviser er Joachim Adrian. Uddannet fotojournalist fra Journalisthøjskolen og Fatamorgana. Fastansat fotograf fra Dagbladet Politiken og er i dag underviser på en lang række fotoskoler, herunder fast underviser på Grundtvigs Højskole. Han har vundet danske og internationale priser, herunder kåret som årets pressefotograf 2013. Joachim arbejder fotografisk bredt, men altid med et stærkt personligt udtryk.
On stage portfolio review ved Thomas Borberg, Mette Frandsen og Martin Bubandt
Tør du smide dit hjerteblod foran et panel af de allerskarpeste portfolioreviewere?
Hvis ja, ryger du i den pulje af modige kursister, hvorfra der ved lodtrækning vil blive udtrukket otte, som får lov at teste deres materiale af ved at kaste det for løverne i dette ”on stage” portfoliorewiew arrangement.
Hver deltager vil få 3 minutter til at vise op til 15 billeder. Herefter vil det topprofessionelle dommerpanel give 10 minutters skarp og passioneret feedback. Alle øvrige festivaldeltagere inviteres til at være tilhørere til denne livlige debat om, hvad der virker i fotografi, og hvad der ikke gør.
Portfoliorewiew-panelet vil bestå af tidligere fotochef, nuværende fotograf fra Politiken Thomas Borberg, prisvindende magasinfotograf Martin Bubandt samt fotograf, underviser og fotomentor Mette Frandsen. Vært vil være kursusleder Joachim Adrian.
Den traditionsrige fotomarathon: Kampen om det gyldne kamera
Fotografiets umiddelbare natur testes i denne hæsblæsende fotomarathon, hvor teknik og personligt udtryk udfordres af fotografiets tiltrækning af held. Hvor kreativiteten sættes fri ved hjælp af begrænsninger og rammer.
På tid kastes alle deltagerne ud i en fotojagt med bundne opgaver. En leg inspireret af Copenhagen Foto Marathon.
Vi afslutter om eftermiddagen med fælles finaleafstemning, bobler og kåring af vindere, med det eftertragtede Grundtvigstrofæ på højkant: “Det gyldne kamera”.
Maratonen afvikles af kursuslederne samt assistenter.
Benjamin Nørskov: EPA Sverige
Siden 1950’erne har svenske teenagere mellem 15 og 18 år bygget personbiler om til traktorer for at kunne køre rundt på de svenske veje allerede som 15 årige. Benjamin Nørskov har i 5 år rejst på tværs af Sverige og fotograferet de unge sammen med deres unikke hjemmebyggede traktorer.
Med sin nærmest etnografiske fremgangsmåde har Benjamin indfanget både en generation af svenske teenagere i de tyndest befolkede områder og samtidig skabt et kartotek over et unikt stykke svensk kulturarv.
I Benjamins portrætter møder vi de unge mennesker i øjenhøjde sammen med de traktorer, som danner rammerne for deres sociale liv, og som de udtrykker sig igennem. Traktorerne fremstår som fysiske manifestationer af de unges indre liv interesser og det særlige sted, de befinder sig i livet på grænsen mellem barn og voksen – en slags teenageværelser på hjul.
Gennem gentagelsen og den stramme komposition i billederne opstår sammenhæng mellem de ellers meget forskelligartede visuelle udtryk – en tidslomme, som konstant er i udvikling som årene går.
EPA-Sverige har turneret som en fotoudstilling på en lang række svenske museer siden sommeren 2019, og projektet er fortsat igangværende. Mød fotograf Benjamin Nørskov til et foredrag om at bo i sin bil for at møde de unge, hvor de er, om at blive i den samme proces år efter år, om at gå fra et skoleprojekt til at blive inviteret i det svenske folketing og pludselig at blive ansigt på debatten omkring EPA kulturen i Sverige.
Se mere på www.benjaminnorskov.com