Fotofestival: Program 2025
Beskrivelse af programpunkter og workshops
Åbning af Årets pressefotoudstilling – 50 års jubilæumsudgave
I år er vi på fotofestivallen særligt glade for at få den aktuelle Årets Pressefotoudstilling til at åbne på højskolen på ankomstdagen. I år er det nemlig 50-året for udstillingen med det bedste dokumentarfotografi fra indland og udland taget af danske fotografer. I 50 år har udstillingen været med til at tegne dansk fotografi og har således været medvirkende til, at dansk dokumentarfotografi i dag er førende internationalt. Vi åbner udstillingen med et glas og en diskussion om, hvor dansk dokumentarfotografi bevæger sig hen.
Vi er på fotofestivallen stolte over, at en lang række tidligere vindere, nominerede og sågar også dommere er på plakaten for årets fotofestival.
Se mere på www.åretspressefoto.dk
Nikita Teryoshin (DE): Surprise, Surprise – The Radical Reportage
The seminar Surprise, Surprise – The Radical Reportage, led by Nikita Teryoshin, offers participants an innovative approach to documentary photography. The goal is to develop new perspectives on social issues and less-explored contexts or to portray well-known topics in unconventional ways. This involves a deliberate break from traditional rules and expectations in documentary photography: instead of straightforward documentation, the seminar encourages a playful engagement with the medium, creating surprising effects to reach and engage audiences in new ways.
A central method of the seminar is the “radical” reportage, which intentionally breaks conventions to evoke a deeper emotional and cognitive reaction from viewers. Experimenting with surprising approaches and unexpected twists supports participants in presenting their topics in an honest and individual way, free from trends or commercial interests. Reflecting on the work of other artists and exchanging insights on the everyday life of a photojournalist complement participants’ own practice.
This workshop will be in English.
In 2008 during his studies after first discovering the work and irony of Elliott Erwitt, he became obsessed with documentary photography. He describes his genres as street, documentary and everyday horror. Nikita Teryoshin is a Bachelor of Arts in Photography at the University of Applied Sience in Dortmund, member of Burn my Eye collective, Lecturer at Ostkreuzschule für Fotografie in Berlin. Winner at world press photo, and has been exhibited and published widely. His clients are ZEIT, Stern, Spiegel, New Yorker, NYT, GQ, 11Freunde, Bloomberg, SZ, Le Monde. www.nikitateryoshin.com
Søren Solkær: Portrættet. Kunst og håndværk
Det er med stor stolthed, at vi i år kan præsentere en af Danmarks mest anerkendte fotografer, Søren Solkær. Søren har arbejdet professionelt med portrætfotografiet i mere end to årtier. Hans arbejde har givet ham international anerkendelse for nærmest ikoniske fotografier og portrætter af nogle af verdens allerstørste personligheder såsom Björk, The White Stripes, Paul McCartney, David Lynch, Amy Winehouse, Pharrell Williams, Adele og Patti Smith. Portrætterne har ofte en karakteristisk personlig stil i et spændingsfelt mellem intimitet og kant. Sørens fotografi spænder dog også langt videre og senest har udgivelserne af poetiske og monumentale stæreflokkebilleder vakt international opsigt. Søren balancerer således i sit imponerende fotografiske virke mellem både kunst og håndværk.
I denne workshop inviteres du med ind i denne mesters værksted. Søren vil vise eksempler på sit fotografi og vil også give demonstrationer af, hvordan han arbejder. Herefter vil kursisterne i små hold skulle prøve dette portrætfotografi af i egne hænder med feedback undervejs og sidst på dagen. Lysudstyr vil i begrænset omfang være til rådighed, men medbring også gerne eget udstyr. Velkommen til en masterclass i verdensklasse.
Søren Solkær har udgivet seks fine art fotobøger: Beat City (2006), CLOSER (2011), SOULS (2011, SURFACE (2015), Portraits 1993-2018 (2018) og Black Sun (2020). Hans værker har været udstillet i en lang række byer såsom New York, København, Sydney, Melbourne, London, Los Angeles, Chicago, Vancouver, Milano, München, Prag og Kyoto. Han vises også som en del af den permanente samling i Det Kongelige Bibliotek og Den Nationale Portrætsamling på Frederiksborg Slot. Søren er i sin tid uddannet fra FAMU i Prag.
Se mere på www.sorensolkaer.com
Anders Rye Skjoldjensen: Reportage. Det fortællende fotografi
Hvordan håndterer man det ansvar og privilegium, det er at få lov til at fortælle andre menneskers historier? Og hvorfor er det vigtigt? Det er det, der sættes fokus på i denne fotojournalistiske workshop. Anders Rye Skjoldjensen vil vise og fortælle om sit arbejde som fotojournalist og dele ud af sine erfaringer og overvejelser i sit daglige arbejde i ind- og udland. Anders Rye Skjoldjensen er en af dansk fotojournalistiks største unge talenter med allerede et imponerende arsenal af priser på CV’et. Med sin seneste fastansættelse som fotojournalist på Dagbladet Information, har Anders en hverdag lige midt i dansk fotojournalistik, og vil således være en mulighed for, at du som kursist kan komme med ind i et helt aktuelt maskinrum for fortællende journalistik, etik og praktik. Samtidig vil du på denne workshop også selv skulle ud at bruge dit kamera, og sammen vil der blive arbejdet på at styrke dine visuelle fortællinger.
Anders Rye Skjoldjensen er uddannet fotojournalist fra DMJH og dagbladet Politiken og har studeret fotografi, medier og mellemøstlige forhold på Bilgi Universitet i Istanbul. I dag ansat på Dagbladet Information. Udover langsigtede projekter og personligt arbejde laver Anders Rye Skjoldjensen også portrætter og avisreportage. Hans arbejde kredser hovedsageligt om ungdom, social uretfærdighed og miljø- og klimarelaterede spørgsmål.
Anders Rye Skjoldjensen er desuden gæstelærer på skoler som Dansk Institut for Internationale Studier, CPH Film- og Fotoskole og Danmarks Kunstfotografskole, Fatamorgana. I 2024 blev Anders kåret som Årets Pressefotograf.
Se mere på www.skjoldjensen.com
Marie Sjøvold (NO): Å iscenesette eget liv
Marie Sjøvold er norsk billedkunstner, der bruger fotografiet i sin kunstneriske praksis. Hun er uddannet fotograf og bruger kameraet til at undersøge de ydre grænser for bevidsthed, menneskelig adfærd og relationer samt overgangsfaser. Et underliggende spørgsmål, der går igen i hendes projekter, er, hvordan vi oplever virkeligheden. I forlængelse heraf udforsker hun eksistentielle problemstillinger relateret til hjem, arv og tid.
Sjøvold gør brug af selvbiografiske elementer i sine projekter. Selvom hendes billeder ser autentiske og ubesværede ud, er rejsen fra liv til billede faktisk tidskrævende. En særlig udfordring er, at hun medvirker i sine egne billeder. Ofte filmer hun det, hun vil fotografere, og lader hvad der sker, komme til udtryk under processen og tjene som grundlag for fremkaldelse af et fotografi. “Det er ligesom en lille forestilling, som ingen ser,” siger hun.
I denne workshop vil du blive inviteret ind i Maries helt særlige fotografiske univers, poesien og hendes kunstneriske metoder. I forlængelse heraf vil hun udfordre dig til at oversætte dette til dit eget fotografi. Det vil være i både selvportræt og ude i naturen.
Marie har udgivet bøgerne Dust Catches Light (2011), Midnight Milk (2015) og How Much Silence Can You Take? (2022) på Journal Forlag. Hun har også erfaring med selvudgivelse. Marie har udstillet på gallerier, museer og fotofestivaler verden over, herunder bl.a. på Fotografisk Center i København. I 2011 mod tog hun Fritt Ords pris The European Photo Exhibition Award.
Se mere på www.mariesjovold.no
Kirsten Mengel: Arkitekturfotografi
På workshoppen vil Kirstine Mengel fortælle om og vise eksempler fra hendes professionelle virke som arkitekturfotograf. Du vil blive ført ind i processen med at fotografere et arkitekturprojekt fra planlægning til færdigt resultat.
Med udgangspunkt i Kirstens eget anerkendte og professionelle virke, vil du blive udfordret til selv at udforske denne genre. Det er en hands-on workshop, hvor du skal ud at fotografere og arbejde med linjerne i en bygning. Du vil komme i mesterlære hos en arkitekturfotograf fra øverste hylde og vil således få unik viden om, hvordan man skaber rum og arbejder med linjer, komposition og lys.
Kirstine Mengel (f. 1973) er uddannet fotograf (1999) og har arbejdet med at fotografere arkitektur, design og kunst i mere end 20 år. Hun er kendt for sit grafiske og minimalistiske og alligevel nysgerrige udtryk. En visuel ro og renhed. Kirstine Mengel har modtaget en række internationale priser for sit virke som fotograf, blandt andet ‘Prix de la Photographie Paris’ og ‘International Photographer Award 2nd Prize in Architecture’.
Se mere på www.kirstinemengel.dk
Stinus Duch: På vejen til en fotobog – overblik, sekvens og udformning
På workshoppen dykker vi ned i dine billeder og hjælper dig med at finde ind til kernen af dit projekt. Derfor er det vigtigt, at du til denne workshop medbringer minimum 15 billeder fra et eget projekt. Projektet kan være helt i sin opstart, eller det kan være færdigfotograferet, det er op til dig.
Workshoppen henvender sig til dig, der har et fotografisk projekt, som du drømmer om at realisere som bogværk. Det er en hands-on-workshop, hvor du igennem oplæg, individuel sparring og vejledning vil få værktøjerne til at sammensætte dine billeder i et forløb, som giver mening for læseren. Fra den første idéfase og udvælgelse til den endelige sekvens. Fotobogen er et oplagt output for mange fotografiske projekter, men det kan være svært, hvor man skal starte. Kurset giver dig de fornødne redskaber til komme i gang.
Du lærer at:
– Skabe et overblik over dit projekt
– Udvælge billeder og skabe en sekvens og forløb
– Konceptudvikling: Hvad skal bogen fortælle? Hvordan? – Redskaber til at producere en dummy
Stinus Duch er redaktør og forlægger på Danmarks eneste fotobogsforlag Disko Bay. Forlaget har både spottet og dannet grundlag for mange nyere danske talenters gennembrud. Forlaget har eksisteret siden 2018 og har udgivet flere anderkendte fotobøger, der sælges i hele verden.
Se mere på www.diskobay.org
OBS: Du skal til denne workshop medbringe minimum 15 billeder (men helst flere) fra et eget projekt. Det vil være disse billeder du arbejder med. Projektet kan være helt i sin opstart eller det kan være færdigfotograferet, det er op til dig.
Julia Mejnertsen: Thread the Needle
Håndlavede og selvudgivne fotobøger er en kunstgenre, der lige nu blomstrer frem fra undergrunden, og i en digital tidsalder genføder fotografiet som et unika og samlerobjekt. Drømmer du således om selv at lave dine egen håndlavede fotobøger, er THREAD THE NEEDLE en workshop, hvor du netop lærer at sy din egen bog. Fra den simple pamflet til den smukke japanske stabsyning og den funktionelle singer-syning. For dem, som har mod på mere, tager vi evt. også fat på den mere komplicerede coptic-syning. Inden vi går i gang med at sy, kigger vi på diverse fotobøger, som bruger forskellige indbindingsmetoder.
Som deltager lærer du om materialer og værktøj, som skal bruges for selv at sy bøger. Når workshoppen er slut, går du hjem med så mange håndlavede notesbøger, som du har mod på at lave, samt viden og forståelse for, hvad det vil sige at sy din egen bog. De teknikker, som vi underviser i, kan bruges til at lave egne journaler, notesbøger, zines, artist books og/eller fotobog dummys.
En workshop, som er perfekt til begyndere, og for dig, der vil forfine din teknik.
Julia Mejnertsen er selvuddannet fotograf fra en stribe danske og internationale skoler, kurser og assistentjobs. Herunder formet af ikoner fra J.H. Engstrøm til danske Marie Hald med kunstophold fra Berlin til Tokyo. Julia har haft fingrene i en lang række anerkendte fotografiske projekter, udgivelser og film, og er aktuel med det prisvindende projekt “HUN” udgivet på Julias eget forlag “blankt papir press”.
Se mere på www.hulujay.com
Henrik Saxgren: Den store fortælling
Denne aften bliver du inviteret til foredrag med en af dansk fotografihistories største legender. Gennem årtier har Henrik Saxgren tegnet og forandret dansk fotografi. Henrik er på vej med en biografi, og denne bliver afsættet for aftenens foredrag. Udover sin ubestridte betydning for dansk fotografi, er Henrik Saxgren også en yderst levende fortæller. Du kan derfor godt glæde dig, når dansk fotografis “grand old man” folder sit livslange virke ud i “Den store fortælling”.
Saxgren er født i Randers i 1959, har rejst og arbejdet over hele verden og regnes i dag som en af Skandinaviens førende og mest anerkendte fotografer. Hans værker er repræsenteret på ARoS Kunstmuseum (Aarhus), Randers Kunstmuseum, Tønder Kunstmuseum, Ribe Kunstmuseum, Johannes Larsen Museet (Kerteminde), Det Nationale Fotomuseum (København), Skagen Museum, Hasselblad Center, Göteborg Kunstmuseum, Museet for Fotokunst (Odense), Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot, Noorderlicht Photography Gallery (Holland), Ny Carlsbergfondet og Statens Kunstfond. Saxgren har modtaget adskillige priser som f.eks. Deutscher Fotobuchpreis i 2018 for sin bog Ultima Thule. Senest er Henrik også den fotografiske del af det anmelderroste værk “En linie i verden”, der blev årets bog ved Blixenprisen 2022.
Se mere på www.henriksaxgren.com
Joachim Adrian: I mesterlære hos de store landskabsmalere
Kan man genfotografere et berømt guldaldermaleri? Som fotograf på dagbladet Politiken har Joachim Adrian gjort forsøget og er rejst gennem landet i store danske maleres fodspor. Fra Skagen til Møn, fra P.S. Krøyer til P.C. Skovgaard. I jagten på en genskabelse og en genberuselse af de oprindelige værker og samtidig også i et forsøg på at indfange stemningen på ny. Fotografierne blev taget fra samme sted, i samme lys og i en lignende komposition. I dette foredrag vil Joachim Adrian fortælle, hvordan projektet startede som et eksperiment og endte som en hæsblæsende rejse, hvor Holger Drachmann, Johannes Larsen og L.A. Ring tog pressefotografen I hånden og åbnede en port gennem tiden på klem og skabte et møde mellem fortid og nutid. Mellem maleri og fotografi. En tidsforskudt mesterlære mellem pressefotografen og de gamle malere.
Fortæller er Joachim Adrian. Uddannet fotojournalist fra Journalisthøjskolen og Fatamorgana. I ti år har han været fastansat fotograf på Dagbladet Politiken og er i dag underviser på en lang række fotoskoler, herunder fast underviser og kursusleder på Grundtvigs Højskole. Han har vundet danske og internationale priser, herunder kåret som Årets Pressefotograf 2013. Som højskolelærer kombinerer han historiefortælling i et spændingsfelt mellem visuel og mundtlig fortællekunst. Han har således også taget en mundtlig fortælleuddannelse ved scenen “Besttellers”, er kåret som årets storyslammer 2024, og har i et bredere perspektiv undersøgt fortællekunsten under højskoleforeningens skoleudviklingspulje med projektet “Det levende ords genkomst”.
Fotokollektivet Sara, Peter og Tobias: The Merge
Kan det være, at vores verden bare er en konstruktion - en fremstillet illusion?
For nogle år siden var denne eksistentielle diskussion begrænset til den akademiske verden og science fiction. Men tingene ændrer sig. Bank of America udsendte for nylig en rapport til alle deres kunder, hvori de udtalte, at sandsynlig-heden for, at vi lever i en kunstig virkelighed, er mellem 20% og 50%. Elon Musk mener, chancen for, at vi ikke lever i en computersimulering, er 1 ud af en milliard.
Fotoprojektet “The Merge” udforsker visuelt spørgsmålet: Er det muligt, at vores fysiske virkelighed ikke eksisterer, som vi tror på den, men i stedet at er livet en computersimulering? The Merge er den anden bog af Sara Brincher Galbiati, Peter Helles Eriksen og Tobias Selnaes Markussen.
Sara, Peter og Tobias inviterer til dette uddybende foredrag, der tager beskueren med ind i arbejdsrummet på begge bøger; Phenomena og The Merge. Det kommer til at handle om det kollektive samarbejde, ideudvikling og eksekvering af større projekter til bog og udstillinger internationalt.
Sara Brincher Galbiati, Peter Helles Eriksen og Tobias Selnaes Markussen er dokumentarbaserede kunstnere. I 2015 dannede de det kunstneriske kollektiv Sara, Peter & Tobias. Mens de udvikler deres projekter, samarbejder de om alle aspekter af processen – fra research, interviews og selve billederne til redigering og design af bøger og udstillinger. Kollektivet opnåede international anerkendelse med deres debutprojekt Phenomena, som blev udstillet i 2016 på Rencontres d’Arles og nomineret til Prix de la Photo Figaro. Deres seneste værk The Merge blev tildelt British Journal of Photography International Photography Award.
Se mere på www.fragmentphotobooks.com
Personlig portfoliorewiew
med Sigrid Nygård, Peter Hove Olesen, Sofie Amalie Klougart, Stinus Duch, Lærke Posselt, Andreas Haubjerg, Joachim Adrian, Sara Galbiati, Peter Helles, Tobias Selnæs Markussen samt assistenter.
Få kvalificeret kritik på dit eget arbejde. Du medbringer de fotografier, projekter eller portfolio, du vil have professionelle øjne på. I en personlig og koncentreret 20 minutters samtale vil du få kritik på lige præcis dit fotografi. Hvad enten du vil have feedback på en færdig portfolio, du har brug for friske øjne på et fastlåst projekt, eller du mere grundlæggende er i tvivl om, hvad dit fotografi kan. Lige så lærerigt, det er at få øjne på eget fotografi, lige så lærerigt kan det også være at overhøre et sådan rewiew, hvilket der også vil blive mulighed for denne eftermiddag.
Personlig portfoliorewiew v. fotochef fra Information Sigrid Nygård, fotochef fra Politiken Peter Hove Olesen, redaktør og fotograf Sofie Amalie Klougart, redaktør og udgiver af DISKO BAY Stinus Duch, undervisere og fotografer Lærke Posselt og Andreas Haubjerg, fotografer Sara Galbiati, Peter Helles, Tobias Selnæs Markussen samt kursusleder Joachim Adrian. Herudover vil der også være mulighed for at vise billeder til de unge øjne fra festivalens assistenter.
Sideløbende med portfoliorewiew vil der være fotobiograf med visning af den anmelderroste dokumentar om den ikoniske fotograf, hyldet og udskældt; Helmuth Newton. Genfortalt i en ny tid gennem de kvinder, som Newton i sin tid fotograferede.
Rytmer & Rosé i parken: Koncert med Skammens Vogn
Mens mørket kan få lov at falde på inden “Open Air Photoscreening”, vil bandet Skammens vogn få aftenen til at gå på hæld med deres originale, rockede og folkelige, dansksproget musik.
Skammens vogn er en gruppe baseret på et venskab fra folkeskoletiden, et kunstnerisk og spirituelt fællesskab, som snart har eksisteret i tyve år. Bandet slog igennem med albummet Asfalt (2013).
For sine tekster er Zeuthen nomineret to gange til Carl Prisen og en gang til Steppeulven. Oliver Hoiness har modtaget en Steppeulv som “Årets musiker”, og Jakob Millung har flere priser bag sig for sit arbejde i andre orkestre.
Se mere på https://skammensvogn.dk/
Fotografi under åben sommerhimmel:
Jacob Aue Sobol, Louise Herrche Serup & Sarah Hartvigsen Juncker
Igen i år inviterer vi til open air fotografi i parken, når tusmørket falder på. Som på de store fotofestivaller sydpå satser vi på en lun dansk sommernat, og viser til festivalen særligt udvalgte fotoprojekter under åben stjernehimmel.
I år glæder vi os til at kunne præsentere en poetisk visning af et stærkt projekt fra Louise Herrche Serup og Sarah Hartvigsen Juncker, der vil invitere ind i en ellers lukket verden.
Helt eksklusivt er vi særligt stolte over også at kunne præsentere en særvisning af MAGNUM-fotograf Jacob Aue Sobols helt nye arbejde. Jacob Aue Sobol er kendt for gennembruddet med kærlighedsfotobogen om Sabine og sidenhen sit enorme internationale gennembrud. Jacob meldte pludselig ud for en del år siden, at han ikke længere kunne fotografere. Men. Nu er der altså alligevel helt nyt arbejde at præsentere…
Fotografi, musik og rosé i glassene. Velkommen til en sommeraften, hvor kunsten vil flyde.
Ragne Kristine Sigmond: Malerisk lys
Lyset. Nyt lys. Lyslægning med en lommelygte.
Du vil i denne workshop blive udfordret på egne komfortzoner, fordi Ragnes måde at arbejde med lys i mørket for mange vil være noget helt nyt.
Det handler om kamera på stativ, modeller, som sidder stille og eksponeringstider på flere sekunder. Lys er lys, lige meget om man bruger en lommelygte, en flash eller dagslys. Workshoppen er derfor udover en leg med lys også helt grundlæggende en undersøgelse og læring i formgivning af lys, som kan oversættes til alle andre måder at lyslægge en model på.
I 2006 skiftede Ragne sit erhverv fra at være professionel fotograf til at undervise i fotografi til daglig. Med alle sine mange års erfaring med at undervise i at forme med lys og arbejde på kreative måder, vil Ragne vise dig, hvordan hun arbejder, og hvorfor det er vigtigt ikke at komplicere et fotoshoot for meget. Enkle koncepter og hvordan man skaber en atmosfære for spontane ideer på stedet. At "give slip”, tage chancer og udforske er en vigtig del af hendes kreative proces. Hvis dit sind er åbent, kan det meget vel føre til nyt og innovativt arbejde!
Ragne Kristine Sigmond er oprindeligt norsk fotograf. Hun modtog "Fotografiprisen" i 2017 af Norske fagfotografer fond og blev "Årets fotograf" i Norges fotografforbund NFF i 2023. Derudover har hun hovedbidragsyder til bogen "Se her” fra 2013 om komposition. I dag er hun en eftertragtet workshopholder i sin håndholdte lyslægning samt fast underviser på medieskolerne i Viborg.
Andreas Haubjerg: Den svære samtale
Hvordan kan man fortælle historier, der også indeholder traumer og meget smertefulde oplevelser? Det er én af fotojournalistikkens sværeste discipliner og samtidig dér, hvor fotografiet kan have allerstørst forandrende påvirkning af vores samtid. At tale højt om tabuer, svigt og uretfærdighed. På workshoppen tager Andreas Haubjerg jer med i hans proces, når han arbejder med sårbare fortællinger. Ud fra en traume-informeret praksis gennemgår han sine arbejdsmetoder fra den tidlige research til den endelige fortælling. Du vil på workshoppen således både få indsigt i Andreas egen arbejdsmetode, men vil også blive inspireret til selv at turde kaste dig ud i vigtige, men svære fortællinger.
Andreas Haubjerg er visuel historiefortæller hos Digital Psykiatri og uddannet fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i 2020. Han skaber egne projekter i tæt samarbejde med andre fotografer og faglige partnere. Han har allerede vundet stribevis af priser, herunder flere gange i Årets Pressefoto, og han har udstillet i både ind- og udland. Andreas arbejder både med fotografi og levende billeder.
Se mere på www.andreashaubjerg.com
Tilde Døssing: Portrætrummet
Tilde Døssing er i særdeleshed blevet bemærket for hendes arbejde med portrættet og hendes meget personlige arbejdsmetode. “Jeg holder enormt meget af den diversitet, der findes i forbindelse med et intimt og nærværende rum. De små bevægelser i vores hænder, en måde at interagere med sine omgivelser, og hvordan kroppen bevæger sig i bestemte stemninger. Særligt udenfor”, fortæller Tilde om sin optagethed af ikke kun det færdige billede, men også af det magiske - og vanskelige - rum, hvor portrættet undfanges.
Tilde er optaget af overgange - om det er årstider, indre liv eller små som store skift i livet og arbejder bevidst med at inkorporere det i sine arbejdsmetoder.
På workshoppen vil der blive stillet små fotografiske opgaver, og der vil blive arbejdet med udvælgelse og sammensætning af billeder, så de bedst muligt indkapsler den stemning og historie, man gerne vil formidle. Workshoppen kommer til at have fokus på proces og på, hvordan det er muligt at fortælle historier i detaljer.
Tilde Døssing (f.1995) er dansk dokumentarfotograf. Udover at arbejde som freelancefotograf arbejder hun på personlige langsigtede projekter, hvor hun drages af menneskets forhold til naturen og emner vedrørende identitets-spørgsmål og transformation. Tilde er uddannet fotojournalist fra DMJX samt tidligere elev på Dagbladet Politiken.
Se mere på www.tildedoessing.com
Kasper Palsnov: Det nære fotografi
Med sin baggrund som fotojournalist fotograferer Kasper verden, som den møder ham. Og så tillægger han et nyt lag. Ved at interessere sig for myter, stemninger og uafsluttede narrativer, forsøger han at udfordre måden, vi ser verden på.
På denne workshop undersøges der, hvordan man kan gøre det nære fotografi til en relevant og større historie. Du kommer til at øve dig i at se og sanse tingene omkring dig - med kameraet ved din side. Derudover vil der blive arbejdet med betydningen af “det ubetydelige”, at skabe sekvenser og meget mere.
Workshoppen består af personlig vejledning, inspiration og hands-on opgaver.
Kasper Palsnov er uddannet fotojournalist og elev fra Berlingske Tidende. I dag er han dokumentarfotograf og arbejder primært med personlige projekter, portrætter og reportage. Ved siden af sit arbejde som fotograf har han flere års erfaring med at undervise og lede fotoworkshops. Hans kommissionskunder omfatter TIME Magazine, Wallpaper*, DIE ZEIT, Frankfurter Allgemeine Zeitung og mange flere. Derudover har Kasper også gjort sig bemærket i Årets Pressefoto.
Se mere på www.kasperpalsnov.dk
Henriette Sabroe Ebbesen: Det kunstneriske selvportræt
At vende kameraet mod dig selv. At spejle det ydre, at se det indre. Lige siden fotografiets fødsel har fotografer været draget af en undersøgelse af kamerarets øje rettet mod selvet. Henriette Sabroe Ebbesen har netop udgivet sit overraskende og roste bud på genren.
Ebbesen er uddannet læge og har derfor en stor interesse i krydsfeltet mellem naturvidenskab og kunst. Spejle, refleksioner og optiske illusioner er nogle af Ebbesens fotografiske værktøjer, hvormed hun udvisker ¨grænsen mellem fotografi og maleri, virkelighed og fantasi i en udforskning af kroppen og det underbevidste selv. Hendes fotografiske skildring af psyken, sanserne og kroppen udspiller sig fra sønderrevne ansigter og forvredne nøgne kroppe til selvportrætter og stilleben. Forvrængningerne skabes altid i kameraet ved at fotografere gennem forskellige refleksioner og aldrig ved hjælp af Photoshop eller AI, hvilket holder virkeligheden tæt på det surrealistiske.
I denne workshop vil der blive arbejdet med selvportrættet ud fra en kunstnerisk vinkel. Den første dag vil Henriette præsentere forskellige kunstneres brug af selvportrættet i fotografiet gennem tiden. Hun vil desuden komme med tips og tricks fra egen erfaring som kunstner. Herefter vil alle kursister få mulighed for at skabe sit eget fotografiske selvportræt med vejledning og hjælp fra Henriette. Anden dag byder på præsentation af selvportrætterne og samlet kritikklasse, hvor vi fælles vil give feedback til hinanden på selvportrætterne.
Henriette Sabroe Ebbesen er, udover at være uddannet læge, autodidakt fotograf og filmkunstner. Ebbesen har arbejdet for magasiner som Vanity Fair og Vogue, har deltaget i en lang række udstillinger, modtaget en stribe legater og priser, og hun har netop haft sin hidtil største soloudstilling ”Kaleidoscope” på Fotografiska Museum i Stockholm. Derudover har Henriette udgivet sin første bog ”Self Reflection” i samarbejde med Disko Bay Books.
Se mere på www.henrietteebbesen.com
Ole Jauch: Analog storformat på papirnegativ
På denne workshop vil der blive arbejdet med de store formater. Helt præcist 4x5”, 5x7” og 8x10” kameraer.
Omdrejningspunktet bliver “Tid” og tiden som element. Både i proces og udtryk. Der fotograferes på papir som negativ, hvilket giver mulighed for nogle lange eksponeringstider, som netop tillader fotografen at opsamle tiden på en helt anden måde end hurtigere fotografi.
De færdige udtryk laves ved kontakttryk på fotopapir og ved at scanne og printe på inkjet fotoprinter. Du kommer også til at arbejde med Direct Positiv papir, som er en proces, hvor man laver direkte positiver i kameraet.
Der vil være masser af plads til det kreative, og der vil være fokus på udtrykket fremfor teknikken.
Alle kan deltage, og det er vigtigt at understrege, at det ikke er en komplet teknisk gennemgang af storformat kameraet, men netop en workshop med fokus på at skabe og være kreative.
Ole Jauch er billedkunstner og kunstfotograf og arbejder primært med det analoge fotografi som udgangspunkt for forskellige færdige udtryk. Oles værker og kunst har tiden som omdrejningspunkt, og tid indgår i både udtryk som processen i Oles arbejder. Meget tydeligt i hans seneste bog MANDØ, som også kan ses på workshoppen.
Se mere på www.jauch.dk
On stage portfoliorewiew ved
Thomas Borberg, Mette Frandsen og Martin Bubandt
Tør du smide dit hjerteblod foran et panel af de allerskarpeste portfoliorewiewere? Hvis ja, ryger du i den pulje af modige kursister, hvorfra der vil blive udvalgt otte, som får lov at teste deres materiale af ved at kaste det for løverne i dette ”on stage” portfoliorewiew arrangement.
Hver deltager vil få 3 minutter til at vise op til 15 billeder. Herefter vil det topprofessionelle dommerpanel give 10 minutters skarp og passioneret feedback. Alle øvrige festivaldeltagere inviteres til at være tilhører til denne livlige debat om, hvad der virker i fotografi, og hvad der ikke gør.
Portfoliorewiew-panelet vil bestå af tidligere fotochef, nuværende fotograf, fra Politiken Thomas Borberg, prisvindende magasinfotograf Martin Bubandt samt fotograf, underviser og fotomentor Mette Frandsen. Vært vil være kursusleder Joachim Adrian.
Den traditionsrige fotomarathon: Kampen om det gyldne kamera
Fotografiets umiddelbare natur testes i denne hæsblæsende fotomarathon, hvor teknik og personligt udtryk udfordres af fotografiets tiltrækning af held. Hvor kreativiteten sættes fri ved hjælp af begrænsninger og rammer. På tid kastes alle deltagerne ud i en fotojagt med bundne opgaver. En leg inspireret af Copenhagen Foto Marathon.
Vi afslutter om eftermiddagen med fælles finaleafstemning, bobler og kåring af vindere med det eftertragtede Grundtvigs trofæ på højkant: “Det gyldne kamera”.
Maratonen afvikles af kursuslederne samt assistenter.
Mads Nissen: Sangre Blanca - Kokainens pris
Mads Nissen har fotograferet og dokumenteret kokainens destruktive rejse gennem syv lande. Billederne har modtaget en række priser, og har været vist på separatudstillinger og i artikelserien 'Kokainens vej' i Politiken.
Danske unge tager stadig mere kokain, forbruget er blandt de fem højeste i Europa. Narkotika udgør verdens største illegale økonomi, og i kølvandet følger korruption, fattigdom og mange drab. Samfund og nationalstater bliver destabiliseret i et uhyggeligt tempo. Kokainproduktionen har aldrig været højere, og den 50 år lange krig mod narkotika ser ud til at have mislykkedes. I dette foredrag vil Mads Nissen folde dette helt aktuelle og vigtige projekt ud.
Mads Nissen er en af verdens bedste reportagefotografer - 3 gange har han vundet World Press Photo. Som eneste fotograf nogensinde med hovedprisen “World Press Photo” hele 2 gange. Han blev desuden kåret til Årets Fotograf i 2023.
Han har udgivet 3 bøger. Nummer 4: 'Sangre Blanca - The Lost War on Cocaine' handler om de menneskelige konsekvenser af den globale kokaintrafik. Mads Nissen kan som få andre skaffe sig adgang til lukkede miljøer. Medmenneskelig empati er et nøgleord i hans arbejde.
Se mere på www.madsnissen.com