Radikalisering og bandekriminalitet

Hvorfor går unge ind i ekstremistiske grupper, og hvad skal der til for at hjælpe dem ud?

I undervisningen vil du bl.a. møde førende eksperter, en tidligere nazist, en tidligere venstreekstremist samt socialarbejdere.

Hvorfor bliver man radikaliseret?

Radikalisering og bandekriminalitet fylder meget i mediebilledet og koster samfundet milliarder af kroner. Det har enorme menneskelige konsekvenser for de unge, der er involveret, deres forældre og de ofre, der rammes af volden.

I faget vil vi diskutere, hvad der får unge mennesker, som er opvokset i et vestligt demokratisk samfund til at søge ind i radikaliseret miljøer, samt hvor svært det er at komme videre i livet.

Vi ønsker ikke at undskylde den brutale vold, som radikaliseret grupper udøver, men vi ønsker at forstå, hvilken proces man gennemgår, netop for at kunne give bud på, hvordan man kan forhindre, at unge søger ind i miljøerne, samt hvordan man kan hjælpe dem ud og opbygge alternative fællesskaber til ekstremisme og bandekriminalitet.

Personlige beretninger

Vi får personlige beretninger om radikaliseringsprocesser af folk, der selv har været en del af miljøerne, bl.a. en tidligere højreekstremist og en tidligere venstreekstremist.

Vi får besøg af Khalid Alsubeihi, som er en centralperson i organisationen ”Viden om islam på gadeplan”. Han har været konfliktmægler blandt banderne i den sidste bandekonflikt, og han rejser til Syrien og andre konfliktområder hvor VIOMIS laver nødhjælpsarbejde.

Vi vil også få besøg af Hans Jørgen Bonnichsen, som er en af Danmarks førende eksperter og tidligere PET-chef. Vi får en aktuel trusselsvurdering, et unikt indblik i efterretningsarbejdet både historisk og aktuelt, vi får indsigt i forskellige terrorsager, som har haft stor betydning for Danmark, og vi gennemgår og diskuterer forskellige definitioner på radikalisering og radikaliseringsprocesser.

Vi vil også læse uddrag af centrale bøger og se film, som omhandler disse miljøer.

Underviser: Søren Lerche

Søren har selv været radikaliseret i det autonome miljø. I dag arbejder han med forebyggelse af radikalisering og bandekriminalitet. Han samarbejder med tidligere nazister og forældre til radikaliserede og forsøger at nedbryde had mellem radikaliserede grupper. Søren Lerche har på Gyldendal udgivet selvbiografien “Autonom, pusher, mentor”.