I Politik dykker vi ned i de mange politiske lag, der former vores samfund – fra det lokale til det globale. Vi sætter aktuelle politiske sager til debat – gerne med folk udefra, der har fingrene i den politiske bolledej. Politik er et A-fag og derfor et gennemgående fag gennem hele dit højskoleophold.
I en tid hvor politik polariseres, er politisk forståelse på tværs af forskelle virkelig vigtigt. Det samme er demokratisk deltagelse. Begge får du i dette fag. Du behøver ikke have nørdet politik eller samfundsfag før – undervisningen er tilrettelagt, så alle får noget ud af den. Tilgangen er mere direkte, legende og praktisk end teoretisk og skoleagtig. Din underviser er selv aktiv regionspolitiker med politisk erfaring fra Christiansborg og EU-valg.
Undervisningen i politik vil veksle mellem oplæg og diskussioner, praktiske øvelser og besøg udenfor højskolen på for eksempel Christiansborg, i FN-byen og hos interesseorganisationer, ambassader eller museer. Ikke mindst, når vi til november indtager vores magtcentrum, København i tre dage med base i Mellemfolkeligt Samvirkes hostel Globalhagen.
I undervisningen på højskolen dykker vi ned i de mange politiske lag, der former vores samfund. Fra det helt lokale – for eksempel Super Brugsen ved siden af højskolen – til Folketinget og EU og til sidst det globale niveau i FN. Vi skal spille det politiske spil – helt konkret gennem forhandlingsspil, der giver et kontant indblik i magtens maskinrum. Og så er de sjove.
De aktuelle politiske sager smækkes på bordet til debat, og vi vil møde folk, der selv har fingrene i den politiske bolledej for sammen at blive klogere på det samfund, vi er en del af. Vi kan invitere en premierløjtnant, der har været udstationeret i Baltikum som led i forsvaret mod et truende Rusland. Aktivister, der gør os klogere på deres sag og metode til politisk påvirkning. En lokal naturelsker og embedsmand, der kan vise os hvilke problemer, der skabes for naturen, hvor vi bor.
Første tirsdag i november er der præsidentvalg i USA. Det bliver den største politiske begivenhed, mens vi er sammen på højskolen. Derfor vil vi vie en hel del af vores tid. Vi får styr på valgsystemet, kandidaterne og de vigtigste sager, bl.a. håndteringen af corona, økonomien, klimaet og Black Lives Matter. Din underviser har ført valgkamp for Obama i Florida i 2008 og for Demokraterne til midtvejsvalget i 2018 i Virginia, så der kommer nogle fortællinger fra fronten. Og så kender han folk, der ved endnu mere om amerikansk politik og dansk-amerikanske forhold.
Vi skal også arbejde med politisk kommunikation. Vi går i kødet med begreber som spin, priming og framing. Og vi skal selv træne debatmusklerne – som os selv og i rollespil. De retoriske evner får også lov at udfolde sig, når vi skriver og holder taler for hinanden.
Alt i alt bliver du klogere på det, der former vores samfund. Og du lærer – og får forhåbentlig lyst til – at være med til at forme det i fremtiden.
Underviser: Peter Westermann
Politisk kommunikation
America first
Europa i krig
Politiske idéer
Gør en forskel