Medicinsk etik
I dag kommer over 8 % af alle danskere til verden ved hjælp af kunstig befrugtning. For 10 år siden var det under 1 %. Hvordan mon det ser ud om 10 år? Hvor store problemer har vi egentlig med at få børn, og hvilke tiltag er i orden at bruge for at løse den stigende ”skjulte” barnløshed?
Der er kuk i hormonerne, rod i generne og nye behandlingsformer på vej hele tiden. Før gik vi til lægen, når vi blev syge, nu indkaldes vi til undersøgelser, der fortæller, om vi er syge eller raske.
Livsstil og sundhed
Livsstil betyder mere og mere for forståelsen af forholdet mellem sygdom og sundhed. Det levede liv kan spores i kroppen, og det afsløres for eksempel i målingen af kroppens suPAR-tal, at kroppen ikke er i stand til at reparere sig selv, og at livsstilen derfor er i gang med at nedbryde kroppen og åbne for en lang række sygdomme.
Viden om gener og biomarkører ændrer næsten dagligt vores viden om kroppens tilstand. Men vil vi vide det? Eller skal vi vide det? Hvor længe skal vi leve? Og hvordan skal vi dø? Fremtiden medicinske muligheder og indsigter er ankommet. Men hvordan skal vi forholde os til dem? Det diskuterer vi i Medicinsk etik.
Underviser: Kim Faurschou