Film på stribe – film efter år 2000
Film på stribe er et fag, hvor bølgerne går højt. At se film sammen, dykke ned i dem, analysere og fortolke dem fremkalder de vildeste diskussioner. Man bliver personligt udfordret, er parat til at kæmpe for éns synspunkt, og man bliver gang på gang overrasket over, at de andre også har ret.
Dine værdier er i spil
Film kan vække vidt forskellige følelser i os, betage os med deres billeder og historier og give os en indsigt, vi ikke nødvendigvis vidste, at vi savnede. Vi ser film for at blive rørt, underholdt og opslugt, men først og fremmest for at få en historie, vi kan relatere til og blive klogere af. Derfor bliver Film på stribe et personligt fag, hvor éns egne værdier er på spil, og hvor det er umuligt ikke at engagere sig i diskussionen.
Vi kommer vidt omkring i de seneste 20 års film. Vi vil bevæge os på kryds og tværs af genrer, epoker og instruktører og få styr på filmmediets mange aspekter, stilarter og virkemidler. Du vil lære at spotte et eminent ”match cut” og nyde den smukkeste montage, men også gennemskue en masse filmfinter og fikse manipulationer.
Bliv bedre til at se film
Målet er, at vi alle vil få en mere kvalificeret, nuanceret og opmærksom måde at se film på. Og vi vil stille os selv et hav af spørgsmål: Hvordan virker en mindfuck-film i hjernen? Er Lars von Trier virkelig en mandschauvinist? Kan en film blive for subjektiv? Er det overhovedet filmmediets opgave at ligne virkeligheden? Kan glansbilledstjerner som for eksempel Jennifer Lawrence eller Matthew McConaughey være ”method”? Hvad er det tarveligste filmtrick? Elsker vi happy ends, fordi vi er naive? Kan en instruktør tage fejl i sin egen analyse af hans/hendes egen film? Og hvorfor er det pinligt, når vi græder over en film? (Svar: Det er det heller ikke).
Underviser: Bodil Chemnitz