Vibe Termansen – Offentligt foredrag

Mød Vibe Termansen der er aktuel med bogen “I skyggen af Rusland”

Da Ruslands præsident Putin den 24. februar 2022 fra sit skrivebord holdt tale til det russiske folk, før han invaderede brodernationen Ukraine, var det ikke kun de gammeldags telefoner ved siden af ham, der var anakronistiske. Det var alt, hvad han sagde, også. Ud af det hele lyste en klippefast overbevisning om, at Rusland er et imperium, der har ret til at forsvare sin såkaldte interessesfære, uanset at den er sammenfaldende med det, ukrainerne kalder deres stat.

I sin nye bog I skyggen af Rusland følger østeuropahistorikeren og journalisten Vibe Termansen historien – særligt for de, det gang på gang er gået ud over, fordi de tilfældigvis bor i imperiernes skygge – fra Molotov-Ribbentrop-pagten i august 1939 til Ruslands invasion af Ukraine i februar 2022.

Vibe Termansen ((født 1977) er Østeuropahistoriker fra Københavns Universitet. Hun har fulgt regionen i mere end 20 år og undervejs været journalist på Weekendavisen, EU-analytiker og arbejdet på Den Danske Ambassade i Warszawa. Forfatter til bl.a. Kampen om Centraleuropa, 2019, Gads Forlag.

 

Om bogen

 

I denne bog forklarer Vibe Termansen de historiske og samfundsmæssige baggrunde for den krig, der i øjeblikket udspiller sig i Ukraine. Det er en bog om at være land og menneske i skyggen af Rusland, som aldrig har opgivet ambitionen om være et imperium. Vibe Termansen tager læseren tilbage i historien og fortæller om de lande, der har befundet sig i Ruslands slagskygge.

Store imperier har altid søgt at underlægge sig andre folk i kampen om territorium, ressourcer, ideologi og magt. Denne bog handler om imperier og interessesfærer, men mest om de folk; de millioner af mennesker i Centraleuropa, der tilfældigvis bor i imperiernes skygge og alene af den grund gang på gang er blevet malet til støv.

Med afsæt i Molotov-Ribbentrop-pagten mellem Rusland og Tyskland i august 1939 følger bogen historien frem til Ruslands invasion af Ukraine i februar 2022.

Du kan finde bogen her.

 

Offentligt foredrag

Sted: Foredragssalen, Grundtvigs Højskole
Tidspunkt: Den 18. april 2023 klokken 19:30
Pris: 50,- kroner (gratis for alle under 30 år)

Arrangementet er UDSOLGT

Forside foto: Simon Klein-Knudsen