For Ukraine!

11/03/2022

Ud med skemaet. Ind med Ukraine. Torsdag og fredag er udelukkende dedikeret til krigen i Ukraine. Hvorfor opstod krigen? Virker sanktionerne mod Rusland? Hvordan skaber man et meningsfuldt liv for flygtningen? Det – og andre spørgsmål – bliver vi forhåbentlig meget klogere på, når temadagene er omme.

Torsdag
Temadagene begynder med en morgensamling ved grunderen Luna Mariager, der netop har forladt Ukraine, hvor hun var udstationeret af Røde Kors. Derefter vil Jakob Mejlhede gøres os klogere på de lange linier i den Europæiske historie, hvorefter vi vil få besøg af Vibe Bjørling Termansen, historier, journalist og forfatter, der har beskæftiget sig meget med Centraleuropa.

Senere på dagen vil der være workshops om alt fra russernes brug af propaganda i sportens verden til Putins trojanske hest, Ungarn, og sovjetiske kunstfilm. Dagen slutter med en stor auktion, hvor elever og lærere har budt ind med forskellige genstande og ydelser, som sælges til højestbydende. Pengene doneres til ofrene for krigen i Ukraine.

På auktionslisten er blandt andet: en badetur med varm kakao i selskab Ditte og Louise. En vækning i en uge af Malthe og Jeppe, der synger For evigt. Fast hårklipning resten af højskoleopholdet. En personligt kreeret kryds og tværs. Retten til at bestemme hvad der logoet skal være på de næste 500 barkort og meget, meget mere. De indsamlede penge går til Røde Kors arbejde.

Fredag
Dagen efter drager vi ind mod København. Her skal vi se Kastellet, Københavns fæstningsværk, hvorfra vi går videre mod Cinemateket – på vejen passerer vi den russiske og Ukrainske  ambassade – og se dokumentarfilmen Olegs Krig, der handler om Ruslands besættelse af Krim-halvøen. Efter visningen vil filmens instruktør, Simon Lereng Wilmont, fortælle om dens tilblivelse.