Værdier
“Vores vision er at give dig forskellige perspektiver med på vejen, styrke din stemme og motivere dig til at kæmpe for den forandring, du ønsker. En vision, der bygger på Grundtvigs tanker om oplysning og frisind - de præcis samme tanker, som gav ham drivkraften og modet til etablere skolen i 1856”.
Vi undrer os

Undervisning på Grundtvigs er båret af nysgerrighed, engagement og faglighed. Vi vil udfordre dig, give dig mulighed for fordybelse, og vi vil præsentere dig for nye perspektiver både kreativt, fagligt og socialt. Grundtvigs er et flerkulturelt sted, hvor der er plads til at mene noget forskelligt. Her kan du tænke og tale frit og dele det, der betyder noget for dig. Vi forventer, at du er nysgerrig, tolerant og åben overfor andres meninger og argumenter – så garanterer vi til gengæld også en helt særlig oplevelse, der vil styrke din sociale ballast.

Vi bryder boblen

Højskolen er en boble, hvor du kan udvikle dig i et trygt og rummeligt fællesskab. Men vi er i lige så høj grad optaget af at tage del i samfundet uden for boblen og sætte vores præg på den politiske og kulturelle dagsorden. En gang om ugen inviterer vi omverden indenfor til arrangementet Levende ord, hvor vi sætter rammen for vidensdeling og giver prominente forfattere, debatører, kulturpersonligheder og politikere ordet.

Med vores årlige bandeseminarer og med fag som Aktivisme – Gør en forskel, Radikalisering, Radiojournalitisk og Politisk kommunikation tager vi fat på vigtige samfundsrelevante emner, inviterer ildsjæle indenfor og klæder dig på til at tage kritisk stilling til de problemstillinger, vi står overfor som samfund.

Også vores kreative fag tager udgangspunkt i, hvad der rører sig ude i samfundet, og skildrer menneskelige fortællinger fra en kunstnerisk vinkel. Værkerne udstilles enten på højskolen eller i det offentlige rum i samarbejde med museer, biblioteker og gallerier.

Vi vægter idealer som involvering, medejerskab og learning-by-doing højt. Du får mulighed for at prøve kræfter med forskellige former for aktivistisk arbejde, og vores undervisere vil vise dig, hvordan vi sammen kan sætte en dagsorden, hvis vi smøger ærmerne op og tør føre vores ideer ud i livet. Derudover deltager vi i en række aktuelle events og festivaler som for eksempel Røst, Ordet er løs, Ungdommens Folkemøde og faciliterer løbende politiske debatter, ofte med deltagelse fra forskellige politiske partier.

Vi tager ansvar

På Grundtvigs tror vi på det fælles ansvar – både i de nære relationer og på samfundsmæssigt og globalt plan. Som en del af det globale fællesskab har vi sat klima og bæredygtighed på både skemaet – og menuen.

Vi har gennemført en række energibesparende energitiltag og har blandt andet fået etableret solceller. Vi udbyder bæredygtigt design som fag og afholder løbende temauger med fokus på klima og bæredygtighed. Og så er vi stolte af vores køkken, som passioneret er gået ind i kampen for at lave klimavenlig mad. I år modtog de bronzemærket i økologi, hvilket betyder, at 30-60% af vores mad er økologisk.

Historie

Grundtvigs Højskole er Sjællands ældste højskole. Den blev oprettet af Grundtvig selv i 1856.

Grundtvig fyldte 70 år i 1853 og modtog i den anledning en større pengegave, som han brugte til at bygge den første Grundtvigs Højskole. Han kaldte skolen Marielyst efter sin anden kone, Marie Toft. Dengang lå skolen ude på landet – i det, der i dag er det pulserende Nørrebro.

Skolen fik sin nuværende beliggenhed i Hillerød og navnet Grundtvigs Højskole Frederiksborg i 1937, da Grundtvigs Højskole blev slået sammen med Frederiksborg Højskole, grundlagt af Holger Begtrup i 1895. I dag går skolen under navnet Grundtvigs Højskole eller bare Grundtvigs.

Højskolens nuværende hovedbygning er fra 1986, renoveret i 2015. Skolens historie er stadig at spore i skolen arkitektoniske rammer. De store fælleslokaler og elevværelser ligger på begge sider af en lysfyldt gade, der forbinder den nye fløj med skolens ældre del, der giver skolen sjæl og karakter.

Her kan du læse skolens fulde værdigrundlag, fundats, årsplan mm.

Grundtvigs fundats
Selvevaluering
Værdigrundlag
Årsplan 2016-2017
Årsplan 2017-2018
Ændringer årsplan 2016-2017