Sommerkursus: Skriv selv
Uge 32 – 07/08-13/08
Litteratur: Skrivekursus med fokus på skønlitteratur
♥
OBS !
Du kan sagtens tilmelde dig som dagskursist,
eller kontakte os for at komme på venteliste til et værelse,
– alle værelser er udsolgt lige nu!
Kursusbeskrivelse: Litteratur – Skriv selv
Intensivt skrivekursus der henvender sig til alle, som gerne vil prøve kræfter med at skrive, med særlig fokus på skønlitteratur.
Med bl.a. Niels Frank, Trisse Gejl, Merete Pryds Helle, Lotte Kirkeby, Dennis Gade Kofod, Hanne Kvist, Pablo Llambías og Martin Glaz Serup.
Kan man lære at blive forfatter? Sikkert ikke. Men man kan helt sikkert gennem øvelse, vejledning og konstruktiv kritik udvikle sit sprog, sine udtryksmidler og sin evne til at læse sig selv kritisk. Det er, hvad vi tilbyder på kurset Skriv selv.
Vi udbyder skriveværksteder inden for prosa, lyrik, erindringer, noveller, plot, karakterudvikling, dialog, research og manuskriptudvikling. Man vælger to værksteder som hver løber over to dage.
I løbet af ugen vil der være oplæg om skrivningens genrer og teknikker og praktiske skriveøvelser med efterfølgende kritik. Der vil desuden være mulighed for individuel respons på egne, medbragte tekster ved redaktører fra Forlaget Gladiator.
Kurset vil også byde på forfattermøder, koncert, udflugt og en masse højskolehygge.
Velkommen på højskole!
Henrik Rasmussen, kursusleder
Kurset er en del af en fælles højskoleuge, hvor der også er et kursus i at skrive fiktion til børn og i maleri i huset. Morgensamling, måltider og de fleste aftenarrangementer er fælles.
Skriveværksteder:
Skriveværksted 1 (mandag/tirsdag)
Poesi og kortprosa ved Martin Glaz Serup
Prosa ved Trisse Gejl
At skrive på et skelet af virkeligheden ved Lotte Kirkeby
Plot og idéudvikling ved Hanne Kvist
Karakteropbygning ved Dennis Gade Kofod
Prosa – Egne medbragte tekster ved Niels Frank
Manuskriptudvikling ved Pablo Llambías
Skriveværksted 2 (torsdag/fredag)
Prosa ved Trisse Gejl
Noveller ved Lotte Kirkeby
Erindring og fiktion ved Henrik Rasmussen
Magisk litteratur ved Dennis Gade Kofod
Dialog ved Hanne Kvist
Lyrik – Egne medbragte tekster ved Niels Frank
Manuskriptudvikling ved Pablo Llambías
Poesi og kortprosa ved Martin Glaz Serup. Vi læser og skriver sammen og kommer til at arbejde med forskellige slags digte og kortprosa. Sammen læser vi (uddrag af) en masse forskelligt litteratur, og vi skal skrive selv: Hver dag vil der være nye skriveøvelser og hver dag læser og diskutere vi det vi har skrevet sammen. Forhåbentligt bliver det både sjovt og inspirerende, og vi kommer vidt omkring.
Plot og idéudvikling ved Hanne Kvist. Ud fra enkle skriveøvelser vil vi arbejde med en teksts forløb. Plot kan forstås som en hel teksts overordnede struktur, men vi vil også arbejde med plot i den enkelte scene og helt ned i sætningen og replikskiftet. Øvelserne kan fx anvendes til at udvikle en spirende idé eller til at gøre en karakter dybere og mere nuanceret. De ekster tvi skriver, kan indgå i prosafortællinger eller blive til selvstændige korte tekster. Vi læser også aktuelle eksempler fra litteraturen.
Prosa ved Trisse Gejl. Bliv bedre til at skrive prosa. Gennem enkle skriveøvelser føres du ud af hverdagssproget og ind i det skønlitterære. Herinde skal vi skrive tekster. Vi gennemgår en række strukturelle værktøjer og sproglige virkemidler med udgangspunkt i de tekster, I selv skriver. Alt sammen for at blive mere bevidst om sprog, tone og hvad der virker, uanset om du gerne vil skrive kortprosa, noveller eller romaner.
Karakteropbygning ved Dennis Gade Kofod: Langt de fleste læser bruger at identificerer sig med karaktererne i det de læser. Vi ser på, hvordan du kan opbygge en karakter, der ikke kun arbejder for din historier, men også lader læseren træde ind i den og digte med selv.
Dialog ved Hanne Kvist. Dialog er en god måde at beskrive personer på i prosa. Hvordan taler vi med hinanden? Hvilke ting siger vi ikke, og hvilke siger vi alt for mange gange? Vi viser, hvem vi er gennem vores sprog. På kurset skal vi skrive øvelser og lytte til eksempler på god dialog. Øvelserne kan blive udgangspunkt for kortprosa, noveller eller romaner.
Noveller ved Lotte Kirkeby. I dette skriveværksted skal der skrives noveller. Og læses noveller. Og snakkes noveller. Gennem en række kortere skriveøvelser på stedet samt en smule teoretisk snak om novellen som genre vil vi forsøge at lave de indledende armbøjninger til at skrive en (nogenlunde) færdig novelle, som vi til sidst læser sammen. Man behøver ikke at have skrevet noveller før, det er fornemt blot at være nysgerrig på denne korte og klassiske form.
Erindring og fiktion ved Henrik Rasmussen. Vi skal arbejde med erindringer. Hvordan bruger man det at skrive til at erindre; hvordan fortæller man det erindrede, så det bliver værd at læse; hvilke teknikker fra litteraturen kan erindringen med fordel gøre brug af? Vi skal gennem teksteksempler og små skriveøvelser finde veje til at udforske erindringen og forvandle erindringens erfaringer til skrive levende litterære tekster.
Magisk litteratur ved Dennis Gade Kofod: Magi er lig med fantasy. Sådan tænker de fleste, men det er langt fra hele sandheden. Magisk litteratur er den ældste litteratur, men vi har blot en tendens til at glemme det. Vi ser på, hvordan magiske elementer ikke kun kan være spændende og farverige, men også angribe og forandre vores eget og læserens forhold til historien og den virkelighed vi deler.
At skrive på et skelet af virkeligheden ved Lotte Kirkeby. Der er mange forfattere, der de seneste år har skrevet romanbiografier, hvor de har fiktionaliseret faktiske personer, blandt andre Christina Hesselholdt, Eva Tind, Rakel Haslund-Gjerrild og Lotte Kaa Andersen. Men hvad kan man egentlig tillade sig? Hvor langt kan man gå i sin egen meddigtning? I dette værksted skal vi snakke om, hvordan man kan bruge virkelige personer i sin skrift, hvordan man kan gribe sin research an, og vi skal læse eksempler på, hvordan andre har båret sig ad, og lave en masse skriveøvelser.
Prosa / Lyrik – Egne medbragte tekster ved Niels Frank. De to kurser er grundlæggende ens, men det første er for prosaister af både kortprosa, noveller og romaner, det andet er for lyrikere. I begge grupper skal du medbringe egne tekster og læse et uddrag op. Hvis der er tale om en del af et større projekt, må du også meget gerne præsentere projektet. Derefter vil vi i fællesskab diskutere eksterne og vurdere både form og indhold. Vi vil snakke om stil og personlighed, om indre nødvendighed og mulige gennemgående temaer. Tekstlæsningen skal munde ud i overvejelser af mere overordnet art: Hvordan kunne rammen for de enkelte tekster se ud? Passer teksterne godt nok sammen? Hvordan kan projektet videreudvikles? Stærke og svage sider? Målet er, at alle oplever, at der er noget at arbejde videre med også efter kurset.
Manuskriptudvikling ved Pablo Llambías. Hvordan kommer du videre med dit manuskript? Der er rigtig mange muligheder og veje at gå. Sammen med Pablo Llambías finder du en inspirerende måde at arbejde med det på. Du finder ind til kernen i det. Du kan medbringe alt lige fra et næsten færdigt manuskript, noveller eller de første sider til noget, som du måske ikke engang helt ved, hvad er. Vi tager hånd om det på en nænsom måde, så du går derfra med mange nye idéer.
Ugens program
Søndag den 7. august
15.00-17.00 Ankomst og indkvartering, kaffe og boller
17.30 Fælles velkomst i Foredragssalen
18.00 Middag
19:30 Præsentation af kursets undervisere og valg af skriveværksteder
Mandag den 8. august
09.00 Morgensamling
09.30 Skriveværksted 1
13.30 Skriveværksted 1
19.30 Forfatterpræsentation ved kurset undervisere.
21.00 Aftenkaffe
Tirsdag den 9. august
09.00 Morgensamling
09.30 Skriveværksted 1
13.30 Skriveværksted 1
20.00 Koncert med Mellemblond
Onsdag den 10. august
09.00 Morgensamling
09.30 Forfattersamtale: Merete Pryds Helle om skriveprocessen
13.30 Udflugt / Individuel kritik ved redaktører fra Gladiator
19.30 ”Om at skrive til lyd” ved Rebecca Bach-Lauritsen
Torsdag den 11. august
09.00 Morgensamling
09.30 Skriveværksted 2
14.00 Skriveværksted 2
19.30 Åben scene
Fredag den 12. august
09.00 Morgensamling
09:30 Skriveværksted 2
13:30 Skriveværksted 2
18.00 Festmiddag
Lørdag den 13. august
08.30-10.00 Brunch, herefter afrejse.
Faste tider:
08.00 Morgenmad
09.00 Morgensamling
10.30 Formiddagskaffe
12.15 Frokost
14.30 Kaffepause
18.00 Aftensmad
21.00 Aftenkaffe og bar
Kursusleder Henrik Rasmussen
Henrik Rasmussen er Cand. mag. i litteraturvidenskab og spansk.
Han har bl.a. udgivet romanen: “Jeg ved faktisk ikke hvorfor jeg er her”
Underviser i til dagligt i Skriveværksted, Moderne verdenslitteratur, Ny dansk litteratur og Retorik
Se alle sommerkurser