Sommerkursus: Litteraturkursus – Tendenser i ny dansk litteratur
Uge 30
Litteraturkursus: Tendenser i ny dansk litteratur. Gennem forfattermøder, foredrag og studiekredse får du indblik i, hvordan litteraturen i Danmark ser ud netop nu.
Coronavirus og sommerkurser
Se priserne for kurset her
Deltagende forfattere, kunstnere og oplægsholdere:
Stine Pilgaard
Kristian Bang Foss
Kenneth Jensen
Lone Aburas
Jens Blendstrup
Caroline Albertine Minor (Foto: Lærke Posselt)
Marie Højlund – komponist og lydkunstner
Noa Kjærsgaard Hansen – litteraturkritiker
Birgitte Hansen – pianist
Kursusbeskrivelse
Mød tidens toneangivende forfattere og bliv klogere på, hvad der rører sig i dansk litteratur netop nu. Gennem forfattermøder, foredrag, studiekredse, samtale og samvær vil vi med et åbent og nysgerrigt udgangspunkt opleve den danske samtidslitteratur og samtidig forsøge at indkredse de vigtigste tendenser for bedre at forstå den.
Den danske samtidslitteratur er kraftfuld og forskelligartet og ikke sådan lige at få hold på. Spørgsmålet er, om det alligevel er muligt at spore nogle fællestræk og strømninger, som vi kan sætte ord på, eller om vi må sande, at det kun er i litteraturhistoriens bakspejl, at vi formår at samle trådene til en trend.
Vi har inviteret en række af Danmarks bedste forfattere til Grundtvigs Højskole, hvor de vil læse op af deres bøger og indgå i en samtale med kursisterne om deres egen og tidens litteratur. Desuden har vi inviteret en litteraturkritiker til at sætte ord på kursets forfattere i lyset af de tydeligste tendenser i den danske samtidslitteratur.
Ugens program veksler mellem forfatterbesøg, samvær, skriveværksteder og læse- og studiekredse, hvor vi læser og diskuterer de deltagendes forfatteres værker i fællesskab og i sammenhæng.
Der vil desuden være morgensamlinger, koncertforedrag, fællessang, fest og en masse oplivende, oplysende og muntert højskoleliv.
Kurset er en del af en fælles højskoleuge, hvor der også afholdes filosofikursus i huset. Måltider, morgensamlinger, enkelte foredrag og aftenarrangementer vil være fælles.
Kursusledere: Højskolelærer Jonas Møller og digter Mads Mygind.
Mød disse forfattere
Kristian Bang Foss, f. 1977, debuterede i 2004 med romanen Fiskens vindue. I 2008 fulgte romanen Stormen i 99 og i 2012 Døden kører Audi, der blev hans internationale gennembrud. Romanen er solgt til udgivelse i pt 17 lande.
I september 2019 var Kristian Bang Foss aktuel med romanen Frank vender hjem – en sjov og kulsort fortælling om at føle sig udenfor i det gode selskab.
Forfatteren har modtaget flere priser – bl.a. EU’s litteraturpris og Det danske Akademis Beatrice-pris. For Frank vender hjem var Kristian Bang Foss nomineret til Politikens Litteraturpris, Montanas Litteraturpris, DR Romanprisen, Læsernes Bogpris og Bog & idés Martha-pris.
Foto: Morten Holtum
Stine Pilgaard, f. 1984, debuterede i 2012 med romanen Min mor siger, der blev præmieret af Statens Kunstfond, nomineret til DR Romanprisen og fik debutantprisen Bodil og Jørgen Munch-Christensens Kulturlegat.
I 2015 fulgte hun succesen op med romanen Lejlighedssange, der modtog Bibliotekernes Forfatterpris (2016) og var nomineret til Læsernes Bogpris (2016). Begge bøger er oversat til norsk af Erlend Loe, Min mor siger desuden til islandsk.
Kenneth Jensen, f. 1972, har skrevet poesi og prosa, herunder digtsamlingen Kanin Kanin og romanen Tragedie plus tid gange ni: En Poetisk og socialrealistisk arbejdspladsroman om Kenny, der har skiftende og hårde jobs, bl.a. på et slagteri og på et dambrug.
Kenneth Jensen er aktuel med romanen ”Håbet” på Det københavnske forlag Cris og Guldmann.
Han modtog i 2015 Statens Kunstfonds treårige arbejdsstipendium.
Foto: Simon Klein Knudsen
Lone Aburas, f. 1979, debuterede i 2009 med romanen Føtexsøen, som i 2009 modtog Statens Kunstfonds præmiering for nyudgivelser samt Munch-Christensens Kulturlegat og blev nomineret til Montanaprisen. Derudover modtog Lone Aburas i 2010 Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat. Føtexsøen blev i 2011 til et teaterstykke.
Siden har Lone Aburas udgivet Den svære toer i 2011, Politisk roman i 2013 og i 2016 romanen Det kommer til at ske. I juni 2017 udkom Det er et jeg der taler (regnskabets time).
Lone Aburas er aktuel med sin første digtsamling Den sorte bog (b-sider), fra oktober 2019.
Foto: Robin Skjoldborg
Jens Blendstrup, f. 1968, forfatter, digter, dramatiker og forsanger i Frodegruppen 40.
Kendt for sine humoristiske, rablende og poetiske skildringer af især samfundets skæve, sære eksistenser og de mærkværdige og mirakuløse vilkår og forhold, menneskelivet er indlejret i.
Har talrige udgivelser bag sig fordelt på mange genrer, men fik sit folkelige gennembrud med det delvist fiktive faderportræt Gud taler ud fra 2004, der blev fulgt op af bl.a. novellesamlingen Pludselig flæben (2009) og romanerne Bombaygryden (2010), Luskefisefortællinger (2014) og Slagterkoner og bagerenker (2016).
Og så er Blendstrup kendt for sine yderst underholdende optrædener og oplæsninger, hvor det er blevet en tradition, at publikum diverteres med en ulejlighedstekst skrevet til lejligheden.
Foto: Lars Gundersen
Marie Koldkjær Højlund, f. 1979, er en dansk komponist, musiker, lydkunstner og ph.d. i musikvidenskab.
Hun er aktuel under kunstnernavnet KH Marie med det anmelderroste album Intet er nok, som er blevet til i et samarbejde med digteren Morten Søndergaard.
Sammen med Simon Kvamm har hun fortolket salmer i Aarhus Teaters Lyden af de skuldre vi står på og i 2017 blev hun en fast del af bandet Nephew og medvirker på udgivelsen Ring-i-ring, der bl.a. rummer en række nyfortolkninger af sange fra den danske sangskat.
Tidligere har hun været med i bands som Marybell Katastrophy, Tiger Tunes og The Overheard og lavet en række lydinstallationer rundt omkring i Danmark.
Foto: Alva Le Febvre
Kursusledere
Jonas Møller er konsulent, underviser og foredragsholder med en stærk baggrund indenfor højskolebevægelsen.
Han er uddannet i Idéhistorie og Nordisk sprog og litteratur og har arbejdet som viceforstander på Roskilde Festival Højskole, lærer på Silkeborg Højskole og specialkonsulent i Højskolernes forening, FFD.
I FFD havde Jonas særligt ansvar for udvikling og formidling af højskolernes pædagogiske praksis og dannelsesopgave, pædagogisk ledelse og efteruddannelse af højskolelærere.
Han er medforfatter til bogen “Højskolepædagogik – en fortælling om livsoplysning i praksis” udgivet på KLIM.
Mads Mygind er digter og debuterede i 2011 med digtsamlingen “Før vi har set os omkring”.
Han har bidraget med digte og kortere prosa til diverse antologier og en lang række litterære tidsskrifter som Hvedekorn, Apparatur, Reception, Den Blå Port, Øverste Kirurgiske, Banana Split, m.fl.
Siden 2005 har han arrangeret litteraturoplæsninger i litteraturforeningen Litteraturen På Scenen. Her har han blandt andet grundlagt en oplæsningsrække på LYNfabrikken og den internationale poesifestival Verbale Pupiller.
Han underviser i litteratur og skrivning på folkeskoler, efterskoler, højskoler, gymnasier og i FO, og er selv en flittig oplæser til diverse litteraturarrangementer.
Mygind har modtaget legater fra Statens Kunstfond, Statens Kunstråds Litteraturudvalg og Århus Kommunes Kulturudviklingspulje.
Program
(Ret til ændringer forbeholdes)
Søndag d. 25. juli
15.00-17.00 Ankomst og indkvartering
19.30 Velkomstaften ved kursusledere Mads Mygind og Jonas Møller
Mandag d. 26. juli
08.45 Morgensamling
09.15 Studiekreds: Introduktion til kurset og forberedelse til forfattermøder med Stine Pilgaard og Kristian Bang Foss
14.00 Forfattermøde: Stine Pilgaard
19.30 Forfattermøde: Kristian Bang Foss
Tirsdag d. 27 juli
08.45 Morgensamling
09.15 Studiekreds: Opsamling på gårsdagens forfattermøder og læsning af Kenneth Jensen og Lone Aburas
14.00 Forfattermøde: Kenneth Jensen
19.30 Sangaften: Den nye højskolesangbog v. Birgitte Hansen, pianist og tidligere højskoleforstander
Onsdag d. 28. juli
08.45 Morgensamling
09.15 Forfattermøde: Lone Aburas
14.00 Skriveværksted v. Mads Mygind og læsekreds v. Jonas Møller
19.30 Forfattermøde: Caroline Albertine Minor
Torsdag d. 29. juli
08.45 Morgensamling
09.15 Skriveværksted v. Mads Mygind og læsekreds v. Jonas Møller
14.00 Kritikerbesøg: Tendenser i ny dansk litteratur – oplæg ved Noa Kjærsgaard Hansen, litteraturkritiker, forfatter og tidsskriftsredaktør.
19.30 Forfattermøde: Jens Blendstrup
Fredag d. 30. juli
08.45 Morgensamling
09.15 Studiekreds: Vi samler i fællesskab op på ugens temaer og forfatterbesøg og giver litterære anbefalinger til hinanden
14.00 Koncert og kunstnerbesøg: Marie Højlund – komponist, lydkunstner og medlem af bandet Nephew – giver prøver på og fortæller om sin kunstneriske praksis i spændingsfeltet mellem musik, poesi, lydkunst og forskning.
16.oo Forberedelse til festaften
18.00 Festmiddag
Lørdag d. 31. juli
8.00-9.30 Morgenmad og afrejse
OBS: hvis Covid19-restriktionerne tillader det, vil vi forsøge at lægge en udflugt ind i programmet.
Faste tider:
Kl. 8.00-9.00 Morgenmad
Kl.10.30 Formiddagskaffe
Kl. 12.15 Frokost (buffet)
Kl.15.30 Eftermiddagskaffe
Kl. 18.00 Aftensmad (2 retter)
Kl.21.00 Aftenkaffe og bar (dette tidspunkt varierer alt efter aftenens program)
Baren holder åbent ca. 15 minutter før frokost og aftensmad
OBS: I god tid før kurset vil der blive udsendt en liste med udvalgte bøger og tekster skrevet af de deltagende forfattere, som man med fordel kan anskaffe sig og læse inden mødet. Kurset vil dog blive tilrettelagt, så man sagtens kan være med uden at have læst bøgerne først.
Se alle sommerkurser