Sommerkursus: Grundtweek
Uge 29: 17. – 23. juli
Der er kommet et par ekstra ledige pladser
Kursusbeskrivelse: Grundtweek
På Grundtweek koges alt det bedste fra din højskoletid ned til et oplevelsesrigt sommerkursus. Der vil være morgensamlinger, fællessang, meddelelser, valgfag, ganggruppemøder, temafester og alt det, du savner fra din egen højskoletid.
Der vil ligesom sidste år være flere spor du kan melde dig på. Sporene vil være genkendelige fag fra din egen højskoletid, med overvejende tidligere elever som undervisere.
Kurset er åbent for alle, men der gøres opmærksom på, at vi forventer, at mange af kursisterne vil være tidligere elever.
Kurset er orkestreret af Grundtvigs Højskoles elevforening, Grundtvigselever.
Ankomst er søndag 15:00-17:00.
Afsked er lørdag klokken 12:00.
Garnklubben
I Garnklubben skal vi eksperimentere på kryds og tværs af forskellige tilgange til det at skabe med garn og tråd. Vi zoomer ind på processen, og skal lave fejl og blive klogere sammen. Vi skal have det sjovt med at strikke, brodere og hækle og lære at bruge de forskellige teknikker. Men samtidig vil vi prøve at bevæge os udenfor rammerne og se hvad der sker når man slipper kreativiteten fri og giver sig selv lov til at lege med håndarbejdet. Denne uge vil give erfarne håndarbejdere ny inspiration og tid til fordybelse, men også give nye håndarbejdere en introduktion til faget og åbne op for videre arbejde på den anden side af kurset.
Vi har udstyr til ugen, men du er meget velkommen til at tage projekter/tøj med hjemmefra, som du vil arbejde videre på. Der er altså nok at give sig til på dette spor, men først og fremmest skal vi hygge os, have det sjovt og lære hinanden at kende over håndarbejdet.
Undervisere: Ann-Sofie Krogh Brautsch (F17) og Sara Holm Agergaard (F18):
Ann-Sofie: Ann-Sofie Brautsch gik på Grundtvigs Højskole i foråret 2017. Til daglig går hun på Skolen For Kunst og Design i Aarhus, hvor hun lærer en masse om tegning, komposition og design. Der går hun for at være rustet til at søge ind på designskolerne til foråret. Derudover har hun en del hobbyer, der bl.a. indeholder broderi, tæppetuftning, linoleumstryk, hækling og syning. Hun er vild med den tekstile verden, og glæder sig til en uge hvor vi skal fordybe os, og have det sjovt med håndarbejde!
Sara: Sara gik på Grundtvigs Højskole i foråret 2018. Hun læser en bachelor i lingvistik og fransk på Aarhus Universitet, men ved siden af det bruger hun en stor del af sin fritid på at strikke, hækle og sy og har gjort det længe. Hun er også medarrangør af Strikkecaféen, som er et åbent tilbud hos Frontløberne i Århus, hvor hun er en del af et team der underviser deltagerne i strik og ellers bare hygger og strikker sammen. Hun elsker at fordybe sig i håndværket, og glæder sig til at dele den fordybelse med andre kreative sjæle til sommer.
Syng, Spil & Soundtracks – Bangers fra Blockbusters
På dette spor skal vi spille en masse sammenspil i Balders Hjerte! Vi skal spille ikoniske ballader og slammin’ bangers – alle sammen inden for referencen “Soundtracks”. Vil du skråle med på ‘Stayin Alive’ fra Saturday Night Fever, eller drømmer du om at spille helte-riffet fra Topgunn – så er dette spor oplagt for dig.
Vi skal i fællesskab spille og bearbejde musik i både et stort hold og i mindre hold fra tidsløse film og serier. Fat trommestikken, smør stemmen, se nogle gode film og husk trompeten, så vi kan få klangene til at flyde ud af Balders Hjerte.
Erfaring med et instrument er kærkomment, men ikke et absolut krav.
OBS: Ved tilmelding må du meget gerne oplyse, hvilket instrument du spiller.
Undervisere: Agnes Valbjørn Stavnsbjerg (F18) og Mads-Ole Østergaard Nielsen (F18)
Agnes og Mads-Ole gik begge på Grundtvigs i foråret 2018 og tog dér alle de musikfag de kunne. Efterfølgende har de forfulgt musik-karrierevejen på henholdsvis Populærmusik & Lydproduktion ved AAU og musikvidenskabelig bachelor ved AU.
Madens verdener
Madens verdener er et udendørs madlavningsfag, hvor vi skal lege med måltidet og dets bestanddele. Vi skal lave en totaloplevelse, hvor vi sætter spørgsmålstegn ved måltidets rammer, i forhold til hvordan man sidder, hvordan man spiser og ikke mindst hvad man spiser + meget, meget mere. Vi vil i løbet af ugen forberede forskellige retter, der skal nydes ved et fælles måltid for vores hold. Madens verdener er et legende fag med plads til at fejle og grine af sig selv. Vi skal hygge os på dette spor, og kræver ikke mere af deltagerne end et kreativt engagement og godt humør – så skal resten nok falde på plads.
Undervisere: Christian Emil Sparre (F18) og Nicklas Carstens (F18)
Christian og Nicklas er begge tidligere elever fra foråret 18. Vi er bedre kendt for at være dem, som brugte to af deres ungdoms’ somre på at hakke løg og skrubbe gulve på højskolen. Hvis du klistrer os sammen, får du næsten, hvad der svarer til en færdiguddannet tømrersvend. Til dagligt læser Christian geografi på Københavns Universitet og bor i Københavns Nordvestkvarter. Nicklas er i praktik som snedker og bor tæt på Aarhus.
Fjernsyn for dig
I dette spor stiller vi skarpt på flimmerkassen og det vi ser i den! Vi skal prøve kræfter med emner som seksualitet på skærmen og mediernes ansvar, samt finde ud af hvorfor Knaldperlen aldrig ville blive castet til noget reality i dag. Sporet vil også byde på et par praktiske øvelser, hvor de kreative processer skal sættes i gang.
Vi skal snakke om både film og TV og der kan diskuteres alt fra Twin Peaks til Bachelor – sporet kræver dog ikke at man holdt har sig opdateret på sendefladen, for vi skal se masser af episke klip i fællesskab! Det skal nok blive muntert!
Underviser: Evelina Overby (E16)
Evelina gik på højskolen i efteråret 2016 hvor hun blandt andet havde fagene “filmfabrikken” og “filmklassikere”. Siden da har hun været kæmpe medieinteresseret og til dagligt er hun ved at færdiggøre sin kandidat i film- og medievidenskab på Københavns Universitet, hvor hun lige nu er i praktik i et produktionsselskab. I sin fritid interesserer hun sig for alt der foregår på skærmen og på det store lærred. Hendes yndlingsfilm er The Lobster og hun identificerer sig mest med Camilla fra den nuværende sæson af Paradise (18).
Kroppen som kunstnerisk værktøj
En introduktion til konceptuel fotografi, video og performance
Brænder du for teater, dans eller alle andre former for kropslig ekspression? Så er dette fag lavet til dig. Gennem hele ugen skal vi snakke og overveje kroppens muligheder som et udtryksværktøj og udforske den som et kunstnerisk motiv. Vi kommer til at arbejde både teoretisk og praktisk. Vi vil undersøge hvordan kroppen har udfoldet og udviklet sig igennem billedekunsthistorien og i performance. Ugens mål er at producere med fotografi, video og/eller performance, og overveje hvordan vi har lyst til at udstille det vi har lavet. Vi skal arbejde sammen, prøve ting af og snakke om hinandens arbejde.
Underviser: Théo Petit (E16 + F17)
Théo er 23 år gammel og kommer fra Frankrig. Han er billedkunstner og dragqueen. Efter højskolen tog han på Fatamorgana, The Danish School of Art Photography. Nu læser han kandidat på den Franske Statsskole for Fotografi i Arles, hvor han arbejder med fotografi, video, tegning og performance. Han har været del af flere udstillinger og har arbejdet på forskellige fotobøger.
Væk din indre manuskriptforfatter!
Dette spor er til dig, der vil stifte bekendtskab med eller styrke dine evner for at skrive manuskripter til film/TV. På kurset skal vi se inspirerende filmklip, læse uddrag af nye og gamle filmmanuskripter, men primært skal vi have fingrene i tastaturet og lære manushåndværket ved selv at lave skriveøvelser. I løbet af ugen skal vi lære om karakterer, wants, needs, vendepunkter og meget mere, og hvis vi har lyst, laver vi til sidst en reading af vores manuskripter foran andre Grundtweek-deltagere. Først og fremmest skal vi bare have det sjovt med at skrive, så alle er velkomne.
Underviser: Johan May Nitschke (E14)
Johan er 28 og er snart færdig som manusforfatter på filmuddannelsen Super8 i Aarhus. Han har læst en BA i Litteraturvidenskab i København, og inden da gik han på Grundtvigs Højskole og var vild med fagene forfatterværksted og litteratur. I 2013-14 gik han på Københavns Film- og Fotoskole, og i dag arbejder han desuden som manusforfatter, fotograf og klipper i sin egen virksomhed.
I astrologiens tegn
Lær at forstå og udtryk din sol, måne og ascendant
Er du nysgerrig på astrologi? Så er dette spor lige noget for dig.
Astrologi er et oldgammelt og kompliceret værktøj, der beskriver planeternes påvirkning af livet på Jorden. På dette spor skal vi dykke ned i sol, måne og ascendant, som måske vil gøre dig lidt klogere på dig selv. Undervejs vil vi diskutere astrologi – er det et nyttigt værktøj til at forstå sig selv og andre, eller ubrugelig popkulturel pseudovidenskab? Til sidst skal vi lave et astrologisk selvportræt, hvor du får mulighed for at udtrykke dit chart via dit foretrukne medium – visuelt, tekstuelt, auditivt – du bestemmer.
Undervisere: Anna Isabelle Kjærgaard Fischer (F12) og Sophia Juliane Lydolph (F12)
Anna: Anna er kandidat i Æstetik & Kultur samt uddannet folkeskolelærer i musik, billedkunst og dansk. Hun bor i Edinburgh, og har en kulturelt analytisk tilgang til astrologi.
Sophia: Til daglig bor Sophia i Nuuk, hvor hun arbejder med unge, og i sin fritid nørder hun astrologi. Siden 2020 har Sophia arbejdet seriøst med astrologi og tyder horoskoper for klienter. Hun er uddannet fotojournalist, og har siden 2017 arbejdet som selvstændig fotograf for de store danske dagblade.
Anna og Sophia mødte hinanden på Grundtvigs Højskole foråret 2012. De ringer sammen flere gange om ugen, og emnet astrologi er som regel oppe at vende på telefonlinjen mellem Skotland og Grønland.
Lyt, lær og lav – din helt egen podcast
’Podcast og radio’ er faget for dig, der godt kan lide at høre dig selv snakke. Men også for dig, der gerne vil holde mikrofonen for andre. Podcast og radio er mange ting, men på Grundtweek skal vi mest af alt eksperimentere med Zoom-recorderer og i Hindenburg, give hinanden feedback og prøve os frem!
Vi skal lave live-radio som en lille redaktion, men også små podcastproduktioner, som vi skal spille for de andre i slutningen af ugen. Så uanset om du er til liveradio eller til timevis i klipperummet, så er ‘podcast og radio’ sporet for dig. Der kræves ingen forhåndserfaring.
Underviser: Nanna Schmidt Nordestgaard (e14)
Nyslået cand. Mag med smag for kulturanalyserende radio og tech-podcast. Har produceret og tilrettelagt podcast på LOUD og Uniradioen.
Klub Krea
Drømmer du stadig om Klubbens krearum? Nu har du muligheden for at komme tilbage og gå amok uden at spørge mor og far om flere penge til klippekort. Vi omdanner Nyrups Hus til ét stort kreaværksted, hvor du kan kaste dig over forskellige projekter i løbet af ugen. Det kræver ingen særlige skills at være med på kurset, vi er her for at hjælpe! Vi håber du vil være en del af klubben!
Undervisere: Lea Lautrup Hjulmand (F18) og Mathilde Lemvigh Sørensen (F18)
Lea og Mathilde gik på Grundtvigs Højskole i foråret 2018, hvor de fandt hinanden til foto og på floor. Lea læser til lærer og har faget håndværk og design, går til syning på aftenkursus med pensionister og laver projekter i sløjdlokalet. Mathilde læser uddannelsesvidenskab og elsker at fylde fritiden med forskellige kreaprojekter, reparerer ting fra storskrald og har sin egen neglesalon i stuen.
PROGRAM
Grundtweek 2022
SØNDAG
15.00 Ankomst og indkvartering
17.00 Velkomst i foredragssalen
18.00 Aftensmad
19.00 Ryste-sammen
21.00 Bål og skumfiduser i parken
MANDAG
08.00 Morgenmad
08.45 Morgensamling
09.30 Spor
12.30 Frokost
14.00 Stjerneløb
18.00 Aftensmad
19.00 Rundbold i parken
20.30 Sangaften/ønskekoncert
TIRSDAG
08.00 Morgenmad
08.45 Morgensamling
09.30 Spor
12.30 Frokost
14.00 Spor
18.00 Aftensmad
19.00 Musikbanko
22.30 Koncert
MIDTVEJSFEST
ONSDAG
08.45 Morgenmad
09.30 Oprydning
10.30 Strandtur
14.00 Spor
18.00 Aftensmad
19.00 Friaften / Onsdagsmix
22.00 Udendørsbio
TORSDAG
08.00 Morgenmad
08.45 Morgensamling
09.30 Spor
12.30 Frokost
14.00 Foredrag
18.00 Aftensmad
19.00 Open Mic
FREDAG
08.00 Morgenmad
08.45 Morgensamling
09.30 Spor
12.30 Frokost
14.00 Workshops
16.00 Fernisering + Klargøring til fest.
18.00 Festmiddag
FESTAFTEN
LØRDAG
09.30 Brunch
10.30 Oprydning og rengøring
11.30 Fælles Farvel
Se alle sommerkurser