Sommerkursus: Grundtweek OBS: Udsolgt
Uge 29
På Grundtweek koges alt det bedste fra de lange kurser ned til et oplevelsesrigt sommerkursus.
OBS: Kurset er udsolgt. Udfyld en tilmelding for at komme på venteliste.
Coronavirus og sommerkurserKursusbeskrivelse
Arrangeret af Grundtvigs Højskoles elevforening, Grundtvigselever.
På Grundtweek koges alt det bedste fra din højskoletid ned til et oplevelsesrigt sommerkursus. Der vil være morgensamlinger, fællessang, meddelelser, valgfag, ganggruppemøder, temafester og alt det, du savner fra din egen højskoletid.
Ved tilmelding vælger du dig ind på et “spor”, som du følger hele ugen. De fem spor er: Kend din krop, Klimaaktivisme, Højskolesangbogen revisited, Litteratur på nye flasker og Billedkunst som i folkeren.
Hvis du vælger Højskolesangbogen revisited, skal du skrive i tilmeldingen, hvilket instrument, du spiller.
Kurset er åbent for alle, men der gøres opmærksom på, at vi forventer, at mange af kursisterne vil være tidligere elever.
Kursusledere: Nikolaj Reinholt Johannessen, Joachim Adrian og Jesper Erland Christensen
Pris
Kun på dette kursus er det muligt at kombinere rabatten for Studerende under 30 år med rabatten for medlemsskab af elevforeningen. Og så har vi lavet en undtagelse, så du ikke engang behøver at være studerende. Med andre ord:
Hvis du er under 30 år og medlem af elevforeningen, koster dette kursus 1550,- kroner.
Prisen er for en plads på et flersengsværelse.
SPOR
Kend din krop
I løbet af ugen skal vi kigge på den biologiske krop, den syge krop, etik, køn og seksualitet.
Igennem betragtninger, diskussion og fordybelse kigger vi blandt andet på organsystemer, læser tekster og tager stilling til alt mellem hjerne og fødder. Målet med ugen er at få en bredere forståelse for krop og køn, både i et lidt firkantet biologisk perspektiv, og i et lidt bredere perspektiv, hvor det ikke kun biologien, der er den definerende faktor.
Underviser: Malthe Thisted Andersen E16. Malthe gik på Grundtvigs i efteråret 2016. Til dagligt læser han medicin på Københavns Universitet, hvor han er i starten af kandidaten. Ved siden af studiet arbejder han i en almen praksis og er studentermedhjælper på et Ph.d.-projekt. Herudover er han medlem af den sundhedsfaglige tænketank JOHO Health, som har til formål at demokratisere og nuancere sundhedsdebatten ved at sikre involveringen af ungdommen. Udover alt dette elsker Malthe at læse alle former for litteratur, etik og filosofi ved siden af studierne
Klimaaktivisme
Udgangspunktet er, at I allerede ved, at klimakrisen er et stort problem, og vi er mere eller mindre ud at skide. Så hvis du stadig mangler at blive overbevist om, at drivhuseffekten er en ting, og at mennesker påvirker den, sååå…. er det her måske ikke sporet for dig.
Vores tid sammen skal i stedet bruges på vinkler på klimakrisen, I måske ikke har fået før. Det skal være inspirerende, nogle gange sjovt, og I tager forhåbentlig hjem med et kritisk blik på klimakrisen og dens årsager og en (endnu) større følelse af handlekraft.
Vi skal lære en lille smule, (men der bliver meget lidt røv-i-sæde tid,) og så skal vi udforske, brainstorme og lege aktivister i det med garanti fantastiske vejr. Der bliver med andre ord også fysisk og udendørsaktivitet.
Underviser: Ina Nyrup Clausen, E13. Ina er aktivist og bestyrelsesmedlem i Global Aktion (dansk solidaritetsorganisation), har sovet i en kulmine, været med til at stoppe udvidelsen af en gasterminal i havnen i Gøteborg, trænet ‘nye’ aktivister for Extinction Rebellion og meget mere. Derudover læser hun Envirenmental Studies and Sustainability Science på Lunds Universitet.
Højskolesangbogen revisited
Gennem ugens musikspor tager vi udgangspunkt i en gammel kending, som fortsat har helt særlig status på landets højskoler, Den Blå Højskolesangbog. Vi skal spille, nyfortolke og lege med viserne, genretræk og musikalske udtryk i Balders Hjerte. Egner Gnags’ Danmark sig til at spilles som bossanova? Eller kan Ramund moderniseres med tunge synthesizere, trommemaskine og helteguitar, som var det en 80’er klassiker? Vi skal give nyt liv til de oversete viser og ny lyd til de velkendte – og få alle ugens kursister til at danse med, når vi fremfører numrene som koncert til ugens sidste fest.
Det er en klar fordel, hvis du behersker et instrument eller flere, men det er ikke et krav. Ableton-hajer og drumpad-entusiaster er også meget velkomne.
Undervisere: Mads-Ole Østergaard Nielsen og Agnes Valbjørn Stavnsbjerg. De gik begge på Grundtvigs i foråret 2018 og tog alle de musikfag, de kunne. Efterfølgende har de forfulgt musik-karrierevejen på henholdsvis Populærmusik & Lydproduktion ved Aalborg Universitet og Musikvidenskab på Aarhus Universitet.
Fotografiet som essay
Dette spor tager udgangspunkt i, hvordan vi skaber billeder, og hvordan vi ser dem.
Sporet dykker ned i metoder til at fotografere automatisk og ærligt. Vi skal se, hvad der sker hvis kigger på fotografiet som et digt, et essay, et manifest, et show eller noget helt andet. Vi skal i løbet af ugen prøve kræfter med, hvordan vi kan aktivere og accelerere vores måde at tage billeder på, blandt andet gennem dogmer. Hvad sker der for eksempel med billederne, hvis vi ikke må se dem, mens vi fotograferer? Eller hvis man skulle fotografere efter et musiknummer?
Desuden skal vi snakke om billedsprog, kompositioner, kunstteori og fotografiets mange muligheder. Og så skal vi selvfølgelig fotografere og lave billeder!
Sporet er tilgængeligt for alle, uanset erfaring eller tekniske skills.
Underviser: Johanne Anastasia Stoffersen (E14) er billedkunstner og fotograf. Hun blev i 2020 bachelor of Fine Arts fra det Kongelige Danske Kunstakademi. Lige nu studerer hun på en Master i Fine Art photography på Kunstakademi Valand I Göteborg. Hendes projekter bruger genkendelige greb fra populærkulturen, og insisterer på en dybde og poesi i det overfladiske. Hun er derudover uddannet på Fotoskolen Fatamorgana.
Litteratur på nye flasker
Er du nysgerrig på, hvad der rører sig i den nye litteratur? Vi skal snuse til litteratur i alskens formater og få et indblik i, hvordan medier som Instagram, litteraturhjemmesider og det fysiske rum kan puste liv i et gammelt håndværk. Vi undersøger nogle af de aktuelle tendenser som konceptuel litteratur samt autofiktion og hvordan, de kan gribes an. Sporet vil give dig inspiration til at læse og lytte på nye måder, samt anledning til selv at prøve kræfter med skrivekunsten. Vi skal være nysgerrige og kreative sammen i et trygt rum, og alle kan være med – uanset om du er mest til Dostojevskij eller Cardi B.
Et modul kan for eksempel forløbe sådan her: Vi introducerer til et begreb eller en vinkel på litteraturen og dykker ned i en relevant tekst, som kan danne ramme for en samtale og afsæt for en lille skriveøvelse.
Undervisere: Noah Frouvne Nayberg og Frederikke Hecksher – begge fra F18, og godt i gang med bacheloren på Litteraturhistorie i Aarhus. Noah begejstres gerne af et skævt fortælleforhold, og Frederikke elsker, når litteratur bliver sanselig på den ene eller anden måde.
Billedkunst som i folkeren
– grafik, stoffarvning og skulptur
I dette spor skal vi tilbage til folkeskolens billedkunstlokale! Vi skal både snakke lidt om kunsthistorien i forhold til de emner og materialer, vi skal arbejde med, men mest af alt skal vi selv lave billedkunst, som vi gjorde det i folkeren. I løbet af ugen kommer vi blandt andet til at arbejde med linoleumssnit og batikfarvning og skal også arbejde med skulpturer og lave selvportrætter/ avatars ud af alt fra gips, til papmache til readymades. Sporet kræver absolut ingen billedkunst-skills, men er også nice, hvis man har det.
Underviser: Marie Schou Agnild, E16. Marie læser kunsthistorie på Københavns Universitet og har ud over Grundtvigs Højskole gået på blandt andet Københavns Kunstskole og Engelsholm Højskole hvor hun har arbejdet med keramik, linoleum og akryl, malet og bygget skulpturer. Derudover underviser hun også skoleklasser i små billedkunstforløb på Heerup museum, og har udstillet på Charlottenborg Forårsudstilling.
Program
SØNDAG
15.00 Ankomst og indkvartering
17.00 Velkomst og ryste-sammen
18.00 Aftensmad
19.00 Bål og skumfiduser i parken
MANDAG
08.00 Morgenmad
08.45 Morgensamling
09.30 Spor
12.30 Frokost
14.00 Spor
18.00 Aftensmad
19.00 Rundbold i parken
20.30 Sangaften/ønskekoncert
TIRSDAG
08.00 Morgenmad
08.45 Morgensamling
09.30 Workshops: Byg et fuglehus, croquis, teatersport, yoga, foto m. Joachim mm.
12.30 Frokost
14.00 Spor
18.00 Aftensmad
19.00 Bezzerwizzer-turnering
22.30 Udendørs Bio
ONSDAG
08.00 Morgenmad
08.45 Morgensamling
09.30 Spor
12.30 Frokost
14.00 Workshops: Lejlighedssange, linoleumstryk, mad over bål, CTF med Jesper, Artivism, storytelling mm.
18.00 Aftensmad
19.00 Musik-banko. Baren åbner.
ONSDAGSFEST
TORSDAG
08.00 Morgenmad
08.45 Morgensamling
09.30 Badetur til Esrum Sø
12.30 Frokost
14.00 Spor
18.00 Aftensmad
19.00 Open Mic
FREDAG
08.00 Morgenmad
08.45 Morgensamling
09.30 Spor
12.30 Frokost
14.00 Workshops: Foto-fange m. Joachim, Radiobiograf m. Louise Krage, Mocktails mm.
16.00 Fernisering + Klargøring til fest.
18.00 Festmiddag
FESTAFTEN
LØRDAG
09.30 Brunch
11.30 Oprydning og rengøring
12.30 Fælles Farvel
Se alle sommerkurser