Sommerkursus: Grundtweek
Uge 29
16/7 – 22/07 2023
Grundtweek – Det bedste fra et højskoleophold kogt ned til en uge
Særlige priser for Grundtweek. Læs nederst på denne side.
Obs! Nye vilkår ved betaling.
Kursusbeskrivelse
På Grundtweek koges alt det bedste fra et 5 måneders højskoleophold anno 2023 ned til en oplevelsesrig sommerkursusuge.
Fokus er på det allerbedste ved højskolelivet: en række fede workshops, morgensamlinger, bangers fra højskolesangbogen, temafester etc.
I løbet af ugen følger du undervisningen på et spor, som er udviklet særligt til årets Grundtweek. På sporerne vil du møde en blanding af højskolens lærere og tidligere elever, som underviser i lige netop dét, de brænder mest for. Du vælger selv hvilket spor, du vil følge.
Ugen er tilrettelagt af Højskolens lærere i samarbejde med elevforeningens bestyrelse, der består af tidligere Grundtvigs-elever.
Kurset er åbent for alle, der har lyst til at opleve eller genopleve højskoleånden.
Kursusledere: Jesper Erland Christensen & Bodil Chemnitz
Jesper underviser på højskolens lange hold, hvor han bl.a. har fagene i Løb & Styrke, Aktiv i Naturen og Krop & Sind.
Bodil er også lærer på Grundtvigs lange hold, hvor hun begejstret diskuterer og underviser i bl.a. Filmfabrikken og Filmklassikere.
Medarrangører: Elevforeningen
Elevforeningen Grundtvigselever er en forening af tidligere elever på Grundtvigs Højskole, der arbejder for at vedligeholde den gode forbindelse og styrke sammenholdet mellem tidligere elever og højskolen.
Det sker gennem forskellige initiativer på og udenfor højskolen. Det vil som oftest være Gl. elevweekender, Grundtweek og Grundtvigs i byen.
Foreningens opgaver tager bestyrelsen sig af. Det er derfor også dem, der har været med til at arrangere en stor del af Grundtweek.
Vælg mellem 7 forskellige spor
I løbet af ugen følger du undervisningen på et spor, som er udviklet særligt til årets Grundtweek. På sporerne vil du møde en blanding af højskolens lærere og tidligere elever, som underviser i lige netop dét, de brænder mest for.
Du vælger selv hvilket spor, du vil følge.
RAKU
Drømmer du om at bruge dine hænder? På dette spor skal vi arbejde med ler og udforske den japanske tradition inden for RAKU-brænding. Måske har du prøvet det før, måske er du nybegynder – uanset bliver det lærerigt, hyggeligt og sjovt.
Vi vil lave flotte æsker i pladeteknik, og du vil lære teknikker til både formgivning og dekorering. Sidst på ugen vil vi brænde de flotte æsker i den udendørs rakuovn, og her skal du glæde dig til at se de flotte ting komme ud af ovnen! RAKU-brændt keramik er kendetegnet ved den sorte farve og krakeleringerne, der opstår når genstandene kommer fra ovnen og ned i spandene med savsmuld.
Vælger du dette spor skal du forvente, at vi kommer til at bruge 1-2 timer om fredagen efter frokost, da brænde-processen og efterfølgende oprydning godt kan tage lidt tid.
Du skal desuden medbringe lukkede sko samt langærmede busker og trøje i bomuld, som gerne må komme til at lugte af røg.
Underviser: Sarah Stampe Lund
Sarah underviser på Grundtvigs Højskole siden 2019 i fagene raku, bushcraft, friluftsliv og tekstil-fag. Sarah er uddannet tøjdesigner, har lavet keramik i mange år og undervist på både højskole og aftenskole. I 2022 blev Sarah færdig med uddannelsen til friluftsvejleder.
Eksistensens ekkokammer
I dette spor bliver der sat spørgsmålstegn ved dine forestillinger og fordomme om verden og eksistensen. Den grundlæggende idé med faget er at introducere forskellige tekster – litterære, filosofiske, historiske, psykologiske – der behandler selvet, jeg’et eller du’et på forskellig, gerne konfronterende og kontroversiel, vis, og som kan danne grundlag for diskussion.
Vi skal altså læse, reflektere og sætte ord på de oplevelser, teksterne bærer med sig og forhåbentlig blive lidt klogere. Det bliver i hvert fald oplysende.
Underviser: Johan Bolding Rasmussen (F18)
Johan har netop færdiggjort sin bachelor iidéhistorie med tilvalg i tysk. Da Johan i sin tid gik på Grundtvigs, havde han det som en fisk i vandet til fagene ”Politik”, ”Filosofi”, ”Eksistentialisme” og ”Politiske idéer”. Det var kun lettere modvilligt, at han blev lokket med til ”Sammenspil”.
Sprogsuppen
I sprogsuppen skal vi lege med sproget. Vi skal arbejde med forskellige genrer, formater og benspænd og det er lige meget om man foretrækker science fiction eller St. St. Blicher; der er plads til at skrive det hele.
Sporet er for dig, der kan lide at skrive eller læse, uanset om du har gjort det i årevis eller lige lært din abc. Så længe du er nysgerrig og har lyst til at dykke ned i en kurvfuld skriveopgaver, oplæsninger, hygge og halve sætninger, er det her, du hører til.
Underviser: Liv Ea Vestlev (E21)
Liv debuterede fra Forfatterskolen for Børne- og Ungdomslitteratur i 2018 og udgav samme år sin første bog. I august 2021 – samme uge som hun startede på Grundtvigs Højskole med fotografi som A-fag – udgav hun sin digtsamling lys bliver til løv. Til hverdag arbejder hun med undervisning i kreativ skrivning for børn og unge og tager så ofte som muligt i skoven med en lup og et par gummistøvler. Hendes yndlingsbog er Ronja Røverdatter og hendes yndlingsord er ‘og’.
Jern & yoga
Dette er sporet til dig, der ikke er bange for at få sved på panden og ømme lår! Vi vil få pulsen op med styrketræning, og komme helt i zen med yoga og meditation. Vi skal prøve kræfter med styrketræning fra både crossfit og gymnastik, samt dyrke yoga med elementer fra vinyasa- og hatha-yoga.
Sporet vil byde på inspiration til jeres træning efter Grundtweek, og vil også introducere jer til yoga som mirakelmiddel mod tømmermænd.
Vi håber, at du har lyst til at deltage, uanset om du har erfaring med træning og yoga eller ej. I en uge fyldt med fest og foredrag, glæder vi os til at bevæge os med jer!
Undervisere: Conrad Bremer Obling (F22) & Vitus Ravn-Kyhn (F22)
Under deres højskoleophold arrangerede de styrketræning og yoga med stor tilslutning, hvilket har været motivation til oprettelsen af dette spor.
Conrad er tidligere elitegymnast i landsholdsregi og er uddannet gymnastiktræner. Han har for nyligt erhvervet sig et certifikat i pædagogisk idræt gennem sit arbejde i Idrætsbørnehuset. Vitus har i mange år spillet fodbold og har en fodboldtræneruddannelse.
Både Conrad og Vitus har flere års erfaring som trænere i henholdsvis gymnastik og fodbold. De bor nu sammen i København og elsker at træne og drikke øl sammen i deres fritid.
Danmarks sange
På dette spor skal vi spille fed musik om Danmark. Fra Carl Nielsen til Andreas Odbjerg – fædrelandet har alle dage været et kært emne i musikken. Udover at spille sammen skal vi også blive lidt klogere på, hvorfor dælen man skriver sange om et land. Så smør stemmebåndet og husk trompeten, så vi sammen kan kanalisere vores indre C.V. Jørgensen og kritisere småborgerligheden, synge smukt om de danske grønne lunde eller længes mod den danske festival som Birthe Kjær.
Erfaring med at spille et instrument tages imod med kyshånd men er ikke et krav.
Undervisere: Mads-Ole Østergaard Nielsen og Agnes Valbjørn Stavnsbjerg (F18)
De gik begge på Grundtvigs i foråret 2018 og tog dér alle de musikfag de kunne. Efterfølgende har de forfulgt musik-karrierevejen på henholdsvis Populærmusik & Lydproduktion ved AAU og musikvidenskabelig bachelor ved AU.
Film, film, film….
Bliv kreativt udfordret med et kamera eller en mobiltelefon i hånden. Vi leger frit med filmgenre fra dokumentar og fiktion til videokunst og installationsvideoer og løser opgaver, som fx kan være: ”Lav en film om verdens uhyggeligste fødselsdag” eller ”Lav en film om tilblivelsen af et maleri – fra lærredets synsvinkel” eller ”Lav en film, hvor alt bliver filmet fra neden” eller ”Lav en film om et hemmeligt liv”.
Det bliver en uge, hvor vi leger med filmmediet, hygger igennem, laver sjove historier ud fra mærkelige idéer og spiser selvfølgelig en masse popcorn.
Kendskab til kameraer er intet krav. Alle er velkomne.
Underviser: Bodil Chemnitz
Bodil underviser til dagligt på Grundtvigs Højskole. Jeg har undervist i filmproduktion med faget Filmfabrikken i 12 år, og synes stadig det er et forunderlig, udfordrende og inspirerende fag. Jeg underviser også i analysefag som Filmklassikere og Film på stribe (film efter år 2000), hvilket jeg elsker, men filmproduktion er faget, hvor man for alvor kan lege, prøve alle mulige idéer af og pludselig stå med et fedt produkt i hænderne.
Tryk og Chill
På Tryk og Chill er motivet i fokus. Vi skal i løbet af ugen prøve kræfter med alt fra kartoffeltryk og linoleumstryk til broderi, og så skal vi snakke om og arbejde med, hvordan man finder inspiration til sine motiver.
Vi skal særligt arbejde med konturen, altså stregen, som typisk kendetegner både linoleumstryk og broderi. Vi skal udforske hvordan der findes uendeligt mange visuelle udtryk, og hvordan man gennem stregtegningen både kan skabe helt simple genkendelige motiver og komplekse fortællinger.
Kom og tryk og chill – alle kan være med!
Underviser: Marie Agnild (E16)
Til daglig læser Marie kunsthistorie på KU, men arbejder meget kreativt ved siden af. Hun beskæftiger sig med konturen som rammen i sit eget kreative arbejde, hvor hun for tiden primært laver keramik, linoleumstryk og broderi.
Udover Grundtvigs Højskole har Marie også gået på Københavns Kunstskole og Engelsholm Højskole, og arbejdet som omviser og underviser i billedkunstlokalet på Heerup museum. Hun har også bl.a. udstillet på Charlottenborg Forårsudstilling i 2020.
Søndag
15.00-17.00: Ankomst med boller i gaden
16.30: 1. rundvisning
17:45: 2. rundvisning
17.00 Velkomst i foredragssalen
18.00: Aftensmad
19.00: Ganggruppemøde
19.30-21.00: Samtalesalon v. Bodil Chemnitz
21.00: Bålaften
Mandag
8.00-8.45: Morgenmad
8.45-9.25: Morgensamling
9.30 – 12.00: Dit valgte SPOR
12.15: Frokost
14.00-16.30: Løb og ryste sammen
18.00: Aftensmad
20.00: Sangaften v. Mads Ole & Bodil Chemnitz
Tirsdag
8.00-8.45: Morgenmad
8.45-9.25: Morgensamling
9.30 – 12.00: Dit valgte SPOR
12.15: Frokost
14.00-16.30: Dit valgte SPOR
18.00: Aftensmad
20.00: Koncert m. iomfru
21.00-ish Musik-banko
23.00 Fest
Onsdag
09.00: Morgenmad
09.30: Rengøring
10.15-12.00 Workshop
12.15: Frokost
14.00-16.30: Dit valgte SPOR
18.00: Aftensmad
20.00: Fri aften med Onsdagsmix (alle kan byde ind arrangementer), Rúni vil åbne kaffebaren
22.00: Udendørs bio
Torsdag
8.00-8.45: Morgenmad
8.45-9.25: Morgensamling
9.30 – 12.00: Dit valgte SPOR
12.15: Frokost
14.00 – 15.30: Foredrag v. Prince Henry
17.00: Ganggruppemøde
18.00: Aftensmad
20.00: Open mic
Fredag
8.00-8.45: Morgenmad
8.45-9.25: Morgensamling
9.30 – 12.00: Dit valgte SPOR
12.15: Frokost
14.00-16.30: Pynt og klargøring til fest
17.00: Koncert og fernisering
18.00: Aftensmad og fællesbillede i parken
18.30 Festmiddag/ Afslutningsfest
Lørdag
9.30: Brunch, oprydning + rengøring
11.30: Farvel og tak for denne gang <3
Der tages forbehold for ændringer i programmet
Særlige priser for Grundtweek
Studierabat! Særpris for studerende under 30 (flersengsværelser)
2.450
kr. pr. person
Prisen er en totalpris, som inkluderer al undervisning, fuld kost og logi, sengetøj og linned, håndklæde, slutrengøring, undervisning, de i programmet nævnte udflugter m. evt. entré (bortset fra, hvor andet anført; f.eks. individuelt materialeforbrug eller transport på kreative kurser).
Afbestillingsforsikring
200
kr. pr. person
Tillæg: Specialkost v. laktose- eller glutenallergi:
200
kr. pr. person
Tidligere elever og dermed medlem af elevforeningen får 750 kr. i rabat pr. kursus. Kombiner med studierabatten (flersengsværelse) *Særligt: kun for Grundtweek! =
1.700
kr. pr. person
Se alle sommerkurser