Sommerkursus: Kalaallit Nunaat Grønlændernes land
Uge 26
Kom og vær med til en demokratisk samtale om Grønland og Rigsfællesskabet med et afsæt i både geopolitik og grønlandsk kultur
Coronavirus og sommerkurser
Se priserne for kurset her
Foto: Rebecca Gustafsson/Visit Greenland. Makeup af Natascha Pedersen
Kursusbeskrivelse
Rigsfællesskabet er under forandring. I Grønland arbejdes der på et udkast til den første forfatning, og det rejser en række væsentlige spørgsmål.
Er Grønland ved rive sig løs? Vil Grønland vælge USA som partner i stedet for Danmark? Eller er det lige omvendt: Vil fællesskabet mellem Danmark og Grønland blomstre – som reaktion på de voldsomme klimaforandringer og stormagternes oprustning i Arktis?
Donald Trump ville købe Grønland – amerikanernes stærke fokus på Grønland fortsætter efter ham. Kina lurer i kulissen.
I år er det 300-året for Hans Egedes ankomst til Grønland, men er der overhovedet noget at fejre? Grønlænderne husker langt fra kun kolonitiden for det gode, og historier om eskimo-is og overmalede statuer finder i stigende grad også vej til de danske medier.
Kom og vær med til en demokratisk samtale om Grønland og Rigsfællesskabet med et afsæt i både geopolitik og grønlandsk kultur.
Kursusledere: Martine Lind Krebs, Martin Breum og Ditte Thomassen
Kursusledere
Martin Breum er journalist, forfatter og foredragsholder. Han hører til landets førende iagttagere af udviklingen i Arktis og Rigsfællesskabet. Han er forfatter til bøgerne Balladen om Grønland og Hvis Grønland river sig løs og har en tredje bog på vej om amerikanernes interesse i Grønland. Derudover har han bl.a. produceret dokumentarserien Rigsfællesskabets Historie og to nye dokumentarudsendelser om Kongehusets forhold til Grønland og Færøerne.
Martine Lind Krebs er antropolog og journalist. Hun er vokset op i den grønlandske by Sisimiut og har arbejdet på KNR – Grønlands Radio i 8 år. I dag er hun selvstændig journalist og tekstforfatter bl.a. redaktør på det grønlandske kvindemagasin Arnanut samt tilknyttet Det Grønlandske Hus i København. Hun er særligt optaget af udviklingen på den grønlandske kulturscene samt de post-koloniale debatter, som finder sted i feltet mellem Grønland og Danmark.
Ditte Thomassen er lærer og viceforstander på Grundtvigs Højskole.
Program
Søndag d. 27. juni
15-17 Ankomst og indkvartering. Te, kaffe og brød.
15.30 + 16.30 – rundvisning på skolen
17.15 Fælles velkomst i foredragssalen
18.00 Aftensmad
19.30 Anslag til ugen – grønlandske tematikker, program og quiz
21.15 Aftencafé med højskolesang og fortælling
Mandag d. 28. juni
08.00 Morgenmad
09.00 Morgensamling
10.00 Grønlands vej mod selvstændighed – foredrag af Martin Breum
Grønland og Danmark har været tæt vævet sammen i de seneste 300 år, men modsætningerne er stadig markante. 67 % af de grønlandske vælgere støtter visionen om et selvstændigt Grønland, mens beslutningstagerne i Danmark trækker i anden retning. Stadig flere danske politikere er optaget af at bevare Rigsfællesskabet – af politiske, historiske og kulturelle årsager. Hvad skal vi mene om Rigsfællesskabets fremtid? Og hvad skal vi stille op med USA’s interesse i Grønland? Journalist og forfatter Martin Breum tegner det helt store billede og lægger op til debat.
14.00 Paneldebat: Kæmpe eskimo, overmaling og mental afkolonisering
Sidste sommer ramte Grønland for alvor de danske medier. Først da aktivister overmalede statuen af missionæren Hans Egede i Nuuk, og dernæst opstod der debat om brugen af betegnelsen eskimo. Vi har inviteret nogle af stemmerne fra debatten, der denne eftermiddag vil diskutere, hvad det egentlig var der skete og hvorfor.
Foreløbige tilsagn fra panelmedlemmer: Juno Berthelsen (Foreningen Nalik), Astrid Nonbo Andersen (idéhistoriker), Jens Heinrich (historiker)
Inviteret: Martin Appelt (Nationalmuseet)
17.00 Samtalesalon i parken
18.00 Aftensmad
19.30 Fortællinger fra Grønland ved skuespiller Makka Kleist
Makka Kleist er en af Grønland absolut største fortællere. Uddannet på Tuukkaq Teatret, medvirkende i adskillige grønlandske teateropsætninger, medstifter og rektor for Grønlands Nationalteaterskole – få har sat så stort præg på Grønlands teaterhistorie som hende. Denne aften vil hun med afsæt i de grønlandske myter fortælle om den grønlandske kultur og bagefter svare på spørgsmål.
21.15 Bålaften
Tirsdag d. 29. juni
08.00 Morgenmad
09.00 Morgensamling
10.00 Grønlænder i Danmark – samtale med medlemmer af Foreningen Nalik
Der bor 15.000 grønlændere i Danmark, men de fleste danskere ikke kender ret meget til grønlandsk kultur og historie. Vi har inviteret medlemmer fra Foreningen Nalik, der arbejder for at skabe en rigere fortælling om Grønland, til en samtale om kulturelle forskelle og livet som grønlænder i Danmark.
14.00 Workshops – mad og sælskind
Smag på Grønland: Vi få besøg af en af Grønlands bedste kokke, der serverer smagsprøver og fortæller om de fantastiske grønlandske råvarer.
Sy i sælskind: Vi skal selv prøve at arbejde i sælskind, samtidig med at vi bliver klogere på sælfangererhvervet, EU’s importforbud og brugen af sælskind i modeindustrien.
18.00 Aftensmad
19.30 Sumé – Lyden af en revolution – filmaften
I 1970’erne sætter et ungt, politisk rockband ord på grønlændernes længsel efter frihed og medbestemmelse, og snart er landet i gang med sit første store opgør med kolonimagten Danmark. Og med sin egen selvforståelse. Vi får besøg af filmens producer, der introducerer filmen og den tid, Sumé blev skabt i.
21.15 Aftencafé med højskolesang og fortælling
Onsdag d. 30. juni
08.00 Morgenmad
09.00 Morgensamling
10.00 Grønlandsk mode og nationbranding – foredrag med ph.d. Rosannguaq Rossen
Rosannguaq Rossen er Grønlands første forsker i design og mode. Hun er særligt optaget at den vestgrønlandske kvindedragts sammenhæng med identitetsdannelse og branding af Grønland som nation. Og så er hun en fantastisk formidler, der gennem billeder tager os med på en historisk rejse med blik for beklædning i Grønland.
11.00 Inuittatoveringer – foredrag med tatovør Maya Sialuk Jacobsen
Med kristendommens komme til Grønland forsvandt en tusindårig tradition for tatovering, blandt andet i ansigtet. De senere år er mønstrene og symbolerne blevet vakt til live, og flere og flere grønlandske kvinder og mænd bærer nu igen de ansigtstatoveringer, som har været forsvundet i 300 år. En af dem, der forsker i og arbejder på at genindføre inuit-tatoveringer er Maya Sialuk Jacobsen, som kommer og deler sin viden og passion med os.
14.00 Tupilakker, kamikstøvler og rap-musik – foredrag af Martine Lind Krebs
Kulturområdet var et af de første ansvarsområder, som de grønlandske ledere selv tog ansvaret for, da Grønland fik hjemmestyre – og det er ikke tilfældigt. Siden 70’erne har den grønlandske kulturscene været et spejl for den nationale udvikling og den politiske bevidsthed. I dette foredrag tager Martine Lind Krebs os på rejse gennem topaktuelle strømninger på den grønlandske kulturscene.
18.00 Aftensmad
19.30 “Paradismageren” – foredrag og koncert
Kordirigent og komponist Jakob Høgsbro, der er korleder på det sideløbende korkursus, fortæller denne aften om arbejdet med at skrive en helt ny opera, og professionelle operasangere synger uddrag.
21.15 Aftencafé med højskolesang og fortælling
Torsdag d. 1. juli
08.00 Morgenmad
09.00 Morgensamling
10.00 Klimaforandringer og Grønlands fremtid – foredrag af professor Minik Rosing
Minik Rosing er en af Danmarks mest anerkendte forskere og formidlere. Han er manden, der med sin forskning rykkede jordens alder med 200 millioner år, og siden har han flere gange været i centrum for store debatter om Grønlands fremtid. Gennem hans foredrag får du en gribende indsigt i hans fund og forskning i geologiens univers, fortalt så alle kan følge med.
14.00 Forsvarets opgaver i Grønland – foredrag ved Jakob Rousøe, Arktisk Kommando
Foredrag om det danske forsvars rolle i Grønland, de nye trusler fra Kina og Rusland og USA’s fornyede interesse for Grønland.
16.00 Åben debat om Rigsfællesskabet
Martin Breum lægger op til debat – nu er det jeres tur. Hvad skal man mene om Rigsfællesskabets fremtid? Giver det mening at et flertal af grønlænderne gerne vil løsrive sig fra Danmark? Ellers skal Rigsfællesskabet fastholdes i sin nuværende form? Findes der alternativer? Hvad mon USA ønsker sig?
18.00 Aftensmad
20.00 Koncert med de to grønlandske musikere Ulf Fleischer og Klaus Geisler
Vi slår dørene op for en fantastisk musikalsk aften, hvor vi skal møde to fremtrædende personer fra Grønlands kulturscene.
Ulf Fleischer er folkesanger, især kendt fra Paarisa Band, der i 80’erne var med til at sætte fokus på HIV i Grønland. Han er opvokset i kulminebyen Qullissat, der inden dens lukning havde et af Grønlands mest farverige kulturliv. Ulf kommer med sin guitar og spiller og synger og fortæller for os.
Klaus Geisler er den første grønlandske skuespiller, der har vundet en dansk Reumert-pris, hvilket han gjorde i 2019 for sin rollen i stykket Angutivik – om den grønlandske mand. Uddannet fra Grønlands Nationalteaterskole – har Klaus beskæftiget sig både med den grønlandske maske- og trommedans – og det vil han dele med os denne aften.
Fredag d. 2. juli
08.00 Morgenmad
09.00 Morgensamling
10.00 Møde med grønlandsk kunstner
Denne formiddag skal vi møde en prominent kunster fra den grønlandske kunstscene, der vil vise eksempler på sin kunst.
14.00 Grønlands og Rigsfællesskabets fremtid – politisk paneldebat
Skal Grønland løsrive sig fra Danmark? Hvordan skal forholdet mellem Danmark og Grønland se ud i fremtiden? Skylder Danmark Grønland en undskyld for kolonitiden? Hvordan skal man forholde sig til USA’s Kina’s og andres stigende interesse for Grønland? Det er nogle af de spørgsmål, som panelet denne dag skal tage stilling til.
Inviteret: De to grønlandske folketingsmedlemmer Aki-Matilda Høegh-Dam (Siumut), Aaja Chemnitz Larsen (IA), Rasmus Jarlov (Konservative) Kasper Roug (Socialdemokraterne).
Ordstyrer: Martin Breum
17.00 Korkoncert
Koret fra det sideløbende korkursus optræder med værket “Runeskrift” med tekst af Rune T.Kidde og musik af Jakob Høgsbro. Koret akkompagneres af en strygekvintet fra DR Symfoniorkestret.
18.30 Festmiddag
Lørdag d. 3. juli
8.30 Brunch
10.00 Fælles afsked
10.30 Afrejse
Faste tider:
Kl. 8.00-9.00 Morgenmad
Kl.10.30 Formiddagskaffe
Kl. 12.15 Frokost (buffet)
Kl.15.30 Eftermiddagskaffe
Kl. 18.00 Aftensmad (2 retter)
Kl.21.00 Aftenkaffe og bar (dette tidspunkt varierer alt efter aftenens program)
Baren holder åbent ca. 15 minutter før frokost og aftensmad
Se alle sommerkurser