Sommerkursus: Grønland 2023
Uge 28
9/07 – 15/07 2023
Kalaallit Nunaat – Grønlændernes land: En demokratisk samtale om Grønland og Rigsfællesskabet
Obs! Nye vilkår ved betaling
Kursusbeskrivelse
Kalaallit Nunaat – Grønlændernes land
Rigsfællesskabet er under forandring, og sjældent har forholdet mellem Grønland og Danmark været så fremtrædende på dagsordenen.
Hvordan ser fremtidens rigsfællesskab ud? Er Grønland ved at rive sig løs? Eller vil fællesskabet mellem Danmark og Grønland blomstre som reaktion på de voldsomme klimaforandringer og stormagternes oprustning i Arktis? Hvad betyder det, når unge grønlændere kræver afkolonisering? Og hvordan afspejler den grønlandske kulturscene udviklingen i Grønland lige nu?
Det er nogle af de spørgsmål, vi vil forsøge at besvare sammen med ugens interessante foredragsholdere. Kurset vil også byde på grønlandske kulturoplevelser, kreative workshops og meget mere.
Kom og vær med til en demokratisk samtale om Grønland og rigsfællesskabet med afsæt i både geopolitik og grønlandsk kultur.
Kursuslederne
Martine Lind Krebs: Uddannet antropolog og journalist. Hun er vokset op i den grønlandske by Sisimiut og har arbejdet på KNR – Grønlands Radio i 8 år. I dag er hun selvstændig journalist og tekstforfatter og producerer bl.a. undervisningsmaterialer om Grønland for Det Grønlandske Hus i København og skriver på en historisk bog om relationen mellem Grønland og Danmark. Hun er særligt optaget af udviklingen på den grønlandske kulturscene samt de postkoloniale debatter, som finder sted i feltet mellem Grønland og Danmark.
Vanessa Pröschold: Uddannet i statskundskab og journalistik, tidligere journalist på Kristeligt Dagblad og Politiken og leder af Politikens debattør- og kritikerskole. Hun er vild med politik, journalistik og projektledelse og har gennem sit arbejde på Politiken og Kristeligt Dagblad udviklet indhold til Folkemødet, projekter og festivaler. Vanessa underviser i politik, projektledelse og journalistik på Grundtvigs Højskole.
Program
Søndag d. 9. juli
15-17 Ankomst og indkvartering
16.00 Rundvisning på skolen
17.15 Fælles velkomst i foredragssalen
18.00 Aftensmad
19.30 Strømninger på Grønlands kulturscene – foredrag v./ Martine Lind Krebs
Med eksempler fra den nyere grønlandske kulturscene vil antropolog og journalist Martine Lind Krebs tage jer med på rejse til Grønland, hvor kunsten ofte er et spejl for udviklingen i samfundet. Vi skal både forbi Melodi Grand Prix, til rap-koncert og undertøjsshow og på jagt efter street art. Glæd jer til en hyggelig aften med masser af grønlandsk musik, kunst og kultur.
21.15 Aftencafé med højskolesang og fortælling
Mandag d. 10. juli
08.00 Morgenmad
09.00 Morgensamling
10.00 Grønlands vej mod selvstændighed. Foredrag v./ historiker Einar Lund Jensen
Hvad er der sket i forholdet mellem Danmark og Grønland gennem de sidste 100 år, fra det første kongebesøg i Grønland ved 20-året for kolonisering i 1921 og til i dag – og hvordan har det i denne periode set ud med ligestillingen mellem Danmark og Grønland? Det vil historiker og tidligere museumsinspektør fra Nationalmuseet Einar Lund Jensen gøre os meget klogere på i dette foredrag, hvor han også vil belyse, hvordan grønlandske politikere og samfundsgrupper har været den drivende kraft i forandringen af forholdet mellem Grønland og Danmark.
12.15 Frokost
13:00 Frivilligt tilbud: gymnastik
14.00 Moderne design og kulturarv – foredrag med arkitekt og møbeldesigner Aviaaja Ezekiassen
Mød den prisbelønnede grønlandske arkitekt Aviaaja Ezekiassen, som mange nok kender fra tv-programmet Danmarks næste klassiker. Aviaaja vil fortælle om sit arbejde som selvstændig designer, og hvordan hun arbejder bevidst med at integrere fortællinger i sine designs, hvor hun trækker på sin grønlandske kultur. Det er der blandt andet kommet syv spændende møbler ud af, som skal vises på udstillingen Seven Subjects i Odense til vinter. Aviaaja Ezekiassen modtog i 2022 Finn Juhl Prisen for sine designs.
18.00 Aftensmad
19.15 Foredrag med sprogforsker Michael Ejstrup.
I Norden har vi ikke bare mange sprog, vi har også mange helt forskellige sprogfamilier. De nordgermanske sprog, det finske sprog og det grønlandske sprog er så forskellige i deres opbygning, grammatik og ordforråd, som det næsten kan lade sig gøre. Nogle sprogsamfund hæger voldsomt om ordene og grammatikken, mens andre hylder det nye og anderledes. Islændingenes og danskernes holdninger til sprogforandringer er væsensforskellige, mens nordmændene og svenskerne nok snarere indtager mellempositioner. I foredraget fortæller Michael Ejstrup om forskelle og ligheder i de nordiske sprog og giver lydeksempler på det meste. Michael Ejstrup er sprogforsker, forfatter, foredragsholder og cand.mag. i lingvistik og retorik om sproglig kultur og mangfoldighed.
20.30 Dansemik, hvor vi skal lære at danse Kalattuut – grønlandsk polka.
21.15 Bålaften
Tirsdag d. 11. juli
07:30 Frivilligt tilbud: gymnastik
08.00 Morgenmad
09.00 Morgensamling
10.00 Rigsfællesskabet før – nu og i fremtiden. Foredrag v. Mikaela Engell og Michael Zilmer-Johns
Hvordan har udviklingen i forholdet mellem Grønland og Danmark gennem de seneste år set ud fra nærmeste hold, og hvordan kan fremtidens rigsfællesskab se ud? Vi får besøg af to topembedsmænd, som hver især har haft første parket til udviklingen inden for Rigsfællesskabet. Mikaela Engell var rigsombudsmand i Grønland i 11 år frem til 2022, og Michael Zilmer-Johns er tidligere direktør i Udenrigsministeriet og ambassadør i NATO.
12.15 Frokost
14.00 Min barndom i Grønland, foredrag ved Iben Mondrup
Iben Mondrup er vokset op i Qeqertarsuaq, en lille by på Diskoøen ved Grønlands vestkyst. Hendes forældre var tilflyttere og en del af den danske arbejdsstyrke, som var i Grønland for at hjælpe med moderniseringen af landet. Grønland skulle fordanskes, alle børn skulle lære at tale og skrive dansk. Den gamle kultur skulle erstattes med en ny, man skulle gøre en god dansker ud af grønlænderen. I dag virker den plan absurd, og Grønland har også siden fået både hjemmestyre og selvstyre og er i fuld fart på vej til selvstændighed. Kritikken af den danske tilstedeværelse i landet er taget til de senere år. Men hvordan var det at være barn under disse vilkår? Og opleve den velmenende, men racistiske politik, man bedrev dengang?
Foruden at være en fortælling om livet i Arktis med sultne slædehunde, vådeskudsulykker og små og store intriger handler foredraget om en særlig periode i den dansk-grønlandske historie, hvor mange danske familier rejste ud for at leve på en ny måde i radikalt anderledes omgivelser – noget som ikke mindst børnene måtte lære at leve med.
18.00 Aftensmad
19:30 Dokumentar “OK Zoomer – woke på højskole”. Film, foredrag og debat v. Bodil Chemnitz om højskolerne midt i en brydningstid.21:30 Aftencafé med højskolesang
Onsdag d. 12. juli
07:30 Frivilligt tilbud: gymnastik
08.00 Morgenmad
09.00 Morgensamling
10.00 Til gavn for Grønland, til ære for Danmark, foredrag ved lektor Kirsten Thisted
De fleste danskere er overbevist om, at danskernes gerning i Grønland har været til gavn for Grønland. Kirsten Thisted har i bogen Stemmer fra Grønland givet ordet til mennesker der boede i Grønland i brydningstiden i 1920’erne, og hun tegner med deres hjælp et mere nuanceret billede af den dansk-grønlandske relation. Kirsten Thisted er lektor, ph.d. ved Københavns Universitet. Hun har siden 1980’erne forsket i grønlandsk litteratur samt i relationerne mellem Grønland og Danmark.
12.15 Frokost
14.00 Workshops: Kreativt værksted, foredrag og radiobiograf.
Denne eftermiddag er der lagt op til blandede bolcher med forskellige workshops og foredrag, som man selv kan vælge mellem. Prøv for eksempel kræfter med at sy i sælskind, eller læn dig tilbage og lyt til en spændende podcast.
18.00 Aftensmad
19.30 Filmaften: Ivalu – med intro til den grønlandske filmscene
Vi ser den oscarnominerede kortfilm Ivalu, som er instrueret af danske Anders Walter og grønlandske Pipaluk Kreutzmann Jørgensen, og filmet i Grønland med grønlandske skuespillere. Til at introducere filmen og fortælle os om den grønlandske filmscene får vi besøg af producer og ejer af Ánorâk Film Emile Hertling Péronard, der var co-producer på Ivalu.
21.15 Aftencafé med højskolesang og fortælling
Torsdag d. 13. juli
08.00 Morgenmad
08.30 Ekskursion til Knud Rasmussens Hus og foredrag
I disse år fejres 100-års jubilæet for Knud Rasmussens legendariske Femte Thule Ekspedition. Ekspeditionen bragte Knud Rasmussen og de øvrige forskere stor berømmelse, og museumsværterne vil på denne formiddag vise os rundt i Knud Rasmussens Hus og fortælle om ekspeditionen.
15.00 Rollespil v./ sceneinstruktør og underviser Siri Paulsen. Som underviser på Nordatlantens Brygge har Siri udviklet en række rollespil målrettet udskolingen og gymnasierne, og det er disse rollespil vi i dag skal prøve kræfter med. Med afsæt i fire forskellige eksempler fra grønlandshistorien demonstrerer rollespillene effekten af kolonialistisk tankegang og lovgivning i Grønland.
18.00 Aftensmad
20.00 Performance v./ Mads Lumholt
Mads Lumholt, som både er uddannet sanger og indenfor online markedsføring, fortæller om sin barndom i Grønland og om den grønlandske kultur og musikalske tradition. Det krydrer han med udvalgte både grønlandsksprogede sange samt et par kendte sange, der passer til lejligheden. Mads har arbejdet for turistorganisationen Visit Greenland siden 2008 og fortæller også om de mange samfundsmæssige udfordringer, Grønland står overfor i dag.
Fredag d. 14. juli
08.00 Morgenmad
09.00 Morgensamling
10.00 Foredrag v. Lisbeth Valgreen
Lisbeth Valgreen, som er cand. mag. i grønlandske og arktiske studier, har i mange år arbejdet med formidling om Grønland i Danmark og udlandet. I dette foredrag vil hun sætte fokus på behovet for undervisning om Grønland i den danske grundskole og på ungdomsuddannelserne som værktøj til mere viden, færre fordomme og et bedre samarbejde. Det er besluttet, at rigsfællesskabet skal ind som punkt i historiekanon i grundskolen. Lisbeth vil give nogle bud på, hvordan man formidler om det moderne Grønland på baggrund af historisk materiale, så gamle stereotype opfattelser af Grønland og grønlændere ikke regenereres hos de næste generationer.
12.15 Frokost
14.00 Debat: Fremtidens Rigsfællesskab
Nu er det blevet jeres tur. Denne eftermiddag er der lagt op til debat om Grønland og fremtidens Rigsfællesskab. I grupper skal vi diskutere forskellige spørgsmål og efterfølgende debattere dem i fællesskab. Moderator: Vanessa Pröschold og Martine Lind Krebs
17.00 Korkoncert
19.00 Festmiddag
Lørdag d. 15. juli
8.30 Brunch
9.30 Fælles afsked
10.30 Afrejse
Der tages forbehold for ændringer i programmet
Se alle sommerkurser