Skriv selv - Arrangeret med Gyldendal

uge 25

Mød bl.a.: Niels Frank, Trisse Gejl, Peder Frederik Jensen, Josefine Klougart, Hanne Kvist, Pablo Llambías og redaktører fra Gyldendals Forlag.

Tilmeld dig dette kursus!
Kursusbeskrivelse

Intensivt skrivekursus med undervisning af etablerede forfattere. Kan man lære at blive forfatter? Sikkert ikke. Men man kan helt sikkert gennem øvelse, vejledning og konstruktiv kritik udvikle sit sprog, sine udtryksmidler og sin evne til at læse sig selv kritisk. Det er, hvad vi tilbyder på kurset Skriv selv. Kurset henvender sig til alle, som gerne vil prøve kræfter med at skrive, med særlig fokus på skønlitteratur.

Ved kursusstart vælger du to af de seks skriveværksteder, som udbydes. Hvert skrive-værksted løber over to dage (Manus over fire dage). Vi udbyder skriveværksteder inden for prosa, lyrik, manuskriptudvikling, ideudvikling og plot, erindringer og tekster for børn og unge. I løbet af ugen vil der være oplæg om skrivningens genrer og teknikker og praktiske skriveøvelser med efterfølgende kritik. Der vil være mulighed for at få kritik på egne medbragte tekster (max. 10 sider) af redaktører fra Gyldendals Forlag.

Kurset vil desuden byde på kritikersalon, forfattermøde med Josefine Klougart, koncert, udflugt og en masse højskolehygge.

Kursusleder: Henrik Rasmussen

Underviserne og deres skriveværksteder:

Niels Frank har udgivet seks digtsamlinger, senest Små guder, der modtog Montanas Litteraturpris i 2009. Han har desuden udgivet kortprosasamlinger og litterære essays, heriblandt Alt andet er løgn, som han i 2008 fik Georg Brandes Prisen for. I 2013 udkom Nellies bog, hans første roman. Bogen blev præmieret af Statens Kunstfond og blev desuden tildelt Kritikerprisen af de danske litteraturkritikere. I 2015 udkom portrætsamlingen Tristhedens historie. Niels Frank var rektor på Forfatterskolen 1996-2002.

Skriveværksted: Lyrik og kortprosa. Det er muligt at vælge mellem to skrivekurser for både lyrikere og kortprosaister. På det første kursus prøver vi kræfter med lyrikken og den korte prosa ved hjælp af en række simple skriveøvelser. Kurset egner sig bedst til dem, der kun har skrevet lidt lyrik hhv. kortprosa før eller slet ingen. På det andet kursus tager vi udgangspunkt i kursisternes egne tekster. Vi læser teksterne op og diskuterer indhold og form. Sammen formulerer vi forslag til videre arbejde for den enkelte. Kursus nummer to forudsætter, at man medbringer egne digte eller kortprosatekster.

Trisse Gejl er roman- og novelleforfatter med otte romaner og en lang række noveller bag sig. Blandt andet den prisnominerede roman Patriarken (2006), samt Skjul (2008) og Siden blev det for pænt (2011). Hendes ottende roman Ulvekvinten udkom i foråret 2016 og blev nomineret til Blixenprisen. Trisse Gejl er underviser i skrivekunst på Syddansk Universitet.

Skriveværksted: Prosa. Bliv bedre til at skrive prosa. Gennem enkle skriveøvelser føres du ud af hverdagssproget og ind i det skønlitterære. Herinde skal vi skrive tekster. Vi gennemgår en række strukturelle værktøjer og sproglige virkemidler med udgangspunkt i de tekster, I selv skriver. Alt sammen for at blive mere bevidst om sprog, tone og hvad der virker, uanset om du gerne vil skrive kortprosa, noveller eller romaner.

Peder Frederik Jensen er uddannet fra Forfatterskolen i 2006 og er også uddannet bådebygger. Han debuterede i 2007 med romanen Her står du og har siden udgivet Udsigter (kortprosa), Læretid (roman), Banedanmark (novellesamling), Vold (roman) og senest monologen Skullfucking (monolog).

Han har desuden skrevet dramatik samt speaks og intro til dokumentarserien På Røven i Nakskov (TV2). Han har været gæstelærer på Forfatterskolen og en lang række skriveskoler. Peder Frederik Jensen blander sig jævnligt i samfundsdebatten. Han modtog Albert Dams Mindelegat 2012 samt Otto Gelsted Prisen 2016 fra Det Danske Akademi.

Skriveværksted: Autofiktion og dokumentarisme. Hvad vil det sige at skrive om sig selv? Hvordan fortæller man om ting, der involverer andre mennesker? Har man retten til sin egen fortælling, og hvad betyder det i så fald? Når vi skriver om det indre liv, vores køn og følelser er det så pr. definition fiktion? Når vi skriver om det ydre liv, den store verden, politik og rejser, er det så nødvendigvis dokumentarisme? Vi vil forsøge at skrive og læse os hen imod grænsen mellem den erfarede og den opfundne verden og spørge undervejs, hvordan vi med vores skrift farver, fortolker og definerer det, vi kalder “virkelige hændelser”. Vi vil læse uddrag af Thomas Boberg, Karl Ove Knausgaard, Maja Lee Langvad, Peter Øvig og Leonora Christine.

Hanne Kvist har udgivet bøger for børn og voksne, senest børnebogen Dyr med pels og uden, 2016, der blev nomineret til Blixenprisen for Årets børne- og ungdomsforfatter 2016. For børn har hun blandt andet udgivet billedbogen To af alting, der blev nomineret til Nordisk Råds Børne- og ungelitteraturpris. For voksne har hun udgivet romanen Det snakker vi ikke om, 2011. Hun har desuden skrevet dramatik, noveller og essays. Hanne Kvist er underviser på Forfatterskolen for Børnelitteratur.

Skriveværksted: Plot og idéudvikling. Ud fra enkle skriveøvelser vil vi arbejde med en teksts forløb. Plot kan forstås som en hel teksts overordnede struktur, men vi vil også arbejde med plot i den enkelte scene og helt ned i sætningen og replikskiftet. Øvelserne kan fx anvendes til at udvikle en spirende idé eller til at gøre en karakter dybere og mere nuanceret. De tekster vi skriver, kan indgå i prosafortællinger eller blive til selvstændige korte tekster. Der vil være to kurser; på det ene skriver vi børnelitteratur og på det andet skriver vi for voksne. Til begge kurser læser vi aktuelle eksempler fra litteraturen.

Pablo Llambías debuterede i 1996 med prosabogen Hun har en altan. Han har siden udgivet en række bøger i forskellige genrer, herunder Rådhus (1997), Et ukendt barn, (2005), samt knækprosatrilogien Monte Lema (2011), Hundstein (2013) og Sex Rouge (2013). Pablo Llambías har også udgivet to undervisningsbøger i at skrive, herunder Standardprædikenen (2014) for præster, samt Skrivning for begyndere (2015), der henvender sig til alle, der har lyst til at skrive skønlitteratur. Pablo Llambías underviser i skrivning på Rytmisk Musikkonservatorium, Det Jyske Musikkonservatorium, Pastoralseminariet, Danske Sprogseminarer med mere. Han har tidligere undervist på Forfatterskolen, hvor han også har været rektor.

Skriveværksted: Manus. På denne workshop skal du medbringe dit eget manuskript. Du kan medbringe manuskript i alle genrer. Sammen vil vi læse dit manuskript, og vi vil hjælpe dig til at finde ud af, hvordan du kan gøre det bedre. Vi vil lære meget ved at læse hinandens manuskripter. Som man siger om skriveskoler: Man lærer ikke at skrive, man lærer at læse. Thi hvorledes forbedre dit eget manuskript, hvis du ikke kan læse det? Det er det, du lærer på denne workshop. Undervejs vil vi skrive små skriveøvelser ud fra det, som I kommer med.

Henrik Rasmussen har været højskolens litteraturlærer siden 1999. Han er uddannet i litteraturvidenskab og journalistik. På Grundtvigs Højskole underviser han i Forfatter-værksted, Moderne verdenslitteratur og Ny dansk litteratur. Han er forfatter til Sandhedens maskespil om F. García Lorcas forfatterskab, Gads LitteraturleksikonFrihedens pris. André Gides liv og værk samt romanen Jeg ved faktisk ikke hvorfor jeg er her fra 2015.

Skriveværksted: Erindring og fiktion. Vi skal arbejde med erindringer. Hvordan bruger man det at skrive til at erindre; hvordan fortæller man det erindrede, så det bliver værd at læse; hvilke teknikker fra litteraturen kan erindringen med fordel gøre brug af? Få teknikker og øvelser, der forvandler erfaringerne til gode historier. Vi kommer til at læse forskellige tekstuddrag (blandt andet af Maja Lucas, Christian Yde Frostholm, Linn Ullmann og Sara Stridsberg) og skrive tekster med afsæt i det erindrede.

Josefine Klougart er uddannet fra Forfatterskolen og har læst Litteratur- og kunsthistorie ved Århus Universitet. Hun ebuterede i 2010 med Stigninger og fald som blev nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris. Siden har hun udgivet HallerneEn af os soverOm mørke og senest New Forest (2016). Josefine Klougart vil onsdag formiddag præsenterer sig forfatterskab og fortælle om sin skriveproces.

Louise Krage, journalist og højskolelærer på Grundtvigs Højskole, hvor hun underviser i journalist og radiojournalistik. Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole. Har arbejdet som journalist og tilrettelægger i DR og på forskellige programmer på Radio24syv. Louise Krage vil i løbet af ugen iværksætte et samarbejde mellem kursister fra Intensiv foto og Skriv selv, sådan at forfattere og fotografer kan lave fælles foto-tekst-projekter.

Program

(Ret til ændringer forbeholdes)

Søndag den 18. juni
16.00-17.15 Ankomst og indkvartering, kaffe og boller.
17.30 Fælles velkomst i Foredragssalen
18.00 Middag
19.00 Meningsmatch
20.00 Velkomst ved kursets lærere og valg af skriveværksteder

Mandag den 19. juni
09.00 Morgensamling
09.30 Skriveværksted 1
13.30 Skriveværksted 1
20.00 Koncert ved Mads Mouritz Gjellerod

Tirsdag den 20. juni
09.00 Morgensamling
09.30 Skriveværksted 1
13.30 Skriveværksted 1
19.30 Foredrag ved fotograf, billedkunstner og art book-udgiver Johan Rosenmunthe

Onsdag den 21. juni
09.00 Morgensamling
09.30 Samtale med Josefine Klougart om skriveprocessen
14.30 Individuel kritik ved redaktører fra Gyldendal & udflugt i Nordsjælland
19.30 Kritikersalon ved redaktører fra Gyldendal

Torsdag den 22. juni
09.00 Morgensamling
09.30 Skriveværksted 2
13.30 Skriveværksted 2
20.00 Åben scene

Fredag den 23. juni
09.00 Morgensamling
09.30 Skriveværksted 2
13.30 Skriveværksted 2
17.30: Velkomstdrink, fernisering og billedshow
18.30: Middag i parken
20.30: Bål
21.30: Fælles samling i spisesalen og fest

Lørdag den 24. juni
08.30-10.00 Morgenmad, herefter afrejse.

Faste tider
08.00 Morgenmad
10.30 Formiddagskaffe
12.15 Frokost
14.30 Kaffepause
18.00 Aftensmad
21.00 Aftenkaffe og bar