Fotofestival workshop 2021
Årets pressefoto
Udstilling på festivallen
Det er igen i år lykkedes fotofestivallen at få den aktuelle Årets Pressefoto udstilling til at åbne på højskolen på ankomstdagen.
De bedste dokumentarfotografier fra indland og udland taget af danske fotografer.
Vi åbner udstillingen med et glas og en diskussion om, hvor dansk dokumentarfotografi bevæger sig hen.
Det stille drama
Jens Juul
Du behøver ikke rejse til krigszoner eller katastrofeområder for at opleve dramaet og det ukendte. Det er lige her – ved siden af dig og inde hos naboen.
En workshop, hvor omdrejningspunktet er portrætfotografiet, et møde med et menneske, hvor vi som beskuer bliver lukket ind. Det stille drama, det svære liv, den ufattelige lykke. Hvor fortroligheden giver plads til at være usikker og sårbar. Et privat møde. Psykologien som et af fotografiets vigtigste redskaber. Hvordan får du et menneske til at stole på dig – og sige ’ja’ til at lade sig fotografere? Hvordan skaber du tillid? Og hvordan finder du ind til klangen af lige præcis dét menneske?
Jens Juul er både uddannet som portrætmaler og fotograf. Hans arbejde kredser om det intime fotoportræt og har ført til en lang række udstillinger i både ind- og udland, ligesom han har modtaget en række priser, blandt andet forskellige kategorier i Magnum Photography Awards, Sony World Photography Awards, Grand Prize Winner, International photographer of the year, IPOTY og herhjemme, i Årets pressefoto. Se mer på: www.jensjuul.com
Noget på spil
Kajsa Gulberg
Hvilket ansvar har vi, når vi fotograferer andre mennesker?
Hvordan kan vi bruge os selv som spejl for at rykke ved andres forståelse af verden?
Hvad gør det ved vores billeder at vi, som fotografer, selv har noget på spil?
Hvordan udvikler vi vores mod, etik og integritet som fotografer?
Hvordan får man et portræt til at gå fra at være et billede af, hvordan nogen ser ud, til at handle om noget eksistentielt?
Hvordan laver man et billede, der genererer nysgerrighed og nye tanker hos sine beskuere?
Kajsa Gullberg er svensk kunstner med base i københavn. Hun er uddannet fra Det kgl. kunstakademi, designskolen samt fatamorgana. Hun er kunstner med fotografi som hovedmedie.
Hun har en lang række gruppe- og solo udstillinger bag sig. Bogudgivelser, priser og bevillinger. Se mere på www.kajsagullberg.com/
Reportage
Peter Hove Olesen
I denne workshop får du muligheden for at komme med ind i maskinrummet hos en af dansk fotografis mest anerkendte og rutinerede reportage- og pressefotografer. Peter Hove Olesens prisbelønnede arbejde er i den grad at forbinde med Politikens status som en af verdens bedste visuelle aviser. Peter Hove har ikke bare vundet prisanerkendelse, han er også kendt som en sikker håndværker i det daglige arbejde på Politikens redaktion.
I denne workshop viser Peter sit arbejde, samtidig med at han vil dele ud af sine arbejdsmetoder, og lukke dig med ind bag virkeligheden som professionel reportagefotograf. Du vil herudfra blive stillet en opgave og få feedback på denne.
Peter Hove har i over 20 år været ansat som fast fotograf på Dagbladet Politiken. Han har vundet en uoverskuelig lang række priser, og har både vundet titlen som Årets Pressefotograf og taget Årets Pressefoto – begge dele to gange …. Peter Hove er uddannet fotojournalist. Se mere på www.politken.dk/foto
Kort ved hånden
Sofie Amalie Klougart
På denne workshop tager vi fat i strategier for at komme videre i en kreativ proces. Vi identificerer, hvad vi egentligt taler om, når vi taler om kreativitet, og hvad man selv kan gøre for at blive bedre til at arbejde kreativt.
Vi skal blandt andet stifte bekendskab med de legendariske kort kendt som Oblique strategies, og høste erfaringer fra andre fotografer og kunstnere.
Igennem bevidstgørende øvelser og input fra andre skabende væsener bliver vi sammen klogere på, om vi kan bruge andres metoder og erfaringer til at lave godt fotografi.
Underviser er fotograf Sofie Amalie Klougart. Sofie arbejder både dokumentarisk og kunstnerisk. Og hun er især kendt for at nedbryde skællet mellem netop disse to. Derudover har Sofie senest fungeret som fotochef på Morgenbladet i Oslo, og hun er en kendt underviser fra højskoleverdenen. I dag arbejder hun som selvstændig fotograf og kunstner med base i Norge. Se mere på www.sofieamalieklougart.dk
Reframing History
Christian Vium
I dette aftenforedrag vil Christian udfolde materiale fra sit igangværende forskningsprojekt ’Reframing History’, der undersøger den fortsatte danske indflydelse på socialt liv i tidligere danske kolonier og handelsstationer. Udgangspunktet er en kritisk analyse af historiske arkiver, der udføres i tæt samarbejde med folk der lever i de tidligere danske kolonier i St. Croix (tidligere Dansk Vestindien), Ikerasak (Grønland) og Tranquebar (Indien). Arbejdet indebærer produktionen af nye, samskabte fotografier og film, der går i dialog med og udfordrer det eksisterende arkivmateriale for derved at tilvejebringe nye indsigter og stille skarpt på oversete aspekter af vores fælles historie.
Christian Vium er lektor i antropolog og billedkunster. I sit arbejde udforsker han grænsefladerne mellem det videnskabelige og det kunstneriske, med udgangspunkt i længerevarende forsknings- og formidlingsprojekter, der forholder sig til grundlæggende menneskelige vilkår og udfordrer konventionelle opfattelser af begreber som identitet, tid, historie og erindring. Se mere på: www.christianvium.com
Lise Johansson
I grænselandet mellem virkelighed og fantasi
I 1919 beskrev Freud begrebet ‘unheimlich’, som på dansk betyder ‘uhjemlig’, som en tvetydig psykologisk oplevelse af noget som føles både velkendt, men også usikkert og mystisk på samme tid.
Udgangspunktet for Lise Johanssons kunstneriske praksis er at skabe en fornemmelse af en fordrejet virkelighed, hvor inspirationen hertil kommer fra det grænseland der eksisterer mellem det bevidste og ubevidste. ‘Det uhjemlige’ stedfæster sig i det velkendte, og lokaliserer sig i det felt, der udvisker grænsen mellem virkelighed og fantasi
I denne workshop skal vi eksperimentere med at skabe billeder, der leger med skala og perspektiv, som samtidigt formår at bevare mystikken mellem det naturlige og det konstruerede.
Lise vil vise noget at sit arbejde og fortælle om sin arbejdsproces og metoder. Med udgangspunkt heri stilles der en opgave, som du efterfølgende vil få feedback på.
Lise Johansson er uddannet fotograf fra Medieskolerne i Viborg og kunstskolen Vera. Hendes arbejde har været udstillet i bl.a. London, Paris, København og New York. I 2017 modtog hun to priser ved den anerkendte Sony World Photography Awards, og fik sidste år titlen som ‘Photographer of the Year 2020’ i International Color Awards.Se mere på http://lisejohansson.com/
Det gode portræt
Ole Christiansen
Det gode portræt kan være mange forskellige ting, men det må aldrig være kedeligt. Der er mange tilgange til det gode portræt, Ole har prøvet en del af dem.
På workshoppen vil vi gennemgå eksempler fra Oles produktion af ikoner fra kulturens, sportens og magtens tinder: Iggy Pop, Leonard Cohn, Steen Jørgensen, Yoko Ono, Brian Laudrup, Poul Schlütter, Michael Christiansen, Thomas Winding… listen er uendelig.
Disse eksempler er udgangspunktet for kursisternes praktiske øvelser i lyslægning i studie og på location. Det må godt være en fest at lave portrætter.
Ole Christiansen har arbejdet som fotograf i 40 år. Har gennem årene leveret billeder til utallige bøger, tidsskrifter, magasiner, aviser pladeomslag, årsrapporter m.v.
Han har sideløbende lavet egne bøger og udstillinger. Er kendt for sine forsider for Euroman og pladecovers af bands som Sort Sol, TV2, Thomas Helmig og mange andre.
Hans visuelle signatur er et meget grafisk look.
Se mere på www.olechristiansen.dk
Væk fra stien
Lærke Posselt
Denne workshop handler om at træde væk fra stien og ud i det uvisse. Om for en dag at glemme alt det, du har lært, smide opskriften væk og finde på din egen ret. Om at bruge kameraet som forbindelse til verden, og til at udtrykke det, som er svært at sige med ord.
På denne dag leger vi os frem og udvikler intuitionen og det visuelle sprog.
Lærke Posselt er uddannet fotograf fra Journalisthøjskolen. Hun har vundet striber af priser, bl.a. World Press Photo og Kronprinsparrets Stjernedryspris.
Hendes arbejde har været udstillet vidt og bredt bl.a. på Forårsudstillingen på Charlottenborg, Øksnehallen, Fotografisk Center og Holstebro Kunstmuseum.
Se mere på www.laerkeposselt.com
Fotoklubben
Liveoptagelse af den populære fotopodcast. Med gæster og publikum.
Fotoklubben er en dansk podcast om fotografi. I hvert afsnit inviterer værterne, Kim William Catton og Christian Klintholm, en ny fotograf ind i studiet. Her bliver der på indbydende facon diskuteret fotografi over en bred vifte af emner. Podcasten er kendetegnet af en løs tone, hvor man får lov til at grine med og lære fotograferne bag kameraet at kende, på en helt ny måde.
Som del af årets festival program, optager Fotoklubben et afsnit on site på højskolen. Med publikum. Altså dig! Kom og bliv en del af klubben! Der vil være mulighed for at stille spørgsmål til sidst i udsendelsen.
Navn på gæst vil blive annonceret på et senere tidspunkt. Se mere på www.fotoklubben.dk /// www.facebook.com/fotoklubbenpodcast
Derudover vil aftenen også byde på tilbud om
1: Radiobiograf. Lyt sammen i mørket.
2: Iscenesat fotografi-kollage. Ved kunstner Ann Louise Andersen.
Fra oldschool pressefotograf til visuel fortæller
Lars Dareberg (Sverige)
I 30 år har Lars Dareberg arbejdet som pressefotograf. Startende som 14-årig. Idag er historierne det vigtigste for Lars, og han har sat sig selv fri af den støvede jobbetegnelse: Pressefotograf. Titlen er ikke vigtig længere, og lars eksperimenterer frit med visuelle fortællinger . “Jag kan ofta tycka att pressfotografen blir väldigt egoistisk och sätter tyvärr ofta historien i andra rummet, så ser det inte ut på filmsidan”, säger han.
Som fotochef på Sydsvenskan lærte Lars ikke bare meget om sig selv, men endnu mere om andre mennesker. Idag er han freelance og arbejder med udgangspunkt i en stillbilledeforståelse, der bevæger sig og bliver mere og mere til levende fortællinger. Det er sjovt, og han har stadig meget at lære: “En sak är att som pressfotograf ska man göra allt själv, det har jag i min ryggsäck, berättar han. Inom filmen blir inte det bra, utan egot måste läggas åt sidan.”
I dette foredrag vil Lars fortælle om sin billedverden, og hvordan han tænker på historiefortælling og fotojournalistik. Både med egne briller, men også se i et skandinavisk perspektiv.
Lars Dareberg har i 23 år arbejdet som både fotograf og fotochef på dagbladet “Sydsvenskan”. Han har vundet et hav af priser i Årets Bild, samt en stribe internationale priser. Derudover har han udgivet indtil flere fotobøger. Idag er han en kendt meningsdanner og blogger i fotoverdenen. Man ser ham ofte i fotojuryer, paneler, som foredragsholder og som vært ved prisuddelinger. Aller mest er han kendt for fotoblokken: www.larsdareberg.blogspot.com. Se desuden mere af hans arbejde på: www.larsdareberg.com
At se. At danse.
Joachim Adrian
I Joachim Adrians fotografi ligger styrken i det møde han etablerer med sit kamera. Han beskriver det selv som en dans.
I denne workshop vil du blive introduceret for Joachims personlige metode, og gennem eksempler fra hans eget arbejde se, hvordan han metodisk sætter en scene, hvor det fotografiske møde er en dans mellem to mennesker, der ikke kender hinanden.
Du vil desuden selv blive udfordret med en lille opgave, hvor nogle af redskaberne er i spil.
Underviser er Joachim Adrian. Uddannet fotojournalist fra Journalisthøjskolen og Fatamorgana.
I ti år har han været fastansat fotograf på Dagbladet Politiken og er i dag underviser på en lang række fotoskoler, herunder fast underviser på Grundtvigs Højskole.
Han har vundet danske og internationale priser, herunder kåret som årets pressefotograf 2013. Joachim arbejder fotografisk bredt, men altid med et stærkt personligt udtryk.
Se mere på www.joachimadrian.com
Personlig Portfolioreview
Sigrid Nygård, Jakob Dall, Lars Dareberg, Sofie Amalie Klougart, Joachim Adrian, Johanne Stoffersen, Andreas Haubjerg og Anton Kai
Få kvalificeret kritik på dit eget arbejde. Du medbringer de fotografier, projekter eller portfolio, du vil have professionelle øjne på. I en personlig og koncentreret samtale vil du få kritik på lige præcis dit fotografi. Hvad enten du vil have feedback på en færdig portfolio, du har brug for friske øjne på et fastlåst projekt, eller du mere grundlæggende er i tvivl om, hvad dit fotografi kan.
Personlig portfoliorewiew v. fotochef fra Information Sigrid Nygård, billedredaktør og fotograf Jakob Dall, billedchef og fotograf Lars Dareberg, redaktør og fotograf Sofie Amalie Klougart samt kursusleder Joachim Adrian. Herudover unge øjne fra festivalens assistenter. Fra det kongelige danske kunstakademi Johanne Stoffersen, fra Journalisthøjskolen Andreas Haubjerg og fra kunstakademiet i Malmø Anton Kai.
Absalon Kirkeby i Vandrehallen
Fernisering og artist talk
Absalon Kirkeby er dette års særligt inviteret udstiller på fotofestivallen – i et samarbejde med Kunststedet Vandrehallen i Hillerød.
Absalon har skabt en unik udstilling til fotofestivallen, og alle er derfor inviteret til artist talk og fernisering på Kunststedet Vandrehallen.
Absalon er desuden at finde på torsdagens workshopprogram.
Absalon Kirkeby er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi, Billekunstskolerne og Goldsmith. Han driver forlaget emancipa(t/ss)ionsfrugten sammen med Kasper Hesselbjerg. Derudover arbejder han også sammen med Andersen’s Contemporary.
Han har haft talrige solo og gruppe-udstillinger i ind og udland, udgivet flere bøger, og han er repræsenteret både af Statens Kunstfond samt Det Nationale Fotomuseum.
Disko Bay
Fotografi under åben sommerhimmel
Vi gentager succéen fra sidste år og inviterer igen på open air fotografi i parken, når tusmørket falder på. Som på de store fotofestivaller sydpå tager vi chancen for en lun dansk sommernat, og viser nye projekter under åben stjernehimmel fra det fremadstormende danske fotobogsforlag “Disko bay”. Fotografi, musik og rosé i glassene. Med præsentation af både forlægger Stinus Duch og fotograferne bag de viste projekter. Fra klokken 22.
Disko Bay er et lille uafhængigt fotobogsforlag med base i København. De fokuserer udelukkende på danske fotografer og præsenterer deres arbejde i lækre, eksklusive fotobogsudgivelser. Deres vision er at promoverer dansk fotografi på en international scene. Disko Bay er den første udgiver i Danmark, der udelukkende fokuserer på fotokunst. Disko Bay blev etableret i 2018 af Stinus Duck og distribueres i dag i udlandet via Idea Books. Se mere på www.diskobay.org
Abstrakt
Absalon Kirkeby
Absalon Kirkeby har gennem de seneste år opnået anerkendelse for sine gådefulde fotografiske værker, der, som snapshots fra et sted mellem drøm og virkelighed, prikker til beskuerens nysgerrighed og fantasi.
Hos Absalon Kirkeby bliver hverdagslige motiver hacket af surreelle kompositioner og digitale penselstrøg, så der skabes spil mellem taktilitet og glathed, nærvær og distance. Med en intuitiv og eksperimenterende tilgang til det fotografiske medie indsætter Absalon Kirkeby motivet i et univers af computerskabt kunstighed og malerisk abstraktion.
På denne workshop vil du opleve Absalons univers og om eftermiddagen stiller han en opgave, som han også giver feedback på.
Absalon Kirkeby er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi, Billekunstskolerne og Goldsmith. Han driver forlaget emancipa(t/ss)ionsfrugten sammen med Kasper Hesselbjerg. Derudover arbejder han også sammen med Andersen’s Contemporary.
Han har haft talrige solo og gruppe-udstillinger i ind og udland, udgivet flere bøger, og han er repræsenteret både af Statens Kunstfond samt Det Nationale Fotomuseum.
Derudover er han den indbudte gæsteudstiller på Årets fotofestival i samarbejde med Kunststedet Vandrehallen i Hillerød.
Billeder som digte og dogmefotografi
Johanne Stoffersen
Johanne Stoffersens praksis kredser om begær, og hvordan begær kan bruges som et drive.
Denne workshop handler om, hvordan vi som fotografer kan aktivere og accelerere vores måder at tage billeder på, bl.a. ved at bruge dogmer. Workshoppen vil dykke ned i metoder til at fotografere automatisk og ærligt, og læse fotografiet som et digt, et essay, kunst, et manifest, et show eller noget helt andet.
Johanne vil introducere sine egne metoder og projekter som en indgang til den pompøse side af fotografiet. Det bliver først og fremmest en workshop om kunstfotografiet, og om at sige JA til billeder.
Johanne Stoffersen er billedkunstner og fotograf. Hun blev i 2020 bachelor of Fine Arts fra det Kongelige Danske Kunstakademi i København. Hendes projekter bruger genkendelige greb fra populærkulturen, og insisterer på en dybde i det overfladiske.
Lige nu studerer hun på en Master i Fine Art photography på Kunstakademi Valand I Göteborg.
Hun er derudover uddannet på Fotoskolen Fatamorgana.
Johanne er i gang med at markere sig på den danske fotoscene, og har allerede en lang stribe af udstillinger bag sig, både solo shows, publikationer og udstillinger i Danmark, Norge, Sverige og Grækenland.
Historiefortælling
Andreas Haubjerg
Hvorfor skal DU fortælle netop den historie? Det spørgsmål bør vi stille os selv jævnligt for at blive kloge på, hvad vi egentlig interesserer os for – for det er derigennem, at de gode historier fortælles. Om det er fra din baghave eller på den anden side af jorden, er underordnet.
Denne workshop vil arbejde med den personlige indgang til historiefortællingen. Vi vil arbejde med en hybrid mellem reportage- og portrætgenren.
Andreas Haubjerg er freelance dokumentar- og filmfotograf. Han er uddannet som fotojournalist i 2020, og har desuden arbejdet på Dagbladet Politiken. Han har allerede vundet en række priser, herunder Årets Pressefoto og han har udstillet i både ind- og udland.
Se mere på www.andreashaubjerg.dk
Indre billeder
Anton Kai Krøigaard
Ved hjælp af associationslege, drømme og tilfældigheder skal vi i denne workshop prøve at flytte fotografiet fra en afbildning af den fysiske virkelighed, og i stedet bruge det som et vindue ind til sindet.
Vi vil tage på en rejse væk fra alt det der omgiver os, og vende hjem med souvenirs og feriebilleder fra steder der end ikke findes på et kort.
Anton Kai er billedkunstner og studerer ved kunstakademiet i Malmø.
Hans arbejde bevæger sig om drømme og det underbevidste selv, som han bringer tilbage til den fysiske virkelighed gennem fotografiet.
Anton har udstillet i Danmark og Sverige og har flere gange været gæstelærer på Grundtvigs Højskole.
Se mere på www.antonkai.com
On stage portfolio review
Thomas Borberg, Mette Frandsen og Martin Bubandt
Tør du smide dit hjerteblod foran et panel af de aller skarpeste portfolioreviewere? Hvis ja, ryger du i den pulje af modige kursister, hvorfra der ved lodtrækning vil blive udtrukket otte, som får lov at teste deres materiale af ved at kaste det for løverne i dette ”on stage” portfoliorewiew arrangement. Hver deltager vil få 3 minutter til at vise op til 15 billeder. Herefter vil det topprofessionelle dommerpanel give 10 minutters skarp og passioneret feedback. Alle øvrige festivaldeltagere inviteres til at være tilhører til denne livlige debat om, hvad der virker i fotografi, og hvad der ikke gør.
Portfoliorewiew-panelet vil bestå af fotochef fra Politiken Thomas Borberg, magasinfotograf Martin Bubandt samt Fatamorgana-underviser og aktuel dommer i Årets Pressefoto Mette Frandsen. Vært vil være kursusleder Joachim Adrian. Se mere på www.politiken.dk, www.bubandt.co og www.mettefrandsen.com
Kampen om det gyldne kamera
Den traditionsrige fotomarathon
Fotografiets umiddelbare natur testes i denne hæsblæsende fotomarathon, hvor teknik og personligt udtryk udfordres af fotografiets tiltrækning af held. Hvor kreativiteten sættes fri ved hjælp af begrænsninger og rammer. På tid kastes alle deltagerne ud i en fotojagt med bundne opgaver. En leg inspireret af Copenhagen Foto Marathon. Vi afslutter om eftermiddagen med fælles finaleafstemning, bobler og kåring af vindere, med det eftertragtede Grundtvigstrofæ på højkant: “Det gyldne kamera”.
Maratonen afvikles af kursuslederne samt assistenter.
Introduktion til Krass Clement
Joachim Adrian vil som optakt til eftermiddagens samtale – udfra en personlig synsvinkel – introducere billederne og legenden Krass Clement.
Sidste sommer udstillede Krass Clement på Sorø Kunstmuseum. Eftermiddagens samtale med Krass Clement vil tage udgangspunkt i billederne fra denne udstilling. Som omtale af udstillingen skriver Sorø kunstmuseum:
Krass Clement (f. 1946) er en af Danmarks absolut førende fotografer.
Han har udmærket sig ved sine registrerende og stemningsmættede fotografier, der fanger det liv, der leves og stederne, hvor det leves.
Han driver rundt med sit kamera og fanger storbyens stemninger, mennesker, huse og tomme gader som en moderne flaneur.
Hans billeder virker på den ene side som taget i forbifarten i det sekund, hvor tiden står stille, men samtidig fornemmer man øjeblikkets evighed. Tiden er fanget, og tiden er fjernet.
Krass Clement har gennem mange år foretrukket det sort/hvide fotografi, hvorved hans billeder lægger afstand til den egentlige verden og understreger deres karakter af en sanset virkelighed. De er blevet kaldt for billedernes svar på poesien, en slags fotografiske digte.
Hvad virkeligheden udtrykker udover sin umiddelbarhed
Krass Clement. I samtale.
Det er med stolthed, at vi kan præsentere en af dansk fotografis allerstørste legender: Krass Clement. I en sjælden samtale og i et møde med Sofie Amalie Klougart og Joachim Adrian.
Med udgangspunkt i storbybillederne fra Krass Clements seneste udstilling “The Unseen Room”, mødes to generationer af dansk fotografi i en fælles samtale om grænselandet mellem kunst og dokumentar.
Med Krass Clement som mesteren i udforskningen af fotografiets iboende magi og virkelighedens underliggende lag. Langsomt, poetisk fotografi, som har været fotografisk reference for en hel generation efter Krass. En tilgang nutidens fotografi måske længtes efter, og som vi denne eftermiddag vil vække. I en samtale med Sofie Amalie Klougart, der netop også er blevet kendt for sit eksperimenterende arbejde i et grænseland mellem kunst og dokumentar. Eller måske i virkeligheden i en nedbrydelse og provokation af netop det grænseland, da hendes fotografi også springer frit uden et bestemt prædikat.
Både Krass Clement og Sofie Amalie Klougart kredser derfor, på hver deres måde, i hver sin generation, om samme tema. At der bag fotografiets umiddelbarhed gemmer sig en større virkelighed, der kræver en poetisk forståelse.
Med moderator og fotojournalist Joachim Adrian i midten er der lagt i ovnen til en sjælden samtale om fotografiets væsen. Med en af de allerstørste fotografiske pionerer i den sammenhæng.
Krass Clement er uddannet filminstruktør fra den danske filmskole. Han debuterede med sin første fotobog i 1978, og er sidenhen en af de mest udgivne danske fotografer. Krass Clement har som den første kunstfotograf fået statens kunstfonds livsvarige ydelse, og hans værker er bl.a. repræsenteret på Museum of Modern Art i New York, Museet for Fotokunst, Kunstindustrimuseet, Det Kongelige Bibliotek, Glyptoteket og Bibliothèque nationale i Paris. Se mere på www.krassclement.com