Slagtøjsgruppen, TAMALA, formår at bringe afrikansk rytmik, danseglæde fra eksotiske himmelstrøg til et vinterkoldt Danmark.
Fra hjørner i en mørklagt sal høres der stilfærdige trommerytmer, der langsomt forenes i et stort crescendo. Der står nu syv mænd iført mønstrede klædedragter, og de hamrer hver især løs på deres respektive slagtøjsinstrumenter. En ånd kommer pludselig til syne, dansende, foran scenen blandt publikum.
Trommegruppen spiller rytmik. Traditionel rytmik, der har sin oprindelse i de vestafrikanske lande: Guinea, Mali, Burkina Faso og Senegal. Ligeledes kommer ”masterdrummeren”, Naby Bangoura, fra Guinea, hvor han har status som en landskendt, erfaren og kompetent musiker, der gerne spiller med de fremmeste dansegrupper.
Det afrikanske, ”Tamala”, kan på dansk nogenlunde oversættes til ”mødestedet for dem, der kommer mange steder fra”. Navnet på den afrikanske trommegruppe er dermed rammende idet der finder et kulturmøde sted. Musikerne kommer dels fra Afrika og fra Danmark, men vigtigst er mødet mellem musikerne og publikum. Dette lagde Mamadou Tonde fra Burkina Faso også vægt på, da han fortalte, at vi sammen kan bruge hinandens forskelligheder og dermed skabe noget smukt sammen. Han konstaterede ligeledes, at danskere er som appelsiner: de har måske en hård skal, men åbnes skallen, vil man hurtigt finde ud af, at også danskere er åbne, søde og sårbare. Efterfølgende spillede Tonde en fin akustisk melodi på sin Kamale Ngonin, der mest af alt minder om en lut.
TAMALA er ikke blot en musikalsk-, men i endnu højere grad en sanselig oplevelse, og publikum vil mærke, hvordan pulsen stiger, og at det efterhånden bliver vanskeligere at stå stille. Denne oplevelse blev hjulpet på vej af den farverigudklædt ånd, der i øvrigt bar en paryk, der skjulte ansigtet, så heller ikke øjnene kunne se. Åndens inciterende dans lokkede publikum til at danse – både på gulvet, men også på scenen. Et eksempel herpå er, at man sagtens kan danse til afrikansk rytmik også når man sidder i kørestol.
Jeg synes, at det var kunstnerisk- og musikalsk spændende at være til koncert med TAMALA, og det var tydeligt at mærke, at trommemusik, mønstrede klædedragter og ånd der kan gå i spagat er med til at omfavne det eksotiske, det energiske og det ekvilibristiske.
TAMALA kan ses som et omrejsende cirkus, hvor en håndfuld musikere med forskellig etnicitet i et medrivende samspil beriger publikum.
Redaktionen giver TAMALA-koncerten ***** ud af seks mulige stjerner.
Koncerten fandt sted på det lokale spillested, Klaverfabrikken, der er placeret i Hillerød midtby d. 7. februar 2019.
Skrevet af Linnea Bergstrøm og fotograferet af Anton Friis