Om os
Grundtvigs Højskole bygger på de samme tanker om oplysning og frisind, som Nikolaj Frederik Severin Grundtvig grundlagde højskolen på tilbage i 1856 – tilsat et moderne twist.
Grundtvigs Højskole
- Højskolen blev grundlagt i 1856, men den nuværende hovedbygning er fra 1986
- Ligger i Hillerød – omkring 35 kilometer fra København
- Har ikke fastlagte faglinjer, du sammensætter selv dit eget skema
- Har plads til 120 højskoleelever med et aldersspænd på typisk 18-27 år
- Gennemsnitsalderen er 21 år
- Har bronzemærket i økologi
På Grundtvigs Højskole sammensætter du selv dit eget skema. Og undervejs i dit højskoleophold har du mulighed for at vælge nye fag – med undtagelse af dit hovedfag, som fortsætter under hele dit ophold.
Som hovedfag kan du vælge mellem Politik, Musik, Fotografi, Skriveværksted, Maleri eller Radio.
Vi har to højskoleophold om året; et forårshold, der begynder i januar og slutter i juni, og et efterårshold, der begynder i august og slutter i december.
Imellem højskoleopholdene holder vi sommerkurser af én uges varighed.
Hverdagen
Livet på Grundtvigs byder på et inkluderende fællesskab bestående af 119 andre højskoleelever. Sammen vil I få en hverdag, der – udover undervisningen – indeholder alt fra fællessang, badeture, filmaftener og fester til brætspil, snobrød og tømmermænd.
Når dagens undervisning er overstået, står hele højskolen og dens faciliteter til rådighed. De tæller blandt andet en gymnastiksal med træningsrum, et veludrustet bibliotek, keramikælder, mørkekammer, musiklokale, atelier, smykkeværksted, pejsestue, en dejlig park på over 10.000 kvadratmeter og meget mere.
Følg med i hverdagen på Grundtvigs på vores instagram @grundtvigshojskole
Fysiske rammer
Højskolen ligger i Hillerød – en lille times kørsel fra København. Vi bruger København aktivt i undervisningen, og vores placering gør, at mange elever naturligt søger ind mod København, når højskoleopholdet er slut – hvilket udklækker en håndfuld grundtvigskollektiver per højskoleophold.
Foruden elevfløje med enkelt- og tomandsværelser, tæller højskolen blandt andet en foredragssal, spisesal, gymnastiksal, atelier, fotostudie, keramikværksted, musiklokale, bibliotek og meget andet. Alle lokaler står til rådighed alle døgnets timer.
Vil du se højskole, er du altid velkommen til at komme forbi til en rundvisning.
Du kan også opleve højskolen virtuelt.
Undervisningen
Undervisningen på Grundtvigs er båret af nysgerrighed, engagement og faglighed. Vi underviser i de fag, vi selv har lyst til at undervise i og i de stofområder, vi finder interessante.
Du sammensætter selv dit eget skema og kan vælge mellem mere end 30 forskellige fag.
Samtidig er størstedelen af højskolens undervisere stadig udøvende i deres fag ved siden af højskole – blandt andre er vores underviser i politik, Peter Westermann, medlem af Regionsrådet, mens vores kunstlærer, Kræsten Byskov, har sit eget atelier og er udøvende kunstner.
Vi vil udfordre dig, give dig mulighed for fordybelse, og vi vil præsentere dig for nye perspektiver både kreativt, fagligt og socialt. Og vi vil give dig mulighed for at afprøve fag, du aldrig havde tænkt dig, du skulle vælge.
Navnet forpligter
Vores historie er unægteligt kædet sammen til Grundtvig, og det er vi utrolig stolte af. Vi står på skuldrene af hans grundtanker om oplysning og frisind – og vi er ikke i et sekund i tvivl om, at han ligger rolig og veltilfreds i sin grav over den måde, vi i dag driver højskole på.
De første frø til Grundtvigs Højskole blev plantet, da Grundtvig tilbage i 1853 fyldte 70 år. I den anledning fik han en større pengegave, som han brugte til at bygge den første Grundtvigs Højskole. Højskolen hed dog dengang Marielyst, opkaldt efter hans anden kone, Marie Toft. Da lå skolen på Nørrebro.
Skolen fik sin nuværende beliggenhed i Hillerød og navnet Grundtvigs Højskole Frederiksborg, da Grundtvigs Højskole blev slået sammen med Frederiksborg Højskole, grundlagt af Holger Begtrup i 1895.
Vi bryder boblen
Højskolen er en boble, hvor du kan udvikle dig i et trygt og rummeligt fællesskab. Men vi er i lige så høj grad optaget af at tage del i samfundet udenfor boblen og sætte vores præg på den politiske og kulturelle dagsorden.
En gang om ugen inviterer vi omverden indenfor til Det Levende ord, hvor vi sætter rammen for vidensdeling og giver prominente forfattere, debatører, kulturpersonligheder og politikere ordet.
Med fag som Gør en forskel, Radikalisering, Politik, Vores digital liv, Flygtning! tager vi fat på vigtige samfundsrelevante emner, inviterer ildsjæle indenfor og klæder dig på til at tage kritisk stilling til de problemstillinger, vi står overfor som samfund.
Også vores kreative fag tager udgangspunkt i, hvad der rører sig ude i samfundet og skildrer menneskelige fortællinger fra en kunstnerisk vinkel.
Vi tager ansvar
På Grundtvigs tror vi på det fælles ansvar – både i de nære relationer og på samfundsmæssigt og globalt plan. Som en del af det globale fællesskab har vi sat klima og bæredygtighed på både skemaet – og menuen.
Vi har gennemført en række energibesparende energitiltag og har blandt andet fået etableret solceller. Vi har bæredygtigt tænkt ind i undervisningen og afholder løbende temauger med fokus på klima og bæredygtighed. Og så er vi stolte af vores køkken, som passioneret er gået ind i kampen for at lave klimavenlig mad og mindske madspild.
Lige nu har køkkenet bronzemærket i økologi, hvilket betyder, at 30-60% af vores mad er økologisk, mens vi arbejder på at opnå sølvmærket på 60-90 % økologi.
Følg køkkenet på @grundtvigs_mad
Værdigrundlag
Her kan du læse skolens fulde værdigrundlag, fundats, årsplan mm.
Indholdsplan overordnet og mentorindsats 2022-2023
Grundtvigs Højskoles indholdsplan lange kurser 2022/2023
Grundtvigs Højskole har tilsluttet sig Charteret om løn- og ansættelsesvilkår på folkehøjskoler.