Tidligere højskolelærer Agnete Bjerre er død, 93 år gammel. Hun var gift med Svend Erik Bjerre, der fra 1974 til 1985 var forstander for Grundtvigs Højskole Frederiksborg.
Agnete og Svend Erik var begge uddannede fra Silkeborg Seminarium, hvor de mødte hinanden. De var lærere på Grundtvigs Højskole Frederiksborg i Hillerød fra 1951 til 1964 før de blev forstanderpar ved U-landshøjskolen Rural Development College i Holte 1964-73. På Grundtvigs Højskole Frederiksborg virkede de som forstanderpar indtil 1985 og derefter nogle år som lærere.
I deres forstandertid blev skolen ud over klassiske højskolefag præget af interessen for oplysning om FN, international politik og det, der dengang hed ’u-landene’. Skolen tilbød nu undervisning i dansk for udlændinge med Agnete Bjerre som hovedlærer. Med udenlandske elever, herunder skiftende grupper af flygtninge, fik hverdagen en videre horisont – hvortil ikke mindst Agnetes indsats bidrog.
Agnete underviste gennem årene i mange fag med tyngdepunkt i litteratur og kunsthistorie. En særlig interesse havde hun for Karen Blixens værk, og hun tilhørte selv en generation, der midt i livet oplevede 1970’ernes opbrud med den nye kvindebevægelses krav om virkelig ligestilling – en mental revolution af langtrækkende, historisk betydning.
I stedet for de traditionelle kønsroller med den mandlige forstanders hustru som ’højskolemor’ trådte nu ønsket om faglig og pædagogisk jævnbyrdighed blandt såvel lærere som forstanderpar. Det skete samtidig med det største brud i den danske højskoles historie: skiftet fra en traditionel, kristen og patriarkalsk landbokultur til en skole for sekulariseret byungdom efter 1968.
Agnete kunne med sin begavelse og sine kompetencer fuldt ud leve op til den nye tids krav, men traditionens bånd gjorde det ikke altid lige let, og det blev ikke altid anerkendt efter fortjeneste. Agnete var i alle forhold pligtopfyldende med skolens tarv for øje – ikke mindst elevernes. Hun var æresmedlem af elevforeningen og i mange år medlem af skolekredsen.
Agnete efterlader sig tre børn og tre børnebørn. Æret være hendes minde.
Ole Vind