Livet på Grundtvigs

Velkommen til Grundtvigs Højskole! Måske dit næste hjem. Her kan du se billeder af skolen. Hvis du har lyst til at besøge skolen og mærke højskolestemningen på egen krop, så ring endelig og få en rundvisning af én af vores lærere.

Rammer

Vi har en række faciliteter, som du frit kan bruge, når du har lyst.

På Grundtvigs har vi kapacitet til at huse ca. 110. elever. I efteråret ligger vores optag typisk mellem 65-80 elever og i foråret mellem 90-110 elever.  

Hovedbygningen består af store lyse fælleslokaler og hyggelige enkelt- og dobbeltværelser, der ligger på begge sider af en overdækket lys gade. Skolen er indrettet med et stort bibliotek, gymnastiksal, filmværksted, musiklokale, atelier, fotostudie, en nyrenoveret foredragssal og spisesal, hvor du har rigtig gode muligheder for at udfolde dig både kreativt, fagligt og sportsligt.

Skolen ligger i en park i udkanten af Hillerød i Nordsjælland. Placeret midt i mellem natur og byliv. Vi ligger tæt ved Gribskov, til stor fornøjelse for vores idrætslærer, der flittigt bruger den i undervisningen til løb, cykling, sejlads, eller når der skal overnattes under åben himmel.

Du kommer til at bo tæt på Hillerød by og Frederiksborg Slot, der ligger lige rundt om hjørnet. Vi tager også ofte turen til København, ca. 35 km fra skolen, hvor vi besøger museer, teatre og spillesteder.

1
2
3
4
5
6
7
Lækker, bæredygtig mad på Grundtvigs Højskole
Pool på Grundtvigs Højskole
Livet på Grundtvigs Højskole - altid god kaffe
11
Køkkenet på Grundtvigs Højskole er bæredygtigt
Livet på Grundtvigs Højskole
14
Hverdagen
Klokken ringer ved morgenbuffeten, radioen spiller i fællesbadet og skolen summer af morgenstemning.

Hver dag starter med en morgensamling, hvor du samles med resten af skolen i Foredragssalen og synger en sang fra Højskolesangbogen. Bagefter holder en af lærerne eller en elev et kort oplæg. Har du noget på hjerte, en sjov rejseanekdote, en yndlingssang eller brænder du for en sag, som du har lyst til at fortælle om, er morgensamling en oplagt anledning.

Efter morgensamling er der undervisning. Måske tager Fotografi ud i verden for at møde “en fremmed”, International politik besøger Christiansborg, i atelieret er der actionpaint, og på radioholdet laver to af eleverne en podcast om hospitalsklovne. Andre gange bryder vi skemaet og gør plads til temauger, hvor vi sammen dykker ned i et aktuelt tema eller arbejder med et emne, som optager og rører os.

Når undervisningen er slut, kan du vælge mellem forskellige aktiviteter og tilbud blandt andet studievejledning, Puls og styrke, kor og keramik. Du kan også altid slå et smut forbi atelieret, musikrummet, filmredigering eller gymnastiksalen, som er åben til fri afbenyttelse.

Weekenderne på Grundtivgs byder på alt lige fra fester, filmklub, festival, tema-lørdage og fællesspisning til sportsaktiviteter og radiobiograf. Hver anden weekend står I selv for aktiviteterne, og cirka to gange om måneden er der friweekend. Du er selvfølgelig altid velkommen til at blive på skolen i friweekenderne, der altid har masser at byde på.

Fællesskab & ganggrupper

På Grundtvigs Højskole lægger vi vægt på, at du kan føle dig hjemme. Du bliver en del af et forpligtende, kreativt og stærkt fællesskab, som du ikke finder mange andre steder.

I starten af opholdet bliver du en del af en ganggruppe på 10-15 personer. Ganggruppen er dine tætteste bofæller. På det ugentlige ganggruppemøde drøftes stort og småt, I fordeler rengørings-opgaver og får de bedst mulige rammer for jeres fælles hjem og hverdag.

Hver fredag holder vi et stort fællesmøde, hvor vi vender den kommende uge, fremtidige arrangementer, rejser med mere. Det er også her, vi plejer fællesskabet og vender eventuelle udfordringer.

Som mange tidligere højskoleelever vil du opleve, at højskolen er en fantastisk ramme for relationer og venskaber – netop fordi du deler måltider, undervisning og dansegulv med mange forskellige mennesker.

Levende ord, koncerter og kulturcaféer
Vi krydrer din hverdag med kulturelle oplevelser både på og udenfor skolen.

En gang om ugen afholder vi arrangementet Levende ord. Her giver vi ordet til en række af landets dygtigste foredragsholdere og debattører. Clement Kjersgaard, Johanne Schmidt Nielsen, Rasmus Tantholdt, Anders Agger, Petra Nagel og Martin Krasnik har allerede lagt vejen forbi Grundtvigs, og vi fylder løbende kalenderen med aktuelle og inspirerende personligheder.

Musik er en del af livet på Grundtvigs. Glæd dig til intime koncerter i skolens pejsestue, hvor vi giver mikrofonen til etablerede kunstnere som Fallulah, The Raveonettes, Marie Key og Julias Moon – og til upcoming bands som Rangleklods, Ayowa og Katinka.

Til efteråret 2017 får vi blandt andet besøg af Bisse, Naja Marie Aidt, Lucia Odoom, Stranger the Horse, Jakob Olrik og mange flere – følg med i kalenderen.

Vi er flittige brugere af Københavns teatre, museer og spillesteder. Så vær klar til at blive inspireret, forarget og underholdt! For her kan den både stå ballet på Det Kongelige Teater, eksperimenterende teater på Mungo Park – eller et godt grin som publikum hos Natholdet.

Mad

I køkkenet på Grundtvigs tryller vores kokke friske råvarer om til velsmagende retter. Maden er varieret, velsmagende og sund, og inspirationen stammer fra hele verden.

Vi går op i bæredygtighed, miljø og dyrevelfærd, og vi har bronzemærket i økologi, hvilket betyder, at 30-60% af vores mad er økologisk. I bæredygtighedstanken ligger også, at meget af maden er sæsonbetonet, og at vi sætter en ære i en lav grad af madspild.

Vi gør meget ud af at lave mad fra bunden, og alt brød og alle kager er hjemmebagte og økologiske.

Skolens køkken har, udover bronzemærket i økologi, en ELITE-smiley fra Fødevarestyrelsen og en grøn smiley fra Arbejdstilsynet.

Der er mulighed for at tilvælge vegetarkost, og der tages i vidt omfang hensyn til gluten- og laktoseallergi.

Studieture
Vi tager ud i verden, oplever andre kulturer og mærker pulsen. Vil du med ud i den marrokanske ørken eller på tur med det fag, du brænder allermest for?
Marrakech

Marrakech er byen, hvor du kan kombinere Østens mystik med naturoplevelser. Hvor maden er fremragende, og solen skinner 300 dage om året. Og så er det byen, hvor Atlasbjergene tårner sig op bag ørkenen og danner en smuk ramme for turen.

”Den Røde By”, som Marrakech kaldes, er et magisk sted fyldt med markeder, haver, paladser og moskeer, og byen er gennem de seneste år blevet kåret som et af verdens bedste rejsemål af Tripadvisor. Byens medinakvarter er helt unikt og er blevet udpeget som UNESCO verdensarvområde, særligt takket være den tusindårige historie og den særlige bebyggelsestypologi kaldet riader, som byen rummer mange fine eksempler på.

Ud over at udforske Marrakech, tager vi på udflugter til kystbyen Essaouira og til den stort set uberørte berberlandsby Ait Abdi, og der bliver også tid til shopping, hammam, vandreture og meget andet.

A-fags-ugen

I forbindelse med dit A-fag, som er dit største fag, da det er det eneste fag, du har igennem hele dit ophold, bliver der en særlig uge dedikeret kun til dette fag.

I nogle A-fag vil I tage på studieture og rejse til steder i Europa, der er særligt relevant for faget, i andre fag vil ugen blive brugt til fordybelse eller ekstra fede arrangementer her på Grundtvigs.

Det kan f.eks. være, at Kreativ Musik og Lyd bruger hele ugen i studiet med nogle dygtige producere, eller at du sammen med Skriveværkstedet rejser til Island for at få inspiration til skrivningen i de smukke omgivelser.
Det kan være, at Maleri-holdet tager til London, Barcelona eller Paris for at se på kunst, eller at Politik-holdet bruger hele ugen på Christiansborg og møder de politikere, der styrer vores land.

Denne uge vil med andre ord blive brugt på at gøre jer endnu dygtigere i jeres A-fag.

Studie- vejledning
Nogle kender præcist svaret, nogle er i tvivl, og andre er helt blanke…

Det er oplagt at bruge dit højskoleophold på at prøve at afklare, hvad du skal lave i fremtiden, og hvilket studie du skal vælge. På Grundtvigs kan du snuse til mange forskellige fag og på den måde komme nærmere en beslutning om, hvilken retning du gerne vil gå efter dit højskoleophold.

“Som skolens studievejleder håber jeg at komme i kontakt med så mange af eleverne som muligt. Både de afklarede, der ved, hvad de vil, men som måske har brug for hjælp til at skrive ansøgninger mm. Men jeg vil også rigtig gerne tale med dem, som er helt uafklarede, så jeg måske kan hjælpe med at finde frem til hvilke valg, der er de rigtige for dem”.

Du får ikke foræret svaret i studievejledningen, men du får en masse spørgsmål, der måske kan gøre dig klogere på dit fremtidige valg. Studievejledningen foregår primært individuelt, hvor alle interesserede har mulighed for at få samtaler med mig. Hver uge har jeg afsat tid til studievejledning. Desuden har vi flere fælles arrangementer, der handler om studievalg.

Studievejleder: Louise Krage

Man kan også benytte Undervisningsministeriets nye initiativ eVejledning. eVejledning vejleder om alle former for uddannelse via mail, chat, telefon og sms. eVejledning kan kontaktes dag, aften og weekend, og vejledningen foregår anonymt.

Elevforeningen
Grundtvigselever er en forening af tidligere elever på Grundtvigs Højskole, der arbejder for at vedligeholde den gode forbindelse og styrke sammenholdet mellem tidligere elever og højskolen.

Foreningen har i øjeblikket ca. 1000 medlemmer, og det er folk i alle aldre, af begge køn, fra alle hjørner af Danmark – og en lille skare fra resten af verden. Vi er eftersigende en af Danmarks største elevforeninger.

Foreningens opgaver tager bestyrelsen sig af. Den består af fire tidligere elever, der er valgt af det hold, de gik på, samt af syv personer, der er valgt på generalforsamlingen. Med ved roret sidder også en repræsentant fra skolen.

Elevforeningen bidrager til højskolens årsskrift. I årsskriftet kan man læse artikler af folk med tilknytning til højskolen og se, hvornår der er arrangementer på højskolen, hvor tidligere elever er inviteret.

Det koster kun 125 kroner om året at være medlem. Når man har været medlem i et år, kan man få 500 kroner i rabat på de korte sommerkurser.

Læs mere på foreningens hjemmeside.