Livet på Grundtvigs
Velkommen til Grundtvigs Højskole! Måske dit næste hjem. Her kan du se billeder og snuse lidt til højskolelivet. Hvis du har lyst til at besøge højskolen og mærke højskolestemningen på egen krop, så ring og få en rundvisning af én af vores højskolelærere.
Rammer
Vi har en række faciliteter, som du frit kan bruge, når du har lyst.
På Grundtvigs har vi kapacitet til at huse ca. 110. elever. I efteråret ligger vores optag typisk mellem 65-80 elever og i foråret mellem 90-110 elever.
Hovedbygningen består af store lyse fælleslokaler og hyggelige enkelt- og dobbeltværelser, der ligger på begge sider af en overdækket lys gade. Skolen er indrettet med et stort bibliotek, gymnastiksal, filmværksted, musiklokale, atelier, fotostudie, en nyrenoveret foredragssal og spisesal, hvor du har rigtig gode muligheder for at udfolde dig både kreativt, fagligt og sportsligt – lige når du vil.
Skolen ligger i en park i udkanten af Hillerød i Nordsjælland. Placeret midt i mellem natur og byliv. Vi ligger tæt ved Gribskov, til stor fornøjelse for vores idrætslærer, der flittigt bruger den i undervisningen til løb, cykling, sejlads, eller når der skal overnattes under åben himmel.
Du kommer til at bo tæt på Hillerød by og Frederiksborg Slot, der ligger lige rundt om hjørnet. Vi tager også ofte turen til København, ca. 35 km fra skolen, hvor vi besøger museer, teatre og spillesteder.
Hverdagen
Klokken ringer ved morgenbuffeten, radioen spiller i fællesbadet og skolen summer af morgenstemning.
Hver dag starter med en morgensamling, hvor du samles med resten af skolen i Foredragssalen og synger en sang fra Højskolesangbogen. Bagefter holder en af lærerne eller en elev et kort oplæg. Har du noget på hjerte, en sjov rejseanekdote, en yndlingssang eller brænder du for en sag, som du har lyst til at fortælle om, er morgensamling en oplagt anledning.
Efter morgensamling er der undervisning. Måske tager Fotografi ud i verden for at møde “en fremmed”, International politik besøger Christiansborg, i atelieret er der actionpaint, og på radioholdet laver to af eleverne en podcast om hospitalsklovne. Andre gange bryder vi skemaet og gør plads til temauger, hvor vi sammen dykker ned i et aktuelt tema eller arbejder med et emne, som optager og rører os.
Når undervisningen er slut, kan du vælge mellem forskellige aktiviteter og tilbud blandt andet studievejledning, Puls og styrke, kor og keramik. Du kan også altid slå et smut forbi atelieret, musikrummet, filmredigering eller gymnastiksalen, som er åben til fri afbenyttelse.
Weekenderne på Grundtivgs byder på alt lige fra fester, filmklub, festival, tema-lørdage og fællesspisning til sportsaktiviteter og radiobiograf. Hver anden weekend står I selv for aktiviteterne, og cirka to gange om måneden er der friweekend. Du er selvfølgelig altid velkommen til at blive på skolen i friweekenderne, der altid har masser at byde på.
Fællesskab & ganggrupper
På Grundtvigs Højskole lægger vi vægt på, at du kan føle dig hjemme. Du bliver en del af et forpligtende, kreativt og stærkt fællesskab, som du ikke finder mange andre steder.
I starten af opholdet bliver du en del af en ganggruppe på 10-15 personer. Ganggruppen er dine tætteste bofæller. På det ugentlige ganggruppemøde drøftes stort og småt, I fordeler rengørings-opgaver og får de bedst mulige rammer for jeres fælles hjem og hverdag.
Hver fredag holder vi et stort fællesmøde, hvor vi vender den kommende uge, fremtidige arrangementer, rejser med mere. Det er også her, vi plejer fællesskabet og vender eventuelle udfordringer.
Som mange tidligere højskoleelever vil du opleve, at højskolen er en fantastisk ramme for relationer og venskaber – netop fordi du deler måltider, undervisning og dansegulv med mange forskellige mennesker.
Levende ord, koncerter og kulturcaféer
Vi krydrer din hverdag med kulturelle oplevelser både på og udenfor skolen.
En gang om ugen afholder vi arrangementet Levende ord. Her giver vi ordet til en række af landets dygtigste foredragsholdere og debattører. Clement Kjersgaard, Johanne Schmidt Nielsen, Rasmus Tantholdt, Anders Agger, Petra Nagel og Martin Krasnik har allerede lagt vejen forbi Grundtvigs, og vi fylder løbende kalenderen med aktuelle og inspirerende personligheder.
Musik er en del af livet på Grundtvigs. Glæd dig til intime koncerter i skolens pejsestue, hvor vi giver mikrofonen til etablerede kunstnere som Fallulah, The Raveonettes, Katinka og Bisse – og til upcoming bands som Lowly, D/Troit og Ayowa.
Vi er flittige brugere af Københavns teatre, museer og spillesteder. Så vær klar til at blive inspireret, forarget og underholdt! For her kan den både stå på ballet på Det Kongelige Teater, eksperimenterende teater på Mungo Park – eller et godt grin som publikum hos Natholdet.
Rart at vide før du flytter ind
Når du flytter ind på Grundtvigs, får du og din roomie tildelt jer et værelse. Foretrækker du at bo alene, har vi også nogle aleneværelser. På værelset er der de mest nødvendige ting – der er for eksempel en seng, klædeskab, bord, stol og en stor opslagstavle. For at gøre værelset mere hjemligt og personligt anbefaler vi, at du medbringer plakater, planter, nips og andet pynt, der kan sætte dit præg på værelset – du og din roomie skal trods alt bo her en del måneder.
Hillerød og omegn byder på et mangfoldigt kulturliv, skøn natur og en S-togsstation med direkte forbindelse til København. Derfor kan det anbefales, at du medbringer en cykel, når du begynder på Grundtvigs. Det er ikke et must, man kan også sagtens tage bussen, men det er nu nemmere at komme rundt omkring med cyklen.
Grundtvigs råder over forskellige faciliteter, der tæller alt fra en gymnastiksal og mørkekammer til øvelokale og atelier. Og vi har et kæmpe græsareal med fodboldmål og volleyballnet. Så pak endelig sportstøjet og tag din tværtfløjte og trækbasun med – også selv om vi har massevis af instrumenter i lydstudiet.
I opholdsstuen har vi massevis af brætspil og aviser, du kan fordrive tiden med. Og har du brug for lidt ro, så har vi også et dejligt stort bibliotek med alt fra Goethe, Knausgaard og Melville til Rowling og Wolf.
Den allerførste dag
Når du møder op på Grundtvigs til din allerførste dag, vil du blive taget godt imod af en lærer, som hjælper dig med kufferten og følger dig op på dit nye værelse. Her skal du bo under hele dit ophold. Og vælger du at bo på et dobbeltværelse, hvilket langt de fleste gør, skal du bo her sammen med din nye roomie.
Kort efter at du er blevet indlogeret og har pakket ud, er der velkomst i Foredragssalen ved højskolens forstander, Jakob Mejlhede, og præsentation af alle lærere.
Efter præsentationen mødes alle nye elever i vores gymnastiksal, hvor vi gennem en række lege og små øvelser får præsenteret os selv og hinanden. Aftenen afsluttes med kage, kaffe og hygge i Spisesalen, hvor vi alle sidder og snakker sammen.
Inden I får valgt fag og den normale undervisning går i gang, tager vi nogle introdage, hvor I skal lære hinanden og jeres ganggruppe at kende. I skal blandt andet på udflugt i lokalområdet, dyste mod de andre ganggrupper og meget andet.
Efter nogle introdage, hvor I har valgt, hvilke fag I skal have, begynder den normale højskoleuge ligeså småt; I påbegynder undervisningen i jeres nye fag, skal vælge repræsentanter til elevrådet og festudvalget, høre spændende foredrag og meget, meget mere.
Vi forventer naturligvis ikke, at du allerede efter introdagene kan alle dine medelevers navne, så vi fortsætter med en masse ryste sammen-aktiviteter et godt stykke inde i dit ophold, så du nok skal nå at lære alle at kende.
Studievejledning
Nogle kender præcist svaret, nogle er i tvivl, og andre er helt blanke…
Det er oplagt at bruge dit højskoleophold på at prøve at afklare, hvad du skal lave i fremtiden, og hvilket studie du skal vælge. På Grundtvigs kan du snuse til mange forskellige fag og på den måde komme nærmere en beslutning om, hvilken retning du gerne vil gå efter dit højskoleophold.
“Som skolens studievejleder håber jeg at komme i kontakt med så mange af eleverne som muligt. Både de afklarede, der ved, hvad de vil, men som måske har brug for hjælp til at skrive ansøgninger mm. Men jeg vil også rigtig gerne tale med dem, som er helt uafklarede, så jeg måske kan hjælpe med at finde frem til hvilke valg, der er de rigtige for dem”.
Du får ikke foræret svaret i studievejledningen, men du får en masse spørgsmål, der måske kan gøre dig klogere på dit fremtidige valg. Studievejledningen foregår primært individuelt, hvor alle interesserede har mulighed for at få samtaler med mig. Hver uge har jeg afsat tid til studievejledning. Desuden har vi flere fælles arrangementer, der handler om studievalg.
Studievejleder: Louise Krage
Man kan også benytte Undervisningsministeriets nye initiativ eVejledning. eVejledning vejleder om alle former for uddannelse via mail, chat, telefon og sms. eVejledning kan kontaktes dag, aften og weekend, og vejledningen foregår anonymt.