I Radio skal vi lære de grundlæggende redskaber til at lave gode og fængende radiofortællinger, der skal lægges op på vores helt egen podcast GRUNDLYD.
I Radio skal vi udforske radiomediet og alle de muligheder, mediet byder på. Vi skal arbejde journalistisk, så der vil være teoretiske oplæg om reportage, speak, billedsprog, vinkling, interview, redigering og dramaturgi. Men først og fremmest er det learning by doing – væk fra højskolen og ud i den virkelige virkelighed med mikrofonen – og fortæl historier.
Vi skal lytte til en masse fremragende radio, både dansk og engelsksproget og dykke ned i, hvad der fungerer og hvorfor. Vi skal tale med radiomennesker af alle slags, besøge radioredaktioner på DR, LOUD og andre steder, og vi skal lave radiobiograf, hvor vi lytter til fængslende radiodokumentarer sammen i mørket.
Radio er et fag, der tager tid. Processen fra idé til færdigt produkt er tidskrævende, men alle faser i processen er – for det meste – sjove og lærerige.
Der vil være mere bundne opgaver, men også tid til selv at byde ind med gode ideer til, hvad Radio skal indeholde. I foråret skal vi blandt andet lave en podcast i samarbejde med forfatterne til bogen ”De uledsagedes bog”. Den handler om børn og unge, der er flygtet alene og endt i Danmark. Dem skal I interviewe. Både fordi flygtningene bærer på gribende historier, men også fordi I vil få udvidet jeres egen horisont og få en indsigt ind i en verden langt de fleste ikke kender til.
Radio er for alle og kræver ikke andre forudsætninger end interessere for at formidle, fortælle historier og arbejde med sprog og lyd. Faget kan med fordel kombineres med Journalistik (B-fag), hvis man gerne vil søge ind på en af journalistuddannelserne.
Hør radioproduktioner lavet af elever i Radio på Grundlyd her.
Underviser: Louise Krage