Psykologi
Jeg tænker ét, føler noget andet og gør noget tredje. Jeg er et menneske. Men det ville være rart at blive bare en smule klogere på, hvorfor vi gør, som vi gør.
Psykologien får sit moderne gennembrud med Freuds teorier om det ubevidste, og i det meste af det 20’ende århundrede var psykoanalysen den retning, der tegnede psykologien. I dag har vi forladt den psykoanalytiske periode, og der er en lang række psykologier, der prøver på at finde ud af og forklare, hvad der foregår indeni det enkelte menneske.
- Kognitiv psykologi beskæftiger sig med erkendelse, hukommelse, tænkning og sprog, og viser sig specielt egnet til at behandle mennesker med OCD (tvangshandlinger).
- Neuropsykologi beskæftiger sig med, hvordan hjernens processer og strukturer har betydning for vores adfærd, tænkning og følelser. Menneskets hukommelse viser sig på mange måder at være dårligere end f.eks. abers.
- Socialpsykologi beskæftiger sig med hvordan mennesket påvirkes af de sociale sammenhænge, mennesket er en del af. Hvordan kan det f.eks. være, at mennesket for det meste gør, hvad der bliver sagt ti det?
- Eksistentiel psykologi beskæftiger sig med grundvilkårene for at være et frit menneske, der er tvunget til at skabe sit eget liv og sin egen mening.
- Humanistisk psykologi beskæftiger sig med menneskelige behov og kreativitet.
- Adfærdspsykologi beskæftiger sig med de observerbare menneskets handlinger.
- Analytisk psykologi beskæftiger sig med menneskets personlige og kollektive ubevidste.
Der kan også nævnes anerkendende psykologi, kropssprogspsykologi, relationspsykologi og en masse andre retninger. Psykologien er over det hele og parat til at undersøge og forklare hvert eneste lille menneskelige (fejl)trin.
Alle disse psykologier lærer du om i dette fag, og du bliver klogere på, hvorfor mennesket vælger at agere, som vi gør. Det kræver ingen forudsætninger at deltage.
Underviser: Kim Faurschou