I en hverdag fyldt med arbejde, studier, krav, to-do-lister, nyheder, tilbud, ønsker og drømme er stilhed et valg – nogle gange endda et modigt valg, som vi aktivt skal vælge til. Men hvordan finder man en rolig stund i løbet af en dag eller en uge på højskole? Når vi slukker og skruer ned, hvad gør stilheden så ved os? Og hvad virker for dig, når der skal ro på, og kan du styre uden om følelsen af FOMO?
I optankning skal vi afprøve “fælles stilhed”… for skal man være alene for at finde stilhed? Nej, ikke nødvendigvis. Ind imellem er stilheden nemmest at finde, når vi er flere om den. Hvis du er sammen med et andet menneske, der er god til at være stille, smitter det.
Vi vil i praksis afprøve forskellige måder at finde ro, tænke, eller ikke tænke overhovedet: mindfulness, yoga, Qigong, vejrtrækningsøvelser og forskellige former for sanseindtryk og stimuli, der kan give os en idé om, hvad der virker for vores hjerner for at finde ro.
Lad os for eksempel prøve at gå en lang tur sammen, men uden at tale. Lytte til noget musik sammen. Trække vejret sammen.
Vi skal se DR3-programmet om Amalie, der jagter likes og opmærksomhed så meget, at hun ikke tør være alene og mærke, at hun i virkeligheden er ensom. Vi skal høre, hvad søvnforskeren siger, der sker ved vores personlighed, når vi ikke bliver optanket. Måske et enkelt afsnit Hjernekassen kan give os svaret på, hvordan vores hjerner reagerer på stilhed.
Lad os få ro på sammen!
Underviser: Mette Heister og Nikolaj Reinholt Johannessen