Samtalen mellem mennesker er helt central i vores samfund: for at vi kan udtrykke os, forstå hinanden, dele viden, koordinere vores fælles liv og skabe mening i tilværelsen. Samtalen udgør simpelthen fundamentet for vores demokrati. Den rummer både det at tale, fortælle og udtrykke sig, mens den – mindst lige så vigtigt – rummer kunsten at lytte til og forstå andre mennesker.
Samtalen er død
Men med de seneste årtiers teknologiske udvikling med udbredelsen af digitale virkeligheder samt den stigende acceleration i vores samfund og liv, er vilkårene for samtale og nærvær under angreb. Vi har ikke længere tid til at sætte os ned og tale sammen, og vi er mere trygge ved at kommunikere gennem telefoner i stedet for at tage konflikter ansigt til ansigt.
Og det er ikke kun samtalen, men også vores oplevelse af nærvær, forbindelsen til vores sanser og verden omkring os, der lider under hverdagens højhastighed. Udviklingen går nemlig i en sådan retning, at flere mennesker oplever, at de ikke er tilpasse i kedsomheden og deres eget selskab.
Dyrk samtalen
I faget Lad os tale sammen skal vi sammen sætte tid af til at dyrke samtale og nærvær. Faget er for nysgerrige sjæle, som har mod på at åbne sig op og lytte til sig selv og andre. Til dem som er parate til at åbne munden og dele sin undren, men også forstår at lukke den igen for at andre kan få taletid.
Undervisningen består af en blanding af praktiske øvelser med fokus på fordybelse og samtale samt inspirerende oplæg og diskussioner med fokus på spændende fænomener og relevant teori på området. Gennem undervisningen skal vi sammen finde ud af, hvad en god samtale er for os, hvad det betyder at blive lyttet til, og hvordan samtalen kan gøre os klogere på hinanden og verden.
Vi skal tale om samtalens vigtighed i en digital tid, hvor telefoner og sociale medier tager mere og mere af vores opmærksomhed. Vi skal også være stille sammen, vi skal dyrke fordybelsen og tale om koncentration og sansning, og hvordan vi fordyber os i hverdagen.
Vi skal sammen skabe et trygt rum for nærvær, samtale og fordybelse, og jeg kommer undervejs til at byde jer op til dans, så I skal forvente at komme på banen en hel del – sådan synes jeg, at I får mest ud af undervisningen.
Underviser: Thomas Laumark