En kold januardag fik Grundtvigs Højskole besøg af aktivist, feminist og debattør Emma Holten til en samtale om feministisk økonomi. Vi sendte to reportere fra elevredaktionen, Grundstof, afsted til debat. Det er der kommet denne reportage ud af. God fornøjelse!
Klokken er slået 17:00, hvilket betyder, at Grundtvigs Højskole den næste tid skal have en “stram” indførsel i feministisk økonomi af selveste Emma Holten. De næste 60, lettere hektiske, minutter tryllebandt debattør og foredragsholder Emma Holten, med sædvanlig skråsikkerhed, et publikum, hun i overvejende grad deler politisk ståsted med. Vores allesammens Grundstof er naturligvis til stede både før, under og efter Holtens optræden. Grundstof stiller i F23s første udgave af “En Aften Med…” skarpt på jer læsere og søger svar på det simple spørgsmål – hvad tog I med fra foredraget?
Rummet summer. Udrustet med strikketøj, Birkenstock og joggingbukser. En duft af popcorn og klikket fra Pepsi Max dåser, fylder foredragssalen. Eleverne bedes slå op på nummer 486, Fortabt er Jeg Stadig. Holten og Vanessa deler sangbog og Tobias spiller trofast for på flygelet. Spændte sangstemmer synger aftenens gæst, Emma Holten, på plads i sin højstol. Lyset dæmpes og Vanessa tager ordet; “Vi skal tale med en skøn dame i dag”.
“Hej, jeg hedder Emma Holten. Håber i har det fedt på højskole. Jeg håber, nogle af jer allerede har kysset,” starter Emma Holten.
Herefter står den på feministisk økonomi. Undervejs ser publikum nikkende og lyttende til, imens Emma Holten svarer langt, detaljeret og på samme tid kontant.
Holten stiller et grundlæggende spørgsmål: hvordan kan vi skabe et endnu bedre liv for flere? Hvordan skaber vi livskvalitet i samfundet?
Der er en intens stemning blandt de interesserede tilhørere. Efter et kvarter har salen nået en kvalm temperatur og med den sætter uroligheden ind. Jakob rejser sig for at pille ved udluftningssystemet, Vanessa stiller et nyt spørgsmål, og Holten deler ud.
Hun ønsker et opgør med den klassiske økonomiske tænkning, når vi taler om vækst i vores samfund. Her kom Holten rundt om emner ift. ligestilling, potentialet for omsorgsarbejde som en langsigtet investering i samfundet, aktivisme og hvilke magtkampe, der eksisterer omkring arbejdskraft, boligmarked mm.
En time er gået, publikum klapper, stamper og rejser sig.
“Kvinder skal være kvinder”
Da publikum havde klappet, stampet og hujet en skyndsom Holten ud af salen og videre til en af mange tv-optrædener, gik Grundstofs to udsendte reportere i kødet på det febrilske publikum.
Den første vi møder til en reaktion ude foran foredragssalen, er elev Marie Grundtvig. Hun er erklæret Emma Holten fan og har skrevet mere end en opgave i gymnasiet om flere af Holtens feministiske projekter de seneste år.
”Jeg har altid lært, at vi opgør alt i penge, og man lærer jo ikke om de negative konsekvenser ved det i skolen. Så det er noget, der er sindssygt vigtigt, som hun [Emma Holten] sætter fokus på. Vi skal altså tænke mere over hvor vigtigt omsorgsarbejde er, og at det ikke rigtig bliver værdisat i vores samfund,” udtaler Marie om hendes udbytte fra aftenen og fortsætter:
”Jeg synes det er virkelig interessant, og det er en ny form for feminisme. Især det her, som 4. bølge feminismen går op i: kvinder skal være kvinder. Vi skal ikke til at lave om på vores køn, bare fordi vi ikke tjener det samme [som mænd].”
“En intellektuel orgasme”
På vores videre vej gennem højskolen fandt vi en gruppe drenge, som havde forhutlet sig ind i salonens patriarkalske rammer. Her gik snakken vældigt alt imens poolbordet agerede stressbold for de overvældede unge mænd.
Der var kollektiv velvilje om Holtens pointer, men også en vis påpasselighed at spore omkring, hvor “ærlig” man måtte være. Det var med andre ord en gang dansen om den varme grød, hvor de involverede parter, modsat guldlok, ikke turde smage på grøden. Det var altså indtil at en af redaktionens darlings, hvis navn skal forblive anonymt, udbasunerede følgende:
“Jeg synes hendes pointer var fucking gode, men hendes økonomi var fucking langt ude for mig.”
Efter at have mærket pulsen i salonen drog reporterne nysgerrigt videre og fandt vej ned til Østfløjen. Lidt overraskende må vi rapportere indrømme, at vi faktisk faldt over enkelte interessante bemærkninger. Blandt andet en bestemt betragtning fra en samtale med elev Emil Larsen gav stof til eftertanke. Alt imens charmøren fortærede en toast lavet på mellemlagret ost og kogt skinke, fortæller han os, at Holtens optræden har været intet mindre end orgasmisk.
“Altså for mig var det en intellektuel orgasme, det må I gerne citere mig for.”
Foto: Emma Holten i samtale med politiklærer på Grundtvigs, Vanessa Pröschold. Portræt af elev Marie Grundtvig, F23. Fotograf: Amalie Hjelm