Interview med Niels Erik Tulstrup, sommerkursist på tiende år.

Niels Erik Tulstrup, cand.phil. i samfundsfag. Indtil marts i år formand for Ældre Sagen i Vallensbæk, 70 år.
Året er 2009. Kalenderen er tom, hjertet banker for politik og Niels Eriks hustru er klar i mælet “så tag dog afsted”. Det gjorde Niels Erik, og i år fejrer vi hans 10 års-jubilæum, som kursist på sommerkurset Globalisering og demokrati. Vi har mødt Niels Erik til en snak om højskolen, interessefællesskaber og de faglige indspark, der har gjort et særligt indtryk.
Hvorfor vælger du at tage på sommerkursus?
Jeg har altid interesseret mig for politik, og jeg har også været politisk aktiv i mine unge dage. På Globalisering og Demokrati er foredragsholderne interessante, de faglige diskussioner gør ofte et stort indtryk, og det er altid sundt at møde nye mennesker og få prøvet sine argumenter af. Og så er vi jo også nogle, der efterhånden er kommet her i nogle år. Det er lidt ligesom at gå ned på bodegaen og møde de gamle druk-kammerater, – uden sammenligning i øvrigt.
Hvad er det højskolen tilbyder?
Højskolen tilbyder en ramme for at kunne dyrke en fælles interesse. Jeg ved ikke, hvor man ellers skal gå hen for at finde lige netop det. Der er stadig aftenskolerne; Arbejdernes Oplysningsforbund og Liberalt Oplysnings Forbund, men de giver dig ikke det her intense forløb. Det, at du får en uge, hvor man er sammen, i princippet hele tiden, giver noget helt andet end, hvis man er sammen i tre timer.
Er der en oplevelse, der står særlig stærkt?
Bjarne Corydon var her, mens han var finansminister. Han stillede sig op og fortalte om regeringens og socialdemokratiets politik. Jeg kunne ikke lade være med at spørge ham, om indkomstudligning ikke stadig væk var en del af den socialdemokratiske politik. Svaret var klart og tydeligt ‘nej det er den ikke’. Så var der et eller andet i mit politiske kompas, der ikke stemte. Sig mig, har den magnetiske nordpol flyttet sig, tænkte jeg. Den oplevelse står stærkt for mig.
Vi har også haft fornøjelsen af Bo Lidegaard. Ham er der en lille smule skuespiller i. Han kunne imitere politikere på en utrolig underholdende måde. Bonnichsen har vi hørt også på det her kursus (Det ændrede verden: 1968). Han er en fuldstændig krystalklar formidler, meget saglig og meget faktuel.
Christian Friis Bach var her også, mens han var generalsekretær for UNECE. Der har været mange dygtige oplægsholdere og debattører gennem årene – og musikere som f.eks. Elisabeth Gjerluff Nielsen, som har tilført kurserne noget helt særligt.
Vi glæder os til igen at kunne byde Niels Erik velkommen på årets Globalisering og demokrati kursus, der løber af stablen fra 5-11 august. I år er emnet ’Folket’ og du kan bl.a møde: Pelle Dragsted, Anna Libak, Ove Korsgaard, Sofie Lene Bak, Uffe Østergaard, Ahmed Akkari, Andreas Mulvad.