Temauge om bæredygtighed

I uge 42 brydes al den normale undervisning op, og højskolen samles om en uge i bæredygtighedens tegn. Eleverne kan vælge sig ind i workshops, der på hver sin måde beskæftiger sig med bæredygtighed: “Textile in a Bottle”, “Street Food”, “Natur- og klimafilosofi” og “Filmfabrikken laver film om ildsjæle”.

“Textile in a Bottle” undersøger tekstilers effekt på klima og miljø. Eleverne udforsker, hvordan man kan interagere med tekstiler i det offentlige rum og dermed sprede et budskab. Mange husker nok de mange lygtepæle, bænke m.m., der i en periode blev dekoreret med strikket “overtøj”. Dette hold arbejder selv med brugt denim og sender fotos af de færdige værker ud i verden.

“Street Food” skal producere bæredygtig mad og give det væk gratis fra en vaskeægte Food Truck. Det er skolens lærer, Søren Lerche, og skolens køkkenchef, Jesper Jørgensen, der står for workshoppen. Hver formiddag laver eleverne lækker økologisk, vegetarisk mad, og hver eftermiddag stiller de Food Trucken op forskellige steder i Hillerød og deler maden ud. Råvarerne til maden får de bl.a. fra det økologiske landbrug, Mangholm, hvor eleverne selv tager ud og høster grønt.

“Natur- og klimafilosofi” griber problematikken om bæredygtighed an fra en mere teoretisk vinkel. Med filosof Frederik-Emil Friis Jakobsen ved roret, vil eleverne forsøge at forstå, hvordan klimakrisen er opstået. Med inspiration fra klassiske tænkere som Aristoteles, Spinoza og Kant, men også nulevende tænkere, skal de forsøge at finde ind til, om det overhovedet giver mening at skelne mellem menneske og natur og i den forbindelse se nærmere på, hvordan naturen portrætteres i både kulturen og politiske diskussioner. Der skal dog ikke kun tales om tingene – ugen ender ud i, at eleverne formulere et fælles filosofisk manifest om naturen.

“Filmfabrikken laver film om ildsjæle” sender elever ud i grupper for at lave dokumentarfilm om ildsjæle og deres sag. Det kan både handle om klima og natur, men det vigtigste er, at det er mennesker, der brænder så meget for en sag, at de bruger al deres krudt, tid og energi på den. Det kan være en film om Søren Ryge, Louise Adrian (leder af Vridsløselille fangekor), Mette Thiesen (Ny borgerlige), Jens Jepsen (leder af spillestedet Klaverfabrikken i Hillerød) eller mange andre.