Fotograf og billedredaktør Sigrid Nygaard

Under overskriften ’Jeg er blevet voldtaget’ trykte Dagbladet Information i januar 2016 fire kvinders historier om seksuelle overgreb. Med fortællingerne fulgte opfordringer til, at læserne delte deres historier om voldtægt. I de næste måneder valgte omkring 170 kvinder at følge opfordringen. Journalist Lærke Cramon, fotograf Sigrid Nygaard og redaktør Anna von Sperling (Dagbladet Information) blev nomineret til Cavlingprisen for “Vidnesbyrd”, en kombineret print/digital produktion med beretningerne om voldtægt.

Det blev til et stykke nytænkende journalistik, som udvidede grænserne for, hvad journalistik kan og skal. Med Vidnesbyrd leveredes en platform for en stor gruppe af kvinder, der hidtil havde været tavs, så de kunne stå frem og fremstå stærke i flok. Seriens styrke er, at den lader den enkelte kvindes fortællinger stå ren og ukommenteret. De står, som de er: Korte, brutale fortællinger fra kvinder i alle aldre og fra alle hjørner af vores samfund, som umiddelbart ikke har andet til fælles end, at de er blevet voldtaget, og nu står frem med navn og billede, siger det højt. De gør sig i fællesskab fra fra den skyld og skam, som er knyttet til seksuelle overgreb.

Uge efter uge faldt fortællingerne, tre stykker ad gangen, og journalisterne holdt fast.Derfor blev mængden af fortællinger ubærligt overvældende og understregede ikke alene problemets omfang, men også det almene, næsten hverdagsagtige frem for det sensationelle og spektakulære. Seriens fotoside (taget af Sigrid Nygaard) er et stykke overbevisende journalistik i sig selv. Nærgående, men følsomme portrætter af kvinderne. Fotos af de faktiske gerningssteder og genstande som kvinderne forbinder med forbrydelsen. Fotosiden viser, at overgrebet også er en visuel erfaring.

Sigrid Nygaard kommer til Grundtvigs og viser billederne fra “Vidnesbyrd” og fortæller om det specielle arbejde med serien.

Sigrid Nygaard er uddannet fotojournalist og er ansat på Dagbladet Information som billedredaktør og fotograf. Hun er gæsteunderviser og censor på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og på fotoskolen Fata Morgana. Hun optræder jævnligt som ekspert på DR2 og TV 2 News.

OBS: Det er et lukket arrangement kun for skolens elever

Se hele kalenderen